Publicerad 19 juli 2020 kl. 22:00

Betraktelser från en åländsk badstrand

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Det är värmebölja på Åland och närmare 30 grader varmt. En man kommer stegande över sanden iklädd shorts, med bar överkropp. I ena handen har han en cigarett, i den andra en strandstol som han snabbt vecklar ut och sätter sig sedan ned för att röka.

Efter honom kommer en kvinna iklädd mörkbrun abaya (ett långt kappliknande ytterplagg), en ljus hijab (slöja) och solhatt, bärande på en massa påsar och med flera barn i hasorna.

De slår läger på stranden. Kvinnan klär av sig sin kappa och solhatt, undertill har hon en fotsid klänning samt långärmad tröja. Iklädd dessa heltäckande kläder går hon ner i havet för ett svalkande dopp med sin familj.

De yngre barnen har vanliga badkläder men den äldsta flickan som är i 10 till 12-års åldern badar i svarta långbyxor och svart t-shirt.

Religiösa kläder är inte synonymt med hederskultur och jag önskar inte inskränka på vuxna människors rätt att klä sig hur de vill, men ur ett större perspektiv kan påbudet med heltäckande klädsel ses som en central kontrollmekanism för att upprätthålla hederskulturens oskulds- och kyskhetsideal. Jag kan därmed inte tolka situationen på annat sätt än att hederskulturen nu finns på Åland.

Det finner jag oroväckande och därför vill jag rikta några frågor till ansvariga politiker och berörda myndigheter:

Vad har vi för integrationspolitik på Åland? Hur hanterar vi hedersrelaterat våld och förtryck? Hur ser vår plan ut för att alla ungdomar fritt ska få välja sin äktenskapspartner om några år?

Hur ser jämställdheten ut för tjejer som växer upp under hederskontext och hur kan vi säkerställa att de får åtnjuta samma friheter, rättigheter och möjligheter som andra åländska tjejer?

Vurmar vi så mycket för mångkultur att vi blundar för värderingar som annars inte accepteras i vårt samhälle?

Jag hoppas integrationsansvarig, tillika jämställdhetsansvarig minister Annika Hambrudd (C) vill svara på mina frågor.

Jag avslutar med ett tänkvärt citat av Ayaan Hirsi Ali: ”Tolerance of intolerance is cowardice.” (Att tolerera intolerans är feghet, reds. anm.).

Anette Lehtinen

Äldrerådet har under sitt senaste möte diskuterat bland annat framkomligheten och boendet för handikappade och äldre, övervakningen av äldreomsorgen, ekonomi, ensamheten, det brutna indexet och de äldres medicinering.

Den senaste tidens rapportering om oroligheterunder kvällar, nätter och helgerhar väckt frågor kringdessorsakeroch konsekvensersamtvilkainsatser som behövsföratt allaålänningarskakänna sig trygga, i dag och i framtiden.

I och med den fjärde tilläggsbudgeten för 2020 så är underskottet -84,8 miljoner. Det största underskottet i Ålands historia. Men inget jag vill eller kan klandra minister Torbjörn Elisasson (C) för.

I tisdags kväll hade jag lite småärende att göra på stan på vägen hem passerade jag Röde Orms retrobuss som var parkerad på bussplanen.

Resandet släpps fritt nu på lördag. De som kommer från Sverige möts av denna syn i Mariehamn. Prinsessan Corona kanske har gjort att rabatterna frodas, eller är det Törnrosas igenvuxna Borg – är det inte dags att snygga till detta?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Hamnbolaget vill kunna skrota restaurangbåten (ÅT 16/9). Rubriken gjorde mig glad.

Äntligen, äntligen finns det hopp att bli av med skrothögen som så länge ha fått stå kvar och förfula området!

Tack hamnbolaget!

Kh

Jag har sagt att jag inte ska göra negativa personliga politiska uttalanden i offentligheten men när Barbro Sundback (S) tydligen inte har några som helst skrupler längre på vad hon gör eller säger, måste jag ge svar på

tal.

Kultur- och fritidsnämnden, där Barbro Sundback tidigare var ordförande, beslöt 2018 att tacka ja till en niohåls discgolfbana, finansierad av Lions Club Mariehamn.

Den 16.4.2018 beslöt Barbro Sundback, i egenskap av ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn, att placera en discgolfbana i Badhusparken.

Jag har alltid ansett Fixtjänst vara en institution i vårt samhälle och synnerligen välbehövd. Där har alla de som där vistas fått arbeta enligt sin läggning och förmåga och samtidigt känt att arbetet varit viktigt och meningsfullt för dem

I en motion till Mariehamns stad, med Camilla Gunell (S) som första undertecknare vill man att Mariehamns stad ska vara en föregångare när det gäller social hållbarhet och skaffa sig en HBTQIA-certifiering.

Så kom en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF). Ryggradsdjuren i världen har minskat med nära 70 procent på bara ett halvt sekel.

Barn i bild

Fler insändare