Publicerad 25 november 2019 kl. 21:54

Black friday och halloween är kapitalistisk mångkultur

I måndags höll Emmaus butiker stängt i protest mot ”Black friday”. Inga andra åländska butiker följde exemplet till min vetskap. Det tycker jag att kan ändras på till nästa år, nu när butikerna har chansen att visa att de ärligt bryr sig om miljön.

Black friday är ett exempel på det jag vill kalla ”kapitalistisk mångkultur”, påhittade traditioner av företag för att sälja mer utan en endaste tanke om miljökonsekvenser. Till dessa skulle jag säga att även halloween och tidigt inledande av julhandlandet hör. Föga förmånande kommer dessa briljanta traditioner från jänkarna – USA alltså.

Halloween är en riktig skam att ta del av. De som inte orkar lägga ner tid på att sy egen dräkt eller leta second hand beställer någonting av hemsk kvalitet från exempelvis Wish eller andra billighetssidor, och dräkterna i fråga är högst troligen tillverkade i länder som Bangladesh eller Kina av människor som förtjänar bättre än att tillverka engångsplagg som inte duger nästa år när man ska ha en ny dräkt.

Halloween säljer man som ”barnens högtid”. De får klä ut sig och gå runt med kompisar och samla godis, men i själva verket kan vilken människa som helst se igenom detta som en ”tradition” där företag kan sälja massvis med onödiga saker.

Den åländska versionen av hallo-ween är tjugondag knut, då barnen klär ut sig lite trevligt gammeldags med fin kvast och sedan går runt och sopar ut julen i utbyte mot godis.

Det krävs inte speciellt godis med kvasttema, dräktena behöver inte köpas exklusivt till eventet (man tar i stället sådant man har hemma: kvast, kanske bakduk runt huvudet, förkläde, virkad korg) och bäst av allt: det är vår tradition.

Varför skola man då göra enorm reklam för halloween, som i princip är samma sak fast värre? Tyvärr sammanfaller även halloween med allhelgonaafton och nej, jag är inte gammalmodig och religiös, men jag tycker att det är mycket trevligare att minnas de döda och se vackra ljus än att vara med och göra de förmögna förmögnare och tvinga fattiga sömmerskor och skräddare i arbete på andra sidan jorden.

Black friday är också dåligt. Man inbillar konsumenten att de gör världens största deal när man köper slut på tröjor i fjolårets modell och uppgraderar till den där mobilen som legat osåld i ett par år. Kan man faktiskt kalla det att ”man tjänar”, när man gör raka motsatsen, alltså köper en mängd onödiga saker?

Jag skulle vilja se att de åländska företagarna visar att nej, jag stöder inte denna dåliga linje, och kanske skippar black friday för att visa kunden (och miljön) att dennes bästa är i åtanke. Konsumenten själv måste också tänka ut i god tid: vad behöver jag faktiskt, och vad klarar jag mig utan?

Man slipper att dessa pengautkrävande fasoner utvecklas genom att visa sig stark nu i slösatider, så kanske man kan lägga sina pengar på någonting roligare sedan. Det är viktigt att skämma bort sig lite vid jultider men det ska absolut inte vara nödvändigt att nolla kontot för att imponera på andra.

Några tips på sådant man hellre kan göra för pengarna nämner jag här: Bjud släkt och vänner på en lite lyxigare julbuffé, ta med någon på en mysig dagsresa till en julmarknad, gå på en julkonsert, bygg Ålands största pepparkakshus med barnen eller barnbarnen eller bjud din käresta på bio – någonting du faktisk minns för en längre tid och som i samma veva skänker någon annan glädje.

Viggo Kalman

Angående Anders Anderssons insändare den 21 januari:

I finsk massmedia skrivs det om föreningen som Viking Lines aktieägare bildat. En sådan förening är ett bra initiativ för att hjälpa rederiet.

I tisdagens Ålandstidningen skriver Sture Åström, sekreterare i ett nätverk som kallar sig Klimatsans, om klimatet och hänvisar till 15 av världens främsta forskare, utan att nämna vilka, inom vilka områden de är verksamma, eller på vilka grunder

Barbro Sundback (S) går till angrepp och anklagar mig som gruppledare för De obundna i Mariehamn för att inte hålla de politiska överenskommelserna. Mig veterligen har nog inte jag gjort något övertramp.

Gruppledare Barbro Sundback (S) ger sig på de andra gruppledarna i Mariehamns fullmäktige för att vi uppfattar Mariehamns-sossarnas begränsade urval när det gäller att besätta de viktigaste makt- och ansvarsposterna i Mariehamn som problematiskt i

När jag var sex år låg jag för första gången på sjukhus. På den tiden fick inte föräldrar vara med på samma sätt som i dag, så jag minns att jag var väldigt ledsen.

Det är stadens ansvar att se till att vi mariehamnare trivs och har det bra. Efter att Röde Orms gratisbussar slutade har staden blivit mindre trivsam.

För några veckor sedan höll stadens kultur- och fritidsnämnd ett informationstillfälle kring konverteringen av WHA:s gräsunderlag till konstgräs. Härvid framkom det att så kallat SBR-granulat ska användas som fyllnadsmaterial.

Moderata gruppledaren Roger Jansson bekymrar sig än en gång för maktobalans och maktkoncentration, utgående från det faktum att jag kommer att sitta i stadsstyrelsen och förhoppningsvis (i skrivande stund är nämnderna inte utsedda) i socialnämnden

Det är med förvåning jag läser i Ålandstidningen den 15.1 att Anders Holmberg (Ob) och Ingrid Zetterman (Lib) har kritik mot att Mariehamns socialdemokrater föreslår Nina Fellman (S) som både ledamot av stadsstyrelsen och socialnämnden.

Nyss hemkommen från en längre resa ser jag att Marcus Måtar inte straffas för sin fängelsedom. Väldigt märkligt. Eller kanske inte.

Kommentar till ledaren den 16 januari 2020.

Klimatförändringarna anges som orsak till de omfattande skogsbränderna som härjar och har härjat i Australien.

Angående ledaren den 7 januari:

Barn i bild

Fler insändare