Publicerad 6 februari 2019 kl. 06:00

”Nu lämnar vi stafettpinnen till Mariehamns stad”

Ömsen avslöjar nu planerna för tre av sina tomter i stadens absoluta centrum. Bolaget vill riva Boreniuska huset, Zeipels och Strandgatan 14 och bygga upp nya fastigheter med bostäder och affärslokaler. Kostnaden för projektet beräknas landa på 60 miljoner euro.

Kommentarer (2 st)

Mycket spännande. Staden

Mycket spännande. Staden måste förändras om den skall överleva.Vad vill vi att det vi kallar stad skall vara , en liten sömning by eller en stad med puls och som andas framåtanda ? Åland , brukar vara känt för sin entrepenörs- och framåtanda ! Det är dags att vi får en stad som vill leva upp till det !

Tyvärr så snackas projektet

Tyvärr så snackas projektet sönder som vanligt. De som följt de senaste debatterna i fullmäktige har nog fasat sig över vilka representanter folket har i fullmäktige. Bara att konstatera att de inte är de vassaste knivarna i lådan. För att inte allmänheten skall få vara varse om nivån på våra politiker föreslog Lennart Isaksson (M) att man borde få ett stopp på televiseringen av fullmäktigemöten. Hejjudamej en moderat som vill kunna göra beslut bakom lyckta dörrar. Tur att ett nyval är på kommande.

Ålands fredsinstituts direktör, Sia Spiliopoulou Åkermark, har av president Sauli Niinistö utsetts till förlikningsman vid domstolen för förlikning och skiljeförfarande inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Uppdraget gäller under sex år.

Landskapsregeringen har utsett fil.dr. Johanna Mattila till rektor för Högskolan på Åland.
Hon tillträder sin tjänst den 15 oktober.

Byggnadsfirman Hans Mattsson stämmer Sjöfartsmuseet för obetalda fakturor. I grund ligger en strid om entreprenadsavtalet för ombyggnaden av Pommern.
– Vi har en helt annan uppfattning så vi får vänta och se vart det leder, säger museichef Hanna Hagmark.

Mariehamns stadsfullmäktige godkände under tisdagskvällen avtalsförslaget till en gemensam räddningsmyndighet tillsammans med Åland andra kommuner.
Det betyder att räddningsmyndigheten ser ut att bli verklighet.

Finländarnas och EU-medborgarnas tillit till de gemensamma institutionerna var en av frågorna som riksdagsledamot Mats Löfström diskuterade vid årets Gullrandasamtal.

Kommunreformen kan inte genomföras utan en lagändring som justerar landskapsandelssystemet.
Därför skickar nu landskapsregeringen ut ett förslag på ändringar till kommunerna.
– Det är ett politiskt löfte vi gett, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Både i riket och på Åland råder en fortlöpande brist på läkemedel och läget ser inte ut att förbättras.
– Finland är en lågt prioriterad marknad för de multinationella läkemedelsföretagen, säger apotekare Johan Ek.

Hållbarhetsrörelsen Hållbart initiativ blir ett politiskt parti, med Simon Holmström och Annette Bergbo som partiets första talespersoner.

Världsnaturfonden (WWF) har utsett Tage och Ulla Eriksson på Hammarudda gård till Östersjöns miljövänligaste jordbrukare i Finland.
Priset överräcktes i eftermiddags.

Ålands Bostadsrättsförening har gett Johan Ehn uppdraget att leda styrelsen efter ett åsiktsivrigt årsmöte den 5 juni. Han hoppas kunna hjälpa till att medla bland de olika åsikter som finns i föreningen.
– Det handlar om att hitta sätt att utveckla föreningen som medlemmarna vill.

Komplettera dagens skärgårdstrafik med eldrivna passagerarfärjor. Förslaget kommer från Centern.

Vaktstyrkans agerande efter slutsignalen i cupfinalen rör nu upp känslor. Händelserna får stort mediautrymme i Finland och Ilves supportrar är besvikna. Delar av supportrarna hotar nu med repressalier om IFK:s fans kommer till Tammerfors.
– Vi har ju inget med det här att göra, säger en IFK-supporter.

Det är en ovanligt livad söndagskväll på torget i Mariehamn, där de 102 Alandia Cuplagen har samlats för att marschera mot invigningen på WHA.
Här är fullt av elvaåriga fotbollsspelare med visselpipor, flaggor vimplar och en hel arsenal av hejaramsor.

Barn i bild

Fler nyheter