Publicerad 22 augusti 2019 kl. 22:03

Ålands framtid står fast vid sin vision

Ålands framtid står fast vid sin grundläggande vision om självständighet för Åland på sikt. Vägen dit bör gå via ökat självbestämmande genom att Åland tar över behörighetsområden i den takt ålänningarna önskar.

Överst på listan finns ett övertagande av beskattningen för att en gång för alla få bort de resultatlösa ekonomiska diskussionerna med Finland från den politiska agendan. Under kommande mandatperiod vill ÅF medverka till en bred diskussion kring möjligheter och utmaningar med egen beskattning.

Ålands framtid lyfter även fram behovet av en ”landhöjning” där Ålands status, i likhet med de självstyrda systerautonomierna Färöarna och Grönland, lyfts från landskap till land. Det här ska inte förväxlas med egen nation, utan inledningsvis som ett autonomt land i unionen Finland. Att Åland med sin självstyrda status benämns landskap är direkt felaktigt med tanke på självstyrelsen.

Hugo Holmberg skriver i sin insändare i gårdagens tidning att han väljer bort Ålands framtid. Det är synd eftersom Hugo är en klok, ung politisk resurs.

Dock verkar han ha missat våra debattinlägg den senaste tiden där vi bland annat påtalar att ett övertagande av momsbeskattningen är det enda rimliga sättet att minska den för företagen förödande skattegränsbyråkratin.

Finland har hittills inte lyft ett finger för att lätta på gränshanteringen, snarare hotar man med ytterligare pålagor.

Våra lagtingsledamöter håller en rak linje då det gäller utvecklingen av självstyrelsen trots skarp kritik från andra partier. Till följd av de resultatlösa förhandlingarna med Finland om en revision av självstyrelselagen märker vi nu att övriga partier, med vissa undantag, börjar inse att den mjuka diplomatin inte bär frukt.

Jag hade önskat att Hugo hade kontaktat mig eller någon av våra lagtingsledamöter för att få svar på sina frågor. Men givetvis fungerar det även så här.

Pia Eriksson (ÅF)

partiordförande

Under de senaste dagarna har två insändarskribenter tagit upp läxor och föreslagit ett avskaffande.

Barn till föräldrar som högläser för sina barn när de är små får ett mycket bättre ordförråd än barn vars föräldrar inte högläser för sina barn.

Annett Jansson, vi har svårt att utläsa syftet med din insändare den 11.2 och förstår heller inte vad det du skriver har att göra med dagiset Söderhagen, vilket vi dock förstår att är dagiset du menar i din text.

Rauli Lehtinen (RL) ser klimatförändringarna som ”det absolut största hotet mot mänskligheten”. Därför är det glädjande att temat får plats på insändarsidan.

Utvecklingen av ett samhälle börjar i våra attityder; vilken utgångspunkt vi har när vi ser på våra egna möjligheter att åstadkomma något bra för Åland.

I veckan släpptes den senaste prognosen för den ekonomiska utvecklingen i EU.

De obundna politikerna Bert Häggblom och Marcus Måtar processar på arbetstid mot landskapet – samtidigt som de sitter i landskapets lagstiftande församling! Det skulle knappast fungera i Sveriges eller Finlands riksdag.

Vi är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Den lagstiftande (riksdag/regering), den dömande (oberoende domstolar) och den granskande makten (media), är tre mycket viktiga grundbultar i vår demokrati.

För det första, om man har riktade påståenden mot skärgårdsbor och andra kraftfulla åsikter ska man nog ha modet att underteckna med eget namn, annars bryr sig ingen.

Redan 2009 föreslog jag i en motion på Centerns julstämma ett offentligt sektoriellt samarbete på Åland. Inga kommunsammanslagningar behövs för det, eller ens en tunnel till Föglö. Det räcker med samarbete.

Ett ben i politiskt beslutsfattande och ett i näringslivet, är ingen lätt balansgång. Media och allmänheten synar de två rollerna och är känsliga för övertramp.

Ålands lagting säger i dag fredag ja till en förnyelse av det ekonomiska systemet och en höjd klumpsumma.

I flera länder uppmärksammas den här veckan barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Detta är något som vi också vill uppmärksamma här på Åland.

Barn i bild

Fler insändare