Foto: Wikipedia/Abc10
Publicerad 28 juni 2017 kl. 06:00

Tidigare Moskva-ambassadör slår larm: Fredsläger på Åland rysk propaganda

Lägret ”Åland 17” på Gregersö, Jomala i september ska enligt arrangörerna ge en röst åt svenska och ryska fredsaktivister – samtidigt som Sverige och Ryssland genomför sina största militärövningar på länge.
Men Finlands tidigare Rysslandsambassadör Hannu Himanen varnar för att de som ordnar ”fredsövningen” är naiva.
– Rysk media kommer att använda lägret för propagandaändamål och ifrågasätta Finlands och Sveriges legitima försvarsintressen.

Kommentarer (1 st)

Enligt arrangören är ”platsen

Enligt arrangören är ”platsen vald för dess symboliska betydelse. Åland demilitariserades i ett avtal mellan Sverige och Ryssland för över 150 år sen". Det är ett avtal som sedan dess respekterats och bekräftats i nya traktat”. Det finns inte, och har aldrig funnits, något sådant avtal mellan Sverige och Ryssland! Påståendet visar Pelle Sunvissons totala okunskap. 1856 års avtal slöts mellan England, Frankrike och Ryssland. Han borde läsa avtalen innan han åberopar dem. Sovjet och Ryssland har konsekvent ignorerat1921 års beslut i Nationernas förbund som är det enda som nämner neutralitet och internationella garantier. Visst är det naivt att tro att regimen i Ryssland skulle tillåta att någon med avvikande åsikter kommer till ett sådant här möte. Ambassadören har alldeles rätt. Mötets arrangörer förefaller att använda det nu så vanliga systemet "alternativa fakta". Pelle Sunvisson lär sig kanske mer om detta nu när han reser till "sina vänner i Ryssland" -- och Ukraina, av alla platser i världen! Skäl att vara skeptisk.

I årets upplaga av SuomiAreena i Björneborg anordnas en diskussion under temat ”Åland som pilotområde för hållbara energikällor”. 
– Åland kan presenteras som föregångare som ett område som drivs av förnybara energikällor, säger Flexens Ab:s vd Berndt Schalin som deltar i samtalet. 

Den tredje årliga traktorpullingen drar omkring 1.000 åskådare från hela Åland. I den stekande solen sitter och står människorna runt den specialbyggda 100 meter långa banan. 

Konstnären Marcus Grunérs David Bowie-målning, ett graffiti-verk på LP-skivor, har sålts för motsvarande 13.000 euro.

– Det känns häftigt att den uppskattas som ett av de mer eftertraktade graffiti-konstverken i Sverige, säger Marcus Grunér.

Centerns Harry Jansson och Roger Nordlund rasar mot Finlands agerande i EU gällande fisket i Östersjön.

Nu vill de att Åland ska gå förbi Finland och kontakta den ansvarige EU-kommissionären direkt.

– Vi måste agera att det inte gått rätt till från Finländsk sida, säger Harry Jansson.

En inköpt artikel från Världsnaturfonden WWF har rört upp känslor hos de åländska jordbrukarna. Enligt dem för artikeln fram osanningar om finsk köttproduktion.
– Det får stora konsekvenser för oss, säger en åländsk jordbrukare.

Bevattning med näringsrikt bräckvatten kan blir en vinst för såväl lantbruket som vattenkvaliteten – så länge grödorna kan hantera salthalterna.
– Hittills ser det bra ut, säger lantbrukaren Erik Rosenberg, som deltar i EU-projektet Seabased.

Viking Lines ms Cinderella har tekniska problem och kan inte lägga ut från Stockholm. Det påverkar också ms Rosella som i väntan på en buss med passagerare från Cinderella ligger kvar i Kapellskär.
Uppdatering: Enligt en passagerare ombord på Rosella är fartyget ytterligare försenat. Ny beräknad avgångstid är klockan 22.00 svensk tid.

År 2030 ska de åländska vajerfärjorna vara utsläppsfria, det enligt hållbarhetsagendan som Ålands landskapsregering antagit. Det finns dessutom behov av nya vägfärjor med högre lastkapacitet, då de nuvarande inte är anpassade för dagens trafik.

Fyra rådjurskollisioner natten mot söndag föranledde två eftersöksinsatser.
Polisen sysselsattes i övrigt främst med att avlägsna personer som inte ville lämna hemmafester.

Tungviktsboxaren Robert Helenius knockades i åttonde ronden i lördagens match mot världs-35:an Gerald Washington.
– Jag vet inte när det har känts så här skit tidigare, säger Robert Helenius.

Åland United bortaslog TPS med 1–0 på lördagen efter ett mål av Emelie Johansson. Segern var den andra raka för klubben.
– Vi går för medalj, säger tränaren Samuel Fagerholm.

Hundratals danssugna tar sig under lördagskvällen en nostalgisk svängom i Badhuspaviljongen till tonerna av 1970-talsbanden Faction, Pux, Tellus, Christopher Columbus och Memories.
– Memories såg jag senast i Övernäs för 40 år sedan, säger Mari Rosenqvist.

Öspelstruppens hemresa försenas ytterligare, och den chartrade Boeing 737:an väntas nu landa klockan 17.30 på söndagseftermiddagen.
– Det är klart att det ställer till det för vissa, vi ska titta på om vi har möjligheter att få kompensation från mäklaren som bär ansvaret, säger truppledaren Peter Enberg.

Barn i bild

Fler nyheter