Publicerad 15 april 2019 kl. 22:00

EU-valet nästa–och det är mycket som står på spel

Man kan konstatera att Finland nu, efter riksdagsvalet, uppvisar samma politiska profil som många andra EU-länder. Valet står mellan vänsterliberala och nationalistiska partier och i många länder är det svårt att få ihop stabila regeringar. Tänk bara på de svenska våndorna denna vinter.

Kommentarer (6 st)

Majoriteten av finländarna

Majoriteten av finländarna sade nu tydligt nej till mångkultur och mer invandring. De sade också väldigt tydligt att kommande mandatperiods viktigaste frågor är inte klimat och jämställdhetsfrågor utan det finns ett antal frågor som är viktigare. En majoritet av finländarna gav också ett rungande nej till grön skatteväxling med socialistiska förtecken. Vänstern gjorde ett uruselt val med tanke på förutsättningarna och det är lätt att förutspå vad som kommer att ske i nästa val då vänstern bara kommer att få igenom ytterst lite av sin politik under perioden. De måste sitta i en regering med antingen sannfinländarna eller samlingspartiet och samlingspartiet var mycket tydliga direkt efter valet. De kommer aldrig att släppa igenom politiken som vänstern gick till val på. Bara euforin lagt sig kommer vänstern att inse vilken oerhört knivig situation de befinner sig i.

Men snälla lilla vän...

Men snälla lilla vän... Socialdemokraterna vann valet. De gröna gick framåt. Vänsterförbundet gick framåt. Jo, sannfinnländarna, ledda av den för hets mot folkgrupp och brott mot griftefriden dömda Halla-Alo fick 17% av rösterna.... hur i fridens namn får du 17% till en majoritet?

Tycks vara känsligt på ÅT

Tycks vara känsligt på ÅT numera efter Igges utspel gällande kommentering. Bara för att man påpekar att Igge själv är dömd för för brott och idkat hets mot arvingar till tronen i en monarki inte alls så långt borta blir man censurerad... kan inte vara övertramp på nåt vis... fast det är väl klart att ifall Igge lyckats linda nya chefredaktören kring sitt lillfinger...

Du skriver, citat: ”Men

Du skriver, citat: ”Men snälla lilla vän” ... lilla vän – förvisso en måttangivelse, jo. Men oavsett Du åsyftar ledarskribenten B M-E, eller kommentatorn Observer – bästa högvälborne herr lagtingsman Mikael ”Igge” Holmberg – och oberoende av midjemått – Din storleksordning över lag, den framställer Du själv här och nu som sådan att Du i detta sammanhang framstår som på tok för ”kort i rocken”. I formalistiskt avseende, vill säga. I fysisk bemärkelse kan också måttet mellan marschkängor och så kallad hatthylla variera ganska så kraftigt. Och om samtliga måttangivelsers inbördes förhållande, gällande rocken, visar sig bli för svårt för konfektionsbutiken – ja, det får nog allt i sammanhanget betraktas som ett relativt lätt problem att komma tillrätta med, det – med hjälp av en gängse skräddare, helt enkelt. Förövrigt, vad gäller finska sossars segermarginal i riksdagsvalet – 0,2 procent – den marginalen torde ha en mera måttlig inverkan för ett socialistiskt övertagande av den politiska makten i riket.

Vem talar om sannfinländarna?

Vem talar om sannfinländarna? S fick 17 % och V fick 8 % och tillsammans fick de alltså 25 %. I Finland är alltså 75 % av partierna icke socialistiska och har helt andra prioriteringar än socialisterna. Med dessa förutsättningar skall Rinne bilda en regering och därtill få igenom sina vallöften. Det kommer naturligtvis inte att lyckas.

Det är bra att åländska företag är intressanta för investerare utanför landskapet. Hela tanken på åländska företag som en speciellt skyddsvärd grupp är både missvisande och skadlig. Affärer mellan frivilliga parter ger positiva effektiver för alla inblandade.

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Idag: Birgitta Eriksson, managementkonsult.

Det är inte rimligt om förhandlingarna kring skapandet av en gemensam räddningsmyndighet än en gång faller samman. Troligen bär bägge parter skuld i den uppkomna konflikten. Samtidigt är de senaste motiveringarna för avslag från Rål sällsynt småaktiga. Det är dags att svälja stoltheten och ro ett frivilligt avtal i hamn, annars riskerar vi ännu ett försök till landskapstvång.

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. I dag: Kent Danielsson

I torsdags dömdes en man till fängelse för det nya svenska brottet oaktsam våldtäkt. Det var första gången den nya samtyckeslagen prövades i Högsta domstolen.
Det är hög tid att Finland också inför samtyckeskravet i sin lagstiftning.

Att köpa matvaror från Åland och närområdet är ett gott val, både för resiliensens skull och för att närhet bygger förtroende. De produktmärkningar som finns ger inte tillräcklig information om produkternas egenskaper och har dessutom ofta politiska syften.

Kontanterna håller på att fasas ut ur samhällsekonomin. Inte på grund av ett demokratiskt politiskt beslut, utan på grund av digitalisering.
Frågan förtjänar en rejäl diskussion.

Den här veckan, den 11 juli för att vara exakt, har 300 år förflutit sedan den ryske tsaren Peter I lät sin nya galärflotta hemsöka östra Sveriges skärgårdar och börja brandskatta hela kusten från Gävle till Norrköping. Resultatet blev stor förödelse, människor ställdes på bar backe och lämnades att klara sig bäst de kunde.

Att utrota arter som anses invasiva eller annars oönskade är sällan en bra idé. Det finns alltid konsekvenser som man från början inte kunde överblicka. Bättre är att låta naturen ha sin gilla gång så alla arter kan anpassa sig i takt med utvecklingen.

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. I dag: Rosita Broström.

Så var vi där igen. En finländsk regering som återigen nedprioriterar den åländska självstyrelsen. Denna gång i strid med gällande lagstiftning till förmån för EU-praxis. Självstyrelsen fortsätter väga lätt när finländska ministrar agerar.

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. I dag: Jan-Mikael von Schantz

Den åländska befolkningsstrukturen är en utmaning som måste tas på allvar. Vi får en allt högre medelålder och antalet pensionärer ökar. Det gör att Åland måste bli bättre på att locka till in- och återflyttning.

Barn i bild

Fler ledare