Publicerad 11 september 2019 kl. 22:06

Äpplen och päron i utbildningsdebatten

Rainer Juslin (Lib) väljer i sitt försvar av den förda utbildningpolitiken att att skjuta in sig på den nog så viktiga detaljen att samma löneförmån fås för en högre högskoleexamen. Väl så, men om de inte får tydliga direktiv för vad som krävs kommer de inte hem ändå.

Ett av sätten att göra denna omdiskuterade komplettering är att arbeta för en kraftigt nedsatt ersättning vilket är ett föga lockande alternativ när studielånen hopar sig. Den andra möjligheten verkar bli något slags färdighetstest som planeras tas i bruk nästa år.

Det börjar verkligen vara på tiden. Det förslag om samarbete med de närmast aktuella universiteten som Rainer Juslin skriver om i gårdagensÅlandstidningen är ett välkommet förslag om än något sent när reformen för att genomföra denna lärarutbildning i Sverige kom redan 2011.

Det som verkar vara viktigast för våra tjänstemän dit också Rainer tidigare under sin yrkeskarriär hörde är att tolka den lag vi har på ett så petigt sätt som möjligt,inte att ge en snabb, tydlig och rimlig väg för att kunna komma hem.

I stället för att försöka följa upp vad som saknas för att snabbt kunna ordna en adekvat komplettering så har det tagit åtta år från Sveriges utbildningsreform 2011 med denna inriktning till att vi nu käbblar om vad som ska krävas för att möjliggöra att få hem fler av våra utbildade ungdomar.

Det är detta som är pudelns kärna. Vi har lagstiftningsbehörigheten i utbildningsfrågor. Om det finns en vilja så måste det finnas en väg. Jag pratar inte om att skapa någon smitfil för dessa ungdomar, bara en klart utpekad väg som är lätt att bedöma och lätt att ta.

Om Rainer Juslin tänker jobba lika hårt för en efterlängtad tunnel för sina presumtiva Föglöväljare som det har jobbats för att förenkla detta så är jag den första att beklaga folket i den kön också.

Med hopp om att en god lösning ska kunna nås i bägge frågor.

Jonas Eriksson (C)

kandidat i lagtingsvalet

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Bästa Albin och Berit. Hur orkar ni bara reta upp er på allt från Badhusparken till stadsbussen och Röde orm? Vilken negativ och tråkig attityd! Vi har det ju så otroligt bra här på vårt fridfulla vackra Åland.

Det gläder mig att min kollega i finans- och näringsutskottet John Holmberg (Lib) ställer sig till den lilla skara, som börjat granska pensionsfondens arbete.

Talentia uppmärksammar i en insändare i Ålandstidningen (4.8) att det behövs samarbetsanda och drivkraft i Kommunernas socialtjänst k.f. (KST). Från KST:s sida uppskattas initiativet.

Barn i bild

Fler insändare