Publicerad 21 oktober 2019 kl. 08:07

Syföreningen i Geta har funnits sedan 1930-talet

Mellan åtta och tio damer samlas varannan vecka i församlingshemmet i Geta för att umgås, dricka kaffe, sjunga och handarbeta. Sedan 1930 har syföreningen funnits men då samlades man främst i hemmen.

Simskola innebär att man är ute i alla väder, även när det regnar och blåser. Ålandstidningen besökte simskolan i Kvarnbo, Saltvik, och tog tempen.

Att få in träning i vardagen är inte alltid lätt, speciellt inte som förälder. Fanny-Sonntag Lambert drar aktiva barnvagnspromenader som alla är välkomna på.
– Det är en win win, barnen får komma ut och föräldrarna får träning samtidigt som man pratar, säger hon.

Två dagar i veckan ordnar Jomala församling sommarkul för barn i årskurs ett till sex. Barnen får pyssla, spela spel och leka tillsammans.
– Det är kul att vara här så man slipper vara ensam då föräldrarna jobbar, säger Eleah Olsson.

Stuglivet på Simskäla sommartid ger Billy Linde avkoppling. Där pysslar han på tillsammans med familjen, fiskar eller bara tar det lugnt.
– Vill man finns det alltid något som behöver göras där, säger han.

Karl-Erik Bergman har sett flera av världens största städer trots att han inte är någon stadsmänniska. Han trivs bäst hemma i Källmyra, Geta, i skogsbrynet där han får pyssla på med det han tycker bäst om för stunden.

Marina Donner är nybliven tvåbarnsmamma. Marina går gärna i mer sportiga kläder till vardags, hon tycker att det är bekvämt och skönt. Hon lät Irina Fisun, stylist, designer och skräddare, titta i henne garderob och ge förslag på vad hon kunde ha på sig både till vardag och fest.

Att spela banjo med Husbandet eller att träna fotboll och innebandy är bara några saker som Samuel Andersson uppskattar.
– Jag går på gym också, säger han.

Göran Dahl har samlat på bomärken sedan 1975. Men redan två år tidigare hade han fått upp ögonen för bomärkena vid en auktion i Lemland. I dag kan man besöka hans museum i Ovanåker i Saltvik där bomärken från hela Åland finns.

De har inte kunnat träffas på ett tag eftersom coronapandemin satt käppar i hjulet. Hjälpledarutbildningen fick slutföras via nätet och välsignelsen av de nya ledarna får vänta till hösten. Men när alla restriktioner nu har luckrats upp ordnade Ålands unga kyrka en grillkväll dit 30 ungdomar kom.

Som sjömansfru tog Snöfrid Öfverström hand om hus och hem medan maken Viking arbetade. Men hon vågade sig också ut på bilresor till olika hamnar runt om i Europa för att för några dagar träffa sin make.

I sommar ordnar Folkhälsan på Åland två sommarklubbbar för barn i åldern sju till tio år på Talatta. Dessutom blir det sommarhäng på Gregersö för de som slutat sexan och upp till de som slutat nian.
– Upplägget blir lite annorlunda i sommar eftersom man måste anmäla sig, säger Joakim ”Jocke” Svensson, vid Folkhälsan.

Att bli missionär och få åka ut i världen och hjälpa människor var Lena Anderssons stora dröm som liten. Men så blev det inte. Hon utbildade sig till primärvårdare men jobbar som sömmerska sedan flera år tillbaka.

Mariehamns pensionärsförening och Norra Ålands pensionärsförenings medlemmar har inte samma utbud av verksamheter som de hade före coronapandemin slog till. Det enda som är igång i båda föreningarna är boulespelandet.

Barn i bild