Publicerad 20 maj 2019 kl. 22:06

Arbetet mot onödiga plaster måste fortsätta

Det finns ett stort engagemang bland många, speciellt ungdomar, idag för att minska på mängden plast som finns i vår natur. Det utmärkt att folk engagerar sigoch det är kanske inte heller så konstigt med tanke på hur mycket plast det finns i våra hav och i naturen. Forskare beräknar att det 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i haven om utvecklingen fortsätter som idag. En skrämmande tanke.

Plast är inte alltid ett dåligt alternativ för miljön utan kan i vissa fall till och med vara det mest miljövänliga alternativet. Plast kan exempelvis i vissa fall hjälpa till att minska matsvinnet. Men klart är i alla fall att den användning vi har sett fram till nu inte varit hållbar.

EU har redan tagit ett stort kliv framåt i kampen mot framförallt plast för engångsbruk. Förhandlingarna av det nya direktivet har letts avFrederiqueRiesfrån ALDE-gruppen och resultatet är mycket positivt. De vanligaste engångsplasterna kommer att förbjudas och det skapas incitament att byta till mer miljövänliga alternativ. Det är ett bra första steg.

Nu behöver EU fortsätta arbetet med att underlätta för nya alternativ till plast, nyttja skogens potential i form av cellulosaprodukter, fortsätta arbetet mot en cirkulär ekonomi och förbättra återvinnings- och återanvändningsgraden.

Anton Nilsson

Kandidat nr. 259 i EU-valet

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Barn i bild

Fler insändare