Publicerad 20 augusti 2019 kl. 22:03

Är Åland till salu till högstbjudande?

USAs president Donald Trump har meddelat att han, det vill säga USA, vill köpa Grönland av Danmark. Företrädare för Grönland och Danmark har dock meddelat att det inte blir någon affär, då Grönland inte är till salu. Då blir den amerikanske presidenten sur, och säger att hans planerade besök i september till Danmark kanske inte blir av.

Ett direkt hot, om man så vill se det. Om han inte får som han vill, väntar straffåtgärder.

Tanken är ganska skrämmande. Presidenten i en av världens största demokratier tror att man kan köpa andra länder, ungefär som att gå till kiosken och köpa sig en korv en kväll när man blir sugen. Och får han inte köpa den korv han vill ha så hotar han med vedergällning.

Hur skulle det vara om Vladimir Putin skulle få för sig att använda sig av samma taktik. Om han skulle meddela Finland att han vill köpa Åland, där Ryssland förvisso redan äger en fastighet. Visserligen överkommen på ett icke-acceptabelt sätt som krigsbyte, men ändock i rysk ägo.

Finlands statsskuld skulle kanske minska avsevärt, och sannfinländarna dansa jenka i glädje över att bli av med det förhatliga landskapet, som enligt deras mening är en utsugande del av Finlands ekonomi, och förmodligen anledningen till att Finland över huvud taget har en statsskuld.

Hur tungt skulle argumentet om tidigare fastställda internationella överenskommelser om landskapets neutralitet och statstillhörighet väga vid en sådan diskussion? Och vilka åtgärder kan Putin tänkas vidta om han inte får som han vill?

Ja, frågan kan verka sakna all verklighetsförankring och aktualitet, men som världen ser ut idag, är det ingenting som förvånar längre. Och det är ju inte första gången i så fall som avyttringar på fredlig väg av landområden länder emellan gjorts. Alaska såldes ju en gång i världen av Ryssland till USA, om jag inte missminner mig.

Så nu väntar vi bara på fortsättningen av den grönländska försäljningen, och Trumps vidare påtryckningsmetoder för att få sin vilja igenom, och om Putin sitter i Moskva och bidar sin tid för inköp av Åland.

Den som lever får se.

Runa Lisa Jansson

Under de senaste dagarna har två insändarskribenter tagit upp läxor och föreslagit ett avskaffande.

Barn till föräldrar som högläser för sina barn när de är små får ett mycket bättre ordförråd än barn vars föräldrar inte högläser för sina barn.

Annett Jansson, vi har svårt att utläsa syftet med din insändare den 11.2 och förstår heller inte vad det du skriver har att göra med dagiset Söderhagen, vilket vi dock förstår att är dagiset du menar i din text.

Rauli Lehtinen (RL) ser klimatförändringarna som ”det absolut största hotet mot mänskligheten”. Därför är det glädjande att temat får plats på insändarsidan.

Utvecklingen av ett samhälle börjar i våra attityder; vilken utgångspunkt vi har när vi ser på våra egna möjligheter att åstadkomma något bra för Åland.

I veckan släpptes den senaste prognosen för den ekonomiska utvecklingen i EU.

De obundna politikerna Bert Häggblom och Marcus Måtar processar på arbetstid mot landskapet – samtidigt som de sitter i landskapets lagstiftande församling! Det skulle knappast fungera i Sveriges eller Finlands riksdag.

Vi är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Den lagstiftande (riksdag/regering), den dömande (oberoende domstolar) och den granskande makten (media), är tre mycket viktiga grundbultar i vår demokrati.

För det första, om man har riktade påståenden mot skärgårdsbor och andra kraftfulla åsikter ska man nog ha modet att underteckna med eget namn, annars bryr sig ingen.

Redan 2009 föreslog jag i en motion på Centerns julstämma ett offentligt sektoriellt samarbete på Åland. Inga kommunsammanslagningar behövs för det, eller ens en tunnel till Föglö. Det räcker med samarbete.

Ett ben i politiskt beslutsfattande och ett i näringslivet, är ingen lätt balansgång. Media och allmänheten synar de två rollerna och är känsliga för övertramp.

Ålands lagting säger i dag fredag ja till en förnyelse av det ekonomiska systemet och en höjd klumpsumma.

I flera länder uppmärksammas den här veckan barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Detta är något som vi också vill uppmärksamma här på Åland.

Barn i bild

Fler insändare