Vill du skriva en insändare? Mejla till debatt@alandstidningen.ax. Ordet är fritt, men texter som strider mot lagar eller de pressetiska reglerna publiceras inte. Även om du skriver under signatur måste namn uppges.

”Vi är på väg i ett helt nytt sätt att se på självstyrelsen och det enda man ältar är beskattningsfrågan.” Så sammanfattar Gunnar Jansson enligt Nya Åland efterspelet av Ålandskommitténs betänkande till ny självstyrelselag.

Det talas vitt och brett bland politiker om hur viktig vår miljö är, men några för miljön positiva beslut ser man sällan av. Här följer några exempel.

I artikeln om den nya skollagen liknar Tony Asumaa (Lib)hemundervisning med bilkörning och föreslår att ett godkänt prov ska avläggas av den förälder som vill leda sitt barn genom lärandeprocessen.

Svar till Igge Holmberg. Nej jag tror inte jag skulle behöva livvakter om jag skulle åka hemöver till Åland i dag. Det är ju insändare från folk som undrar hur situationen är i dag på Åland.

Jag såg nyligen en videosnutt, som handlade om en kille på sjutton år som tävlade i en musiktävling. Hans medverkan fullkomligt ”golvade” alla som lyssnade och tårarna rann. Han sjöng väldigt bra med både inlevelse och hade fin röst.

Angående Berit Holmgrens insändare om att isarna smälter och haven därmed höjs och vad Åland kommer att göra. Åland kommer naturligtvis att vända det till sin fördel. Med mer vatten i haven så kommer sjöfarten att bli ännu viktigare.

Vi har i dagarna tagit del av en rapport avseende länders och regioners koldioxidavtryck inom EU. Genom denna rapport får vi klarhet hur Åland står sig i jämförelse med övriga EU. 5,5 ton koldioxid per person och år.

Hej S-E C. Tack för responsen på mina insändare och hoppas du har en skön sommar.

Rachel Carsons bok ”Tyst vår” slog ner som en miljöpolitisk bomb, när den gavs ut i början på 1960-talet. Kan det verkligen gå så illa? frågade man sig då. Nu är framtiden här och våren är ”tyst”, åtminstone i delar av den åländska skärgården.

De flesta människor har ofta, i olika grad, en förutfattad bild av olika saker och ting. När sommartider nalkas brukar en hel del finskspråkiga personer i Helsingfors glatt och självsäkert fråga mig hur många veckor jag ska segla under sommaren.

Mikael Andersson vräktes för att det var för lite kunder på torget, därför att Mariehamn har minst tre andra matställen som konkurrerar med andra villkor. Staden vill att turisterna skall kunna äta annat än pizza, bra så!

Isblocket som lossnar är två gånger större än Gotland. Ja, nu har vi fått bekräftat hur vår klimatförändring har skett. Det är varning nu fraktsjöfarten. Nu kan ni politiker sätta er ner och begrunda detta.

Biblioteksstörande personer läser vi om i Ålandstidningen den 20 juni. Störande element visas ut med mobiltelefoner. Jaha, ni har samma problem som här på biblioteket i Östhammar, det pratas vitt och brett.

Läste med intresse dagens ledare i Ålandstidningen.

Verkar som man skulle ligga lite efter i tankarna i Mariehamn vad gäller husbils turism.

Barn i bild

Fler insändare