Publicerad 15 april 2019 kl. 22:00

EU-valet nästa–och det är mycket som står på spel

Man kan konstatera att Finland nu, efter riksdagsvalet, uppvisar samma politiska profil som många andra EU-länder. Valet står mellan vänsterliberala och nationalistiska partier och i många länder är det svårt att få ihop stabila regeringar. Tänk bara på de svenska våndorna denna vinter.

Kommentarer (6 st)

Majoriteten av finländarna

Majoriteten av finländarna sade nu tydligt nej till mångkultur och mer invandring. De sade också väldigt tydligt att kommande mandatperiods viktigaste frågor är inte klimat och jämställdhetsfrågor utan det finns ett antal frågor som är viktigare. En majoritet av finländarna gav också ett rungande nej till grön skatteväxling med socialistiska förtecken. Vänstern gjorde ett uruselt val med tanke på förutsättningarna och det är lätt att förutspå vad som kommer att ske i nästa val då vänstern bara kommer att få igenom ytterst lite av sin politik under perioden. De måste sitta i en regering med antingen sannfinländarna eller samlingspartiet och samlingspartiet var mycket tydliga direkt efter valet. De kommer aldrig att släppa igenom politiken som vänstern gick till val på. Bara euforin lagt sig kommer vänstern att inse vilken oerhört knivig situation de befinner sig i.

Men snälla lilla vän...

Men snälla lilla vän... Socialdemokraterna vann valet. De gröna gick framåt. Vänsterförbundet gick framåt. Jo, sannfinnländarna, ledda av den för hets mot folkgrupp och brott mot griftefriden dömda Halla-Alo fick 17% av rösterna.... hur i fridens namn får du 17% till en majoritet?

Tycks vara känsligt på ÅT

Tycks vara känsligt på ÅT numera efter Igges utspel gällande kommentering. Bara för att man påpekar att Igge själv är dömd för för brott och idkat hets mot arvingar till tronen i en monarki inte alls så långt borta blir man censurerad... kan inte vara övertramp på nåt vis... fast det är väl klart att ifall Igge lyckats linda nya chefredaktören kring sitt lillfinger...

Du skriver, citat: ”Men

Du skriver, citat: ”Men snälla lilla vän” ... lilla vän – förvisso en måttangivelse, jo. Men oavsett Du åsyftar ledarskribenten B M-E, eller kommentatorn Observer – bästa högvälborne herr lagtingsman Mikael ”Igge” Holmberg – och oberoende av midjemått – Din storleksordning över lag, den framställer Du själv här och nu som sådan att Du i detta sammanhang framstår som på tok för ”kort i rocken”. I formalistiskt avseende, vill säga. I fysisk bemärkelse kan också måttet mellan marschkängor och så kallad hatthylla variera ganska så kraftigt. Och om samtliga måttangivelsers inbördes förhållande, gällande rocken, visar sig bli för svårt för konfektionsbutiken – ja, det får nog allt i sammanhanget betraktas som ett relativt lätt problem att komma tillrätta med, det – med hjälp av en gängse skräddare, helt enkelt. Förövrigt, vad gäller finska sossars segermarginal i riksdagsvalet – 0,2 procent – den marginalen torde ha en mera måttlig inverkan för ett socialistiskt övertagande av den politiska makten i riket.

Vem talar om sannfinländarna?

Vem talar om sannfinländarna? S fick 17 % och V fick 8 % och tillsammans fick de alltså 25 %. I Finland är alltså 75 % av partierna icke socialistiska och har helt andra prioriteringar än socialisterna. Med dessa förutsättningar skall Rinne bilda en regering och därtill få igenom sina vallöften. Det kommer naturligtvis inte att lyckas.

All heder åt Föglös kommunstyrelse som pausade planerna på en enkät om kommunsammanslagning, efter relevanta invändningar från statsvetarprofessor Göran Djupsund.
Enkäten är ett trubbigt verktyg om den används slarvigt.

I valtider är det lätt att tro att det behövs mer centraliserat beslutsfattande och fler stora projekt för att samhället ska fungera. Så är det inte. Se bara på älgjakten.

Skördefesten har lyft landskapets livsmedelsindustri och besöksnäring. Hur maten marknadsförs fortsätter att bli en allt viktigare fråga.

Debatten om kortrutten fortsätter för fullt och landskapsregeringens informationstillfälle förra veckan väckte många känslor och frågor bland åhörare samt intresserade. Tekniken är vald av landskapsregeringen men målen med skärgårdens framtid är fortfarande höljd i dunkel.

Den finlandssvenska språkkampen är en annan än den åländska. Charm och sänkta förväntningar räcker inte långt för att bevara en kultur.

Mina damer och herrar – låt showen börja. Det närmar sig val med stormsteg och i sedvanlig ordning börjar vallöften rulla in. Valfläsk blandas hej vilt med utspel och satsningar såväl ute i kommuner som i landskapsborgen. Vi vet aldrig vad som kan komma ut ur den politiska löftestombolan men ett är säkert - billig brukar den inte vara för oss skattebetalare.

EU-kommissionens nytillträdda ordförande Ursula von det Leyen har nu presenterat sina förslag på nya EU-kommissionärer. Det är 13 kvinnor och 14 män, helt i enlighet med det jämställdhetslöfte hon gav när hon tillträdde.

Gör vägen från svensk lärarexamen till behörig klasslärare på Åland glasklar, men håll fast vid principen om komplettering.

Se till att stöden hamnar där de gör mest nytta - landsbygdens kommuner måste bli attraktiva för inflyttare.

Åländsk lag är självstyrelsens kärna. Oberoende av självstyrelserevisionens utfall kan nästa lagting förbättra dagens situation.

Återigen väljer Justitieministeriet att behandla den åländska självstyrelsen i strid med Finlands internationella förpliktelser. Denna gång är det en begäran om yttrande gällande en ändring av offentlighetslagen som skickats på finska till Ålands landskapsregering. Det måste Åland kraftfullt agera på.

Debatten i lagtinget om medieavgiften och finansieringen av Ålands radio och tv var en uppvisning i märklig diskussion. Framför allt för den totala rädsla för att våga ha en åsikt om vart skattepengar går och hur de påverkar samhället.

Avslöjandet av kommunernas osäkra webbplatser är en nyttig påminnelse om vikten av att skydda våra digitala liv.

Barn i bild

Fler ledare