Valdebatt på Alandica

Publicerad 18 juni 2019 kl. 09:22

Promenaderna med Tyson är viktiga för Kaj

Förr var det löpning flera gånger per dag som gällde för Kaj Backas. I dag motionerar han kanske lika ofta men inte lika långa sträckor.
– I dag springer jag inte utan promenerar tillsammans med hunden Tyson, säger han.

På väggen, hemma hos Ann-Mari Pettersson, hänger tavlor gjorda av urklipp från tidningar. Kloka ord blandade med vackra bilder. I köket står två dragspel som hon spelar på turvis beroende på vad hon vill spela.
– Jag började spela då jag var åtta år och är helt självlärd, säger hon.

Efter att ha bott i Finland i 20 år flyttade Kjell Mäklin tillbaka till Åland. Hans stora intresse för bilar har alltid följt honom och olika projekt har avlöst varandra.
– Min högsta önskan just nu är att få tag i ett hus med ett garage så jag kan fortsätta med mina projekt, säger han.

Höstens första herrlunch i Catharinagården i Hammarland har lockat nio herrar. Kalle Tingsvik är dagens kock och till sin hjälp har han Sven-Harry Boman.
– Det blir köttgryta, potatis, smörslungade morötter och sallad till lunch i dag, säger Kalle.

I trädgården får Runa-Lisa Jansson utlopp för sin kreativitet samtidigt som den är en form av terapi. Där har hon grävt ner många ”ilskor” men också andats in nya idéer. Hon är också politiskt aktiv fortfarande, trots att hon försökte sluta för flera år sedan.

Chathrine Fällman har gått varvet runt. Hon började jobba på Nyckelpigan då hon var klar med sin utbildning och efter några år med andra arbeten är hon nu tillbaka på daghemmet.
– Det passar mig utmärkt att jobba med de minsta barnen på dagiset. Jag trivs väldigt bra, säger hon.

Med en pappa som var läkare så föll äpplet inte långt från trädet. Juliana Mäklin valde att utbilda sig till sjuksköterska. Hon fick vänta några år innan hon kunde söka in till sjuksköterskeskolan men under den tiden hann hon syssla med en del annat intressant.

Parkinsons sjukdom kan drabba vem som helst i vilken ålder som helst. Symptomen kan variera och att få en diagnos kan kännas överväldigande. Att ha någon att prata med om mediciner, sjukdomen, känslor och annat är viktigt.
– Att prata med familjen är en sak men att prata med en som har samma sjukdom är något helt annat, säger Bengt Wikström.

De pengar som samlas in under årets luciakampanj kommer att gå till utsatta barnfamiljer på Åland. Folkhälsan på Åland kommer därmed att kunna ordna fler familjekraftläger där hela familjer får tid att umgås, göra roliga saker och koppla av tillsammans.

Smed, läkare eller inredningsarkitekt var drömyrkena för Gun-Marie ”Gugge” Eriksson då hon var barn. Yrkesbanan blev en helt annan då hon 1969 fick erbjudande om skolning inom make-up och hudvård. Det förde henne vidare inom styling, smycken, färgkonsult och örtmedicin.
– Jag blev inte läkare men örtdoktor, säger hon.

På Strömsgården i Vårdö har boende samlats för att låta sig underhållas av Christa Evans och Karl-Anders Lindholm. De ser fram emot musik, sång och frågesporten där frågorna ibland kan diskuteras ingående.

I Ödkarbyhallen i Saltvik har hemmavarande föräldrar med barn möjlighet att träna dagtid en gång i veckan. Både barn och föräldrar trivs med upplägget och fritidsledare Johan Påvals finns på plats för att hjälpa och stötta.

För att få tidningen Nyset bestämde sig Kerstin Ramström för att bli medlem i Mariehamns pensionärsförening. Det var flera år sedan. Nu är hon själv aktiv inom föreningen sedan två år tillbaka och den 1 november börjar hon sitt arbete som verksamhetsledare.

Vid Sveagården har man under en tid funderat på vad man skulle kunna erbjuda både boende och äldre för aktivitet så att de kunde träffas. Det blev kafé Svea.
– Förhoppningsvis ska vi kunna träffas en gång i månaden framöver, säger Rosita Kuhlman-Johansson, hemserviceledare i kommunen.

Barn i bild