Publicerad 25 november 2019 kl. 21:54

Black friday och halloween är kapitalistisk mångkultur

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

I måndags höll Emmaus butiker stängt i protest mot ”Black friday”. Inga andra åländska butiker följde exemplet till min vetskap. Det tycker jag att kan ändras på till nästa år, nu när butikerna har chansen att visa att de ärligt bryr sig om miljön.

Black friday är ett exempel på det jag vill kalla ”kapitalistisk mångkultur”, påhittade traditioner av företag för att sälja mer utan en endaste tanke om miljökonsekvenser. Till dessa skulle jag säga att även halloween och tidigt inledande av julhandlandet hör. Föga förmånande kommer dessa briljanta traditioner från jänkarna – USA alltså.

Halloween är en riktig skam att ta del av. De som inte orkar lägga ner tid på att sy egen dräkt eller leta second hand beställer någonting av hemsk kvalitet från exempelvis Wish eller andra billighetssidor, och dräkterna i fråga är högst troligen tillverkade i länder som Bangladesh eller Kina av människor som förtjänar bättre än att tillverka engångsplagg som inte duger nästa år när man ska ha en ny dräkt.

Halloween säljer man som ”barnens högtid”. De får klä ut sig och gå runt med kompisar och samla godis, men i själva verket kan vilken människa som helst se igenom detta som en ”tradition” där företag kan sälja massvis med onödiga saker.

Den åländska versionen av hallo-ween är tjugondag knut, då barnen klär ut sig lite trevligt gammeldags med fin kvast och sedan går runt och sopar ut julen i utbyte mot godis.

Det krävs inte speciellt godis med kvasttema, dräktena behöver inte köpas exklusivt till eventet (man tar i stället sådant man har hemma: kvast, kanske bakduk runt huvudet, förkläde, virkad korg) och bäst av allt: det är vår tradition.

Varför skola man då göra enorm reklam för halloween, som i princip är samma sak fast värre? Tyvärr sammanfaller även halloween med allhelgonaafton och nej, jag är inte gammalmodig och religiös, men jag tycker att det är mycket trevligare att minnas de döda och se vackra ljus än att vara med och göra de förmögna förmögnare och tvinga fattiga sömmerskor och skräddare i arbete på andra sidan jorden.

Black friday är också dåligt. Man inbillar konsumenten att de gör världens största deal när man köper slut på tröjor i fjolårets modell och uppgraderar till den där mobilen som legat osåld i ett par år. Kan man faktiskt kalla det att ”man tjänar”, när man gör raka motsatsen, alltså köper en mängd onödiga saker?

Jag skulle vilja se att de åländska företagarna visar att nej, jag stöder inte denna dåliga linje, och kanske skippar black friday för att visa kunden (och miljön) att dennes bästa är i åtanke. Konsumenten själv måste också tänka ut i god tid: vad behöver jag faktiskt, och vad klarar jag mig utan?

Man slipper att dessa pengautkrävande fasoner utvecklas genom att visa sig stark nu i slösatider, så kanske man kan lägga sina pengar på någonting roligare sedan. Det är viktigt att skämma bort sig lite vid jultider men det ska absolut inte vara nödvändigt att nolla kontot för att imponera på andra.

Några tips på sådant man hellre kan göra för pengarna nämner jag här: Bjud släkt och vänner på en lite lyxigare julbuffé, ta med någon på en mysig dagsresa till en julmarknad, gå på en julkonsert, bygg Ålands största pepparkakshus med barnen eller barnbarnen eller bjud din käresta på bio – någonting du faktisk minns för en längre tid och som i samma veva skänker någon annan glädje.

Viggo Kalman

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Bästa Albin och Berit. Hur orkar ni bara reta upp er på allt från Badhusparken till stadsbussen och Röde orm? Vilken negativ och tråkig attityd! Vi har det ju så otroligt bra här på vårt fridfulla vackra Åland.

Det gläder mig att min kollega i finans- och näringsutskottet John Holmberg (Lib) ställer sig till den lilla skara, som börjat granska pensionsfondens arbete.

Talentia uppmärksammar i en insändare i Ålandstidningen (4.8) att det behövs samarbetsanda och drivkraft i Kommunernas socialtjänst k.f. (KST). Från KST:s sida uppskattas initiativet.

Barn i bild

Fler insändare