Publicerad 20 maj 2019 kl. 22:06

Arbetet mot onödiga plaster måste fortsätta

Det finns ett stort engagemang bland många, speciellt ungdomar, idag för att minska på mängden plast som finns i vår natur. Det utmärkt att folk engagerar sigoch det är kanske inte heller så konstigt med tanke på hur mycket plast det finns i våra hav och i naturen. Forskare beräknar att det 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i haven om utvecklingen fortsätter som idag. En skrämmande tanke.

Plast är inte alltid ett dåligt alternativ för miljön utan kan i vissa fall till och med vara det mest miljövänliga alternativet. Plast kan exempelvis i vissa fall hjälpa till att minska matsvinnet. Men klart är i alla fall att den användning vi har sett fram till nu inte varit hållbar.

EU har redan tagit ett stort kliv framåt i kampen mot framförallt plast för engångsbruk. Förhandlingarna av det nya direktivet har letts avFrederiqueRiesfrån ALDE-gruppen och resultatet är mycket positivt. De vanligaste engångsplasterna kommer att förbjudas och det skapas incitament att byta till mer miljövänliga alternativ. Det är ett bra första steg.

Nu behöver EU fortsätta arbetet med att underlätta för nya alternativ till plast, nyttja skogens potential i form av cellulosaprodukter, fortsätta arbetet mot en cirkulär ekonomi och förbättra återvinnings- och återanvändningsgraden.

Anton Nilsson

Kandidat nr. 259 i EU-valet

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Bästa Albin och Berit. Hur orkar ni bara reta upp er på allt från Badhusparken till stadsbussen och Röde orm? Vilken negativ och tråkig attityd! Vi har det ju så otroligt bra här på vårt fridfulla vackra Åland.

Det gläder mig att min kollega i finans- och näringsutskottet John Holmberg (Lib) ställer sig till den lilla skara, som börjat granska pensionsfondens arbete.

Talentia uppmärksammar i en insändare i Ålandstidningen (4.8) att det behövs samarbetsanda och drivkraft i Kommunernas socialtjänst k.f. (KST). Från KST:s sida uppskattas initiativet.

Nej, jag håller absolut inte med lantrådet om att pensionsfondens nästan halva miljard euro är i trygga händer. Lantrådet är även tydlig med att denna regering inte kommer att laga något som inte är trasigt.

Det jag inte trodde kunde hända har hänt. Mia Hanström och jag är rörande överens! Detta i en fråga som må vara en bi(sak), men dock.

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Barn i bild

Fler insändare