Publicerad 31 augusti 2020 kl. 13:33

Sven Olof har gjort flera hundra smörknivar

Sven Olof Viktorsson började tidigt att arbeta inom grävmaskin- och lyftkransbranchen, ett arbete han trivts med under alla år.
– Kanske blev det för mycket arbete och för lite tid för familjen. Men så var det då, säger han.

Ellen Melin är luciakandidat nummer två i årets luciagrupp. Hon går tredje året i Ålands lyceum och hoppas att hon en dag hon ska jobba som lärare i litteratur och språk.
– Dessutom skulle jag vilja bo i något engelskspråkigt land också några år, säger hon.

Fjolårets åländska lucia Alice Andersson Stenberg, från Mariehamn, är en av de tio kandidaterna till Finlands lucia i år.

I våras blev Tilde Koroleff klar med sin yrkesutbildning till frisör. Men nu jobbar hon på Nyängens dagis och vill gärna fortsätta att jobba med barn i framtiden.
– Frisöryrket var inte riktigt min grej men jag ville gå utbildningen klar i alla fall, säger hon.

Ska man sammanfatta Jonas Anderssons första 50 år kan man gott göra det med sju bokstäver. Bowling.

– Jag är fortfarande i god form och jag har mer att klämma ur den här kroppen, säger han med ett skratt.

21 barn i årskurs ett till fyra samlas på Mikaelsgården i Finström varje måndag eftermiddag. Där får de pyssla, leka och umgås med varandra.
– Oftast har vi dagens pyssel där alla får göra samma sak, säger Kia Mansén som tillsammans med Gunilla Nilsson håller i verksamheten.

För två år sedan flyttade Brita Landell från Kulla i Finström till Godby. Hon trivs bra med närheten till butik, vävsal och motionsbanan där hon går varje dag tillsammans med hundarna Fiffi och Busan.

Jomala kommuns aktivitetskoordinator Lotta Baarman håller prova-på-tillfällen för dem som vill börja med stavgång. – Det här är ju lite som att skida, säger Ragnar Grönlund då han provar.

När Annika Kowalewski var riktigt liten bestämde hon sig för att hon skulle bli indianpojke för att då skulle hon få en egen häst. Men någon egen häst fick hon aldrig och yrkesvalet förändrades. I dag arbetar Annika som avdelningssköterska vid palliativa avdelningen och trivs väldigt bra.

Familjekaféet som hålls en gång i veckan i Folkhälsans allaktivitetshus i stan har nu öppnat dörrarna igen. Men antalet deltagare är begränsat till tio plus barn.
– Man måste anmäla sitt deltagande i förväg via vår hemsida, säger Ingeborg Lindeman.

Finska bussällskapets Ålandsavdelning är en relativt liten förening men de ordnar varje år utflykter till olika platser på Åland. Bussen Åsa som tillhör Röde Orm används vid de olika utflykterna.

Föreningen Agility.ax avslutade tävlingssäsongen med att ordna cupfinal på agilitybanan i Jomala. Samtidigt passade man på att stöda Östersjöfonden med en donation.

Det finns visioner och idéer om vad Ålands synskadades förening kan komma att erbjuda sina medlemmar i framtiden. 

– Vi vill först höra med medlemmarna vad de själva har för önskemål och sedan se vad vi kan göra av de förslagen, säger Charlotta Solax, organisationssekreterare.

1946 öppnade Ulf ”Uffe” Grüssners mamma, Anna-Greta Grüssner, hembageri i Kvarnbo. I samma hus som bageriet växte Uffe upp med sina tre syskon och mamma. Nu renoveras huset av Uffes dotter och måg och förhoppningen är att 80-årsfirandet kan hållas i det nyrenoverade barndomshemmet.

Barn i bild