Publicerad 21 maj 2019 kl. 22:06

Ålänningen och EU-valet

EU-valet kan ses som ett mer demokratiskt val än riksdagsvalet. Ålänningen har nu möjlighet att välja bland 269 kandidater på 18 olika listor. Och ålänningen kan rösta på precis vem som helst av dessa kandidater!

Såsom så tydligt framgått av innehållet i den europeiska debatten är den största frågan klimat i förbindelse med miljö.

För egen del har jag noterat att det Anton Nilsson och Nils Torvalds representerar i klimatfrågan knappast kan komma ifråga.

Jag har höjt ögonbrynen när jag sett att Nilsson i insändare försökt ta hjälp av den svenska EU-parlamentarikern Christofer Fjellner. Svenska Naturskyddsföreningens rapport "Blåslampor och bromsklossar", som utgör en granskning av svenska EU-parlamentarikers miljöinsatser åren 2014-2019, visar att Fjellner varken röstat bra för miljön eller drivit frågor i riktning som gynnar miljön.

För Camilla Gunells del kan jag instämma i det Conny Nylund påtalade i en insändare i lördags: Gunell talar och skriver mycket om arbetet för klimatet och miljön men verkar i en helt motsatt riktning. Medan hennes svenska partikollega i EU-parlamentet, Jytte Guteland, enligt svenska Naturskyddsföreningen gjort ett utmärkt arbete under den senaste perioden.

Finländska Yle har en valkompass på nätet. Du kan gå in på valkompassen och fylla i 22 olika frågor med fem svarsalternativ. Det mittersta svarsalternativet är "neutral" vilket väl närmast kan ses som svaret vet inte eller har inte någon uppfattning. Jag har roat mig med att fylla i neutral på samtliga 22 frågor för att se om det verkligen finns någon kandidat som inte har någon uppfattning.

Den andra kandidaten i följd, som till 74 procent svarade upp mot uppfattningen neutral, var Eero Heinäluoma, som länge varit riksdagsman, minister och talman. I tisdags meddelade han att han står till förfogande som kandidat till Finlands kommissionär i EU-kommissionen. Men han vill inte visa någon åsikt.

Gå själv in på valkompassen och fyll i de svar som står dig närmast. 245 kandidater har svarat vilken uppfattning de har. Du kanske gör alla européer en välgärning genom att först välja en för dig lämplig finländsk kandidat och sedan faktiskt rösta.

Leif Holländer

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Bästa Albin och Berit. Hur orkar ni bara reta upp er på allt från Badhusparken till stadsbussen och Röde orm? Vilken negativ och tråkig attityd! Vi har det ju så otroligt bra här på vårt fridfulla vackra Åland.

Det gläder mig att min kollega i finans- och näringsutskottet John Holmberg (Lib) ställer sig till den lilla skara, som börjat granska pensionsfondens arbete.

Talentia uppmärksammar i en insändare i Ålandstidningen (4.8) att det behövs samarbetsanda och drivkraft i Kommunernas socialtjänst k.f. (KST). Från KST:s sida uppskattas initiativet.

Nej, jag håller absolut inte med lantrådet om att pensionsfondens nästan halva miljard euro är i trygga händer. Lantrådet är även tydlig med att denna regering inte kommer att laga något som inte är trasigt.

Det jag inte trodde kunde hända har hänt. Mia Hanström och jag är rörande överens! Detta i en fråga som må vara en bi(sak), men dock.

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Barn i bild

Fler insändare