Publicerad 23 maj 2019 kl. 22:06

Åland behövs för att säkra det svenska mandatet!

Efter Yles färska partimätning står det klart att alla röster på Åland behövs för att det svenska mandatet ska tryggas.

Enligt Yles mätning kan nämligen partiet De gröna knipa det trettonde mandatet från SFP. I övrigt verkar många partier behållasina positioner vilket innebär att socialdemokraterna inte verkar ha någon chans att få ett ytterligare mandat.

Åland är inte med i mätningen som är gjord av Taloustutkimus. I det förra valet fick Svenska folkpartiet (SFP) ungefär10.000rösterfrån Åland. Om man räknar med att SFP får samma mängd röster på Åland också i det här valet är SFP med och slåss om det trettonde mandatet, säger Tuomo Turja enligt ett pressmeddelande från Svenska Yle.

SFP har genom åren haft ett mycket gott samarbete med Åland och vi har ett skriftligt avtal om att ifall en åländsk kandidat blirinvald i Europaparlamentet blir en ålänning specialmedarbetare och vice versa.Det samarbetet vill vi gärna fortsätta med så nu gäller det ålänningar. Rösta på söndag,rösta för att säkra det svenskspråkiga mandatet!

Fredrik Guseff

Partisekreterare, SFP

Johan Ehn,

Lagtingsledamot, Moderat samling

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Barn i bild

Fler insändare