Publicerad 3 januari 2020 kl. 09:34

Lotta och Ninni sätter guldkant på de äldres vardag

I Jomala finns numera en aktivitetskoordinator som ska hjälpa till med att få de äldres vardag lite trevligare.
– Jag ska finnas till och hjälpa och aktivera äldre som bor hemma, men även ordna aktivitetstillfällen på Rönngården och vara en hjälp till närståendevårdarna, bland mycket annat, säger Lotta Baarman, aktivitetskoordinator.

Anna Alm skulle aldrig bli bonde eftersom hon som liten tillbringade mycket tid på farmors gård i Tjudö, Finström.
Men man ska aldrig säga aldrig. I dag bor hon på gården och driver tillsammans med maken Jan bland annat äppelodling och gårdsturism.

För att få se idolen Elvis hem och grav har Julianne Holmström besökt Memphis två gånger. Men hon känner sig inte speciellt berest trots att hon även besökt Jerusalem och vandrat längs Via Dolorosa.

Vid Oasen i Jomala finns två demensavdelningar, Solsidan och Mattas. Dessutom finns en dagverksamhet för de med minnessjukdom. Platserna vid Oasen är till för tretton landskommuner men önskan är att ett demenscenter ska förverkligas inom en snar framtid.

Gemensamt ansvarsinsamlingen firar 70 år i år.
Kyrkans storinsamling ”Folkrörelsen för kärleken till nästan” har verkat sedan 1950.

Att jobba med siffror är Nina Bergströms grej. Hon har för det mesta jobbat med löneräkning men även med församlingsekonomi. På fritiden är det skogspromenader med hunden Nic som lockar mest.

Att jobba med hundar, både andras och egna, är en stor passion för Maria Söderlund. Hon jobbar därför deltid på fritidshemmet Humlan i Jomala för att få tid även för att ordna olika hundkurser hemma.

När en anhörig drabbas av sjukdom och kanske speciellt en minnessjukdom uppstår ofta rädsla, sorg och oro. Kristina Lencks man har diagnosticerats med en minnessjukdom och hon har upplevt sorgen och oron. Men i dag kan hon känna trygghet.

Viola Karlsson var bara 30 år då hon blev änka. Hennes man och hans bror var och ute fiskade lax då en hård storm blåste upp och tog dem med sig i havet. Det var i samma storm som Anni Blomqvist miste sin man och son.

– Vi ringde och tröstade varandra så gott det gick, säger Viola.

Folkhälsans samlingspunkt Garaget fanns för många år sedan i frivilliga brandkårens lokaler i Jomala. Nu har det nyöppnat i Godby, i lokaler som en gång i tiden också användes för frivilliga brandkåren i Finström.

I februari hölls det första pappakaféet i allaktivitetshuset i Mariehamn. Då kom sju pappor och åtta barn. Meningen med kaféet är att pappor och barn ska få mera tid tillsammans som ska stärka deras relation.

I mer än 60 år har Kurt Simons skapat konst, ännu längre om man tror på hans egna ord om att vara född med pennan i handen. Nu firar han snart sin 80-årsdag – självklart sker firandet i konstens tecken.
– Jag och hustrun åker till Nice för att se på konst, säger han.

Varje vardag har dagverksamheten Klippan öppet. Dagverksamheten riktar sig enbart till hemmaboende seniorer i Mariehamn varav verksamheten är indelad i två olika grupper. En grupp för personer med minnessjukdo och en grupp som riktar sig till övriga seniorer.
– Det finns mycket humor och positivitet här på dagarna, säger Lotta Haglund.

Att vara sjöman betyder att man har världens sämsta familjeliv. Det rådet fick Gunnar Lindeman av sin far. Men trots det lockade sjömanslivet mer än arbetet på land.
– Jag tyckte det lät så spännande då jag lyssnade till alla historier om främmande hamnar och länder då jag var liten, säger han.

Barn i bild