Publicerad 16 september 2019 kl. 22:06

Bättre att bygga broar än murar

Relationerna mellan Åland och Finland har under en längre tid varit rätt ansträngda och olika falanger manar på! Vi är på väg över ättestupan, det finns ingen återvändo längre, måttet är rågat, vi har nått vägens ände och så vidare.

Jag tycker att vi som kandiderar måste ta ett ansvar för vad vi säger och uttrycker i media. Det är fel om man går ut i valkampanjen och försämrar Ålands relationer med Finland för egen vinnings skull.

Varje överdrivet populistiskt utspel i språkfrågan tas naturligtvis emot med förtjusning av våra språkmotståndare i Finland och ger dem än mer ammunition för att motarbeta och förlöjliga oss.

Jag har personligen kämpat för svenska språket i Finland under många år. Trots att jag ideligen hört att det är lönlöst och att jag kastar bort min tid, har min fasta övertygelse alltid varit att ingenting är omöjligt, inte ens det svenska språket i Finland.

Jag tillhör bland annat en stor organisation (Lions) och som medlem har jag i många år tyckt att bristen på svenska i organisationen varit beklämmande. Så när jag började engagera mig på distriktsnivå som distriktssekreterare, såg jag till att all officiell information gick ut på båda språken.

I början var det en ständig kamp med att förklara att många medlemmar, framför allt på Åland, faktiskt inte kan verka i organisationen om man inte får information på sitt modersmål. Sedan som ledare för distriktet och kunde bevaka situationen. Nu tre år senare fortsätter det på samma sätt som det aldrig varit annorlunda.

Under samma tid var jag även med och startade en grupp vars mål var att få till en officiell nationell arbetsgrupp, som skulle värna om det svenska språket inom Lions Finland. Första året man försökte få igenom motionen misslyckades det, då man krävde det ena och det andra.

Jag kritiserade tillvägagångssättet skarpt och fick följande år själv till uppgift att lobba för saken då jag även satt med i det nationella rådet. Under kommande år informerade jag övriga ledare om hur situationen för oss 1.500 svenskspråkiga medlemmar såg ut.

Jag upplyste dem även om att större delen av våra 200 ålänningar i organisationen inte kan någon finska alls och fick förståelse. Under senaste årsmöte i Uleåborg gick motionen igenom.

Trots att vi är 23.000 medlemmar var det inte en enda officiell röst mot motionen den här gången. Det är ett bevis på att det till synes mest omöjliga är möjligt, bara man gör det på rätt sätt.

Som med så mycket annat här i livet kan man förebygga och ändra på en massa attityder, misstolkningar och även rädsla, om man gör det på rätt sätt. Det lönar sig inte att sitta hemma och skrika mot ladugårdsväggen om hur illa vi blir behandlade i språkfrågan, utan vi måste ständigt upplysa ovetande om våra behov och påtala alla de positiva saker tvåspråkigheten medför.

Men varje gång vi gör oseriösa utrop och påhopp om ”förfinskningen” så gör vi bara klyftan större.

Ge aldrig upp, gör om och gör bättre, tills det lyckas! Så länge vi lever i symbios med Finland måst vi göra det bästa av förhållandet utan att för den skull ge avkall på vår egen identitet och självaktning.

Vi ska självfallet jobba stenhårt med språkfrågan för ingen annan gör det åt oss.

Björn Hägerstrand (MSÅ)

kandidat i lagtings- och kommunalvalen

Min man har hittills alltid varit frisk, men ändå blivit nekad att komma ut med sin rollator. Frågar man honom själv säger han alltid nej. Då gäller det för personalen att motivera honom.

Michael Björklunds segerrop från Robinson-ön hördes ända till Åland, tillsammans med alla ålänningars jubel den kvällen.

Tack till Kurre i Jurmo för sina insändare i lokaltidningarna om Veikkaus.Vi går också vecka in och vecka ut och väntar på nya besked om Veikkaus comeback till Åland.

Varför inte låta folk sitta skyddade i sina bilar på bildäck (med ordnad ventilation och så vidare) på färjorna? På flyget sitter man många timmar sämre än i sin bil.

Den 31 maj uppmärksammar WHO Tobaksfria dagen, för att öka medvetenheten om tobakens skadeverkningar och förebygga tobaksbruk.

Under den akuta fasen av coronapandemin har vi sett världen över hur makten har centraliserats. Det har skett genom en betoning av regeringars makt och statens ansvar.

I år firas skolavslutningarna på andra sätt än tidigare år, men vi tror fortfarande att det kommer vara många ungdomar ute i rörelse under dessa kvällar för att fira att sommarlovet är på intågande.

Det sägs i Ålands reklambroschyrer att i ett småskaligt samhälle är beslutsfattarna lätta att nå. Ack vilken kvalificerad lögn. Har försökt nå politiker på hög nivå otaliga gånger utan framgång trots att receptionsdamerna gjort sitt bästa.

Regeringen Thörnroos, med Hållbart Initiativ i regeringsblocket, verkar helt ha tappat taktpinnen i hållbarhetsfrågor.

Badhusberget hör till mina absoluta favoritplatser i stan. Där har jag strosat omkring och njutit av tystnaden och den vackra naturen.

Från det ena hållet ska man lämna företräde för bilisterna, från det andra hållet saknas skylten. Och varken cyklister eller bilister följer vanligen trafikreglerna om företräde.

Med anledning av Daniel Dahlens ledare och Susanne Fagerströms insändare: Det är alltid trevligt med input, men viss faktakontroll bör nog göras ändå.. Tillåt mig lägga in några fakta som verkar ha missats:

I århundraden har människorna i den åländska ö-världen tagit hand om sina medmänniskor och verkat i samspel med såväl djur som den omgivande naturen.

Barn i bild

Fler insändare