Publicerad 29 maj 2020 kl. 22:00

Ålandsambassadörer

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Michael Björklunds segerrop från Robinson-ön hördes ända till Åland, tillsammans med alla ålänningars jubel den kvällen. Då Michael Björklund tävlade var hela Åland stolt över hur långt han kom, den synligheten han gav Åland och på det sätt han vann.

Jag måste erkänna att jag inte brukar se på program som Robinson. Anledningen till det är att programmen har en betydande dos av intriger och att människor inte alltid är så snälla. Av just den anledningen var Mickes vinst inte bara fin för Åland utan visade också att man kan vinna genom att vara snäll, en god kamrat och inte bara konspirera mot andra. Mickes sympatiska stil i programmet gjorde att man var lika stolt över honom som ålänning som man var över hans sätt.

Michael Björklunds synlighet kommer hela Åland till gagn eftersom han varit en åländsk reklampelare för hundratusentals svenskar. Han har varit lika påhejad av många finlandssvenskar i Nyland, Åboland och Österbotten som också följt programmet. På så vis är Micke en otroligt viktig Ålandsambassadör, vilket han redan varit länge. Ålandsambassadörer kommer vi i år behöva mer än på länge.

Coronavirusets spridning har gjort att många av de svenskar som hade önskat komma till Åland och hälsa på hos Micke inte kommer kunna resa till Åland denna sommar. Oavsett vilka formella begränsningar som kommer finnas är det bara att konstatera att det inte blir en vanlig sommar i resandet mellan Sverige och Åland. Epidemiläget i Sverige är för tillfället också ganska annorlunda från det i exempelvis Finland.

Vilket land som valt rätt strategi och om alla i slutändan kommer drabbas lika hårt är helt omöjligt att svara på. Vi vet inte ännu. Det är dessutom helt onödigt att spekulera i eftersom det inte är något vi genast kan påverka utan att ändra strategi, vilket det inte finns skäl för att göra i Finland.

Jag är nöjd med den finländska strategin överlag, även om det finns flera saker som inte gått riktigt så bra som i det finländska TV-programmet Strömsö (där Micke också har varit med). Men överlag har det ur ett hälsoperspektiv gått mycket bra. Relativt få människor har insjuknat, relativt få har dött, sjukvårdskapaciteten har aldrig varit överbelastad. Det är svårt att inte glädjas åt att relativt få människor behövt intensivvård. Försiktighetsprincipen har varit central. Nästan varenda människa har också tagit rekommendationerna på stort allvar.

Därför har vi nu coronapandemin under kontroll i Finland. Kusten är dock inte klar och vi kan inte slappna av. Det kan komma nya vågor, men för tillfället ser det väldigt bra ut. Det gör att samhället kan fortsätta öppna upp.

Restauranger kan öppna på måndag och rekommendationen att inte resa inrikes kan hävas. Det gör att Åland kan bli ett populärt turistmål för finländare då coronaläget ser bra ut i vartenda ett av Finlands sjukvårdsdistrikt just nu, precis som på Åland. Många finländare har aldrig varit på Åland. De flesta kommer inte att åka utomlands i sommar.

För många är Åland ett exotiskt alternativ. Men för att få människor hit behöver vi hjälp av våra Ålandsambassadörer, som Micke. Precis som Ålandstidningens ledare skrev i fredags är alla vi som bor på Åland, eller ålänningar som bor utanför Åland, ambassadörer för Åland. I sommar kommer det ambassadörsskapet vara viktigare än på länge.

Mats Löfström

Ålands riksdagsledamot

Någon skrev i tidningen att skattegränsen tillfört Åland 100 miljoner euro.

De som kör stadens gräsklippare är tydligen inte informerade av arbetsledningen om att undvika att meja ned blommande områden på stadens gräsmattor.

Då är Åland snart vid slutstationen gällande den offentliga ekonomin. En resa som snabbades upp av pandemin, men som haft en rak och utstakad färdriktning under åratal.

Skärgården definierar på många sätt den åländska identiteten. På få ställen är denna känsla mer framträdande än på västra Föglö.

Ett par regeringar bakåt i tiden, med en känd trafikminster som var boss då tjärasfalt lades i Kumlinge och Brändö, kanske nu vill lägga korten på bordet.

Det tillhör ovanligheten att regeringspartierna öppet debatterar mot varandra i massmedia. Diskussionerna och åsiktsmotsättningarna brukar hållas inom lagtingshusets väggar, utan insyn från utomstående allmänhet.

”The bottom is nådd” är ju ett bekant uttryck som kan användas när man läser två insändare i samma tidning av två av Obunden samlings röstmagneter.

Beslutet att minska anslaget för sysselsättningsverksamheten Fixtjänst visar än en gång att omsorgen om våra mest utsatta räknas i euro, inte i humant kapital.

Som vanligt fick jag i mars i år ett brev från Skatteförvaltningen med en förhandsifylld skattedeklaration.

Vi ser med bestörtning hur kommunernas ekonomi än en gång styr servicen till redan utsatta personer i samhället.

Det är med förvåning och bestörtning jag läser i onsdagens tidningar om Kommunernas socialtjänst och Fixtjänst, och hur en lagstadgad verksamhet för en utsatt grupp människor i vårt samhälle hanteras.

Lag- och kulturutskottets 14 betänkanden under sessionen har kännetecknats av tre kategorier av ärenden. Efter sommaruppehållet ska ytterligare sju lagförslag genomgå granskning och fler lär vara på kommande.

Ja visst är den varma, gröna och ljusa sommaren på Åland alldeles underbar. Bortglömd är den kalla, livlösa och bleka vintern. Men övergödningen av Östersjön och klimathotet är två orosmoln som ruvar vid horisonten.

Barn i bild

Fler insändare