Publicerad 17 juli 2017 kl. 06:00

Nu ska Guttorps utsläpp åtgärdas

Avloppet från tre bostäder vid Ålands fiskodling i Guttorp rinner rakt ut i infiltreringsdammen – precis som allt vatten från fiskodlingen. Dammen klarar inte av den stora mängden näringsämnen, utan en stor mängd näringsämnen rinner vidare längs ett dike till ett sjösystem med fem sjöar, för att senare nå Lumparn. 
I september ska Fastighetsverket vidta åtgärder.

Kommentarer (2 st)

Konstigt att den överinseende

Konstigt att den överinseende myndighet som har det totala ansvaret för att miljöpåverkande verksamheter följer lagens krav, inte själva har bättre tillsyn över sin egen nersmutsning av miljön. I stället jagar man enskilda personer för deras avlopps eventuella miljöpåverkan, och hotar med åtgärder om inte lagar följs. Tala om att "kacka i eget bo". Om inte landskapsregeringen ens i detta fall följer lagen, hur står det då till med deras handlande i andra frågor?

Finska marinen besökte under onsdagen landskapet för andra gången denna månad.
– Vi ser gärna färre besök under turistsäsongen. Jag ska ta upp frågan med marinens ledning i höst, säger talman Johan Ehn (MSÅ).

Det var högt tryck på akutmottagningen förra helgen.
 – När det figurerar mer människor på Åland ser vi fler fall av alla typer av skador, säger överläkare Jonas In de Betou.

Den 208 kvadratmeter stora affärslokalen på Storagatan 4, som hyrs av Minimarket till den 31 augusti, bjuds ut till försäljning.
– Helst av allt vill vi sälja, det finns inga konkreta planer på någon ny hyresgäst, säger Marianne Wingert som äger fastigheten tillsammans med sina tre syskon.

Ålänningar som ville lyssna på radio under fredagsmorgonen hade få valmöjligheter. En av finska Yles kanaler täckte nämligen samtliga frekvenser i det åländska FM-nätet.

Andelslaget Bocknäs vatten höjer kubikmeterpriset för storkunden Haga kungsgård med 54 procent – samtidigt som Sunds kommun och Vårdö kommun får fortsätta köpa vatten till fjolårets priser.

Nu stämmer den stora mjölkgården andelslaget och kräver att årets stämma tas om.

Superinnovatören Elon Musks elbilar är hetast i motorvärlden.

Men vill du köpa Teslas nya Model 3 får du vänta ett tag.

– Det är en halv miljon köpare i kö, intresset är helt galet, säger Axel Holmström, ansvarig för kommunikation och marknadsföring för Tesla i Finland.

Tandläkaren Erik Rustner överklagar tingsrättens beslut enligt vilket han inte får målsägandeställning i penningtvättåtalet mot Paf och bolagets tidigare vd Anders Ingves
– Rättsystemet fungerar inte, säger Erik Rustner.

De erfarna graffitimålarna Marcus Grunér och Carl-Johan Listherby målar en av bilarna i konstprojektet ”Slowball Art on Wheels”, som kommer att vara med på turnén i början av augusti.
– Vi har hållit på med graffiti i över 20 år. Vi började med pumphuset, säger Marcus Grunér.

Utbildningsminister Tony Asumaa tycker att det finns en lucka i grundskolelagen när det inte finns några pedagogiska krav på föräldrar som hemundervisar sina barn.

Men han får mothugg av föräldrarna själva.

Äppelodlare i Sverige och Europa tror att det blir en rekorddålig äppelskörd i år.
På Åland är läget lite annorlunda:
– Vi har klarat oss ganska bra. Men inget är klart före äpplena är nerpackade i lådorna, säger Yngve Österlund, ordförande vid Ålands frukt- och bärodlarförening.

Under natten till torsdag ingrep polisen närmare 20 gånger. Fylla, bråk, misshandel och störande beteende är några av orsakerna, liksom personer som utsatte sig själv för fara genom att klättra på höga höjder. Dessutom inträffade några trafikbrott.

Tallink ser över ägandet i bolaget ”för att hitta potentiella strategiska alternativ”. I nuläget är det oklart om någon av storägarna vill sälja sina aktier men enligt estnisk massmedia kan en större transaktion till Kina vara på gång.

Från och med årsskiftet slopas lämplighetstestet för de som söker vapenlicens. Det ska också bli möjligt att ansöka om vapenlicens över nätet, utan att behöva visa upp vapnet på en polisinrättning.

Barn i bild

Fler nyheter