Publicerad 4 juli 2019 kl. 22:00

Boende saknas längs pilgrimsleden

Först ett stort grattis och tack till alla entusiastiska ansvariga och medhjälpare, för allt arbete med att ta fram Finlands första europeiska kulturväg: den nya St Olav Waterway, som invigdes för drygt en månad sedan.

Förra sommaren pilgrimsvandrade min dotter och jag hela S:t Olavsleden mellan Selånger och Trondheim. En oförglömlig vandring ur många olika dimensioner, bland annat alla möten med boende efter vägen.Så det är med stor spänning jag följt utvecklingen av den nyöppnade Pilgrimsleden i Åboland och Åland och planerar nu att i skiftet juli–augusti gå den tillsammans med min dotter.

Ett problem som jag stött på under vår planering är att finna privata boenden som har möjlighet att erbjuda övernattning, frukost och lunchpack samt kvällsmat, om det inte finns något matställe i närheten. Jag har blivit hänvisad till hotell, B&B, vandrarhem och campingställen. Kostnaden ökar väsentligt med hotell (endast ett av efterfrågade ställen har erbjudit pilgrimsrabatt), många boende är redan fullbelagda just då vi passerar, flera övernattningsställen som kontaktats per mail har inte hört av sig och några av vandrarhemmen hyr endast ut veckovis.

Läste att ett av målen med pilgrimsleden, enligt Nina Söderlund, projektkoordinator är: ”Att få hit fler vandrare som gynnar våra turistföretagare i skärgården”. Jag har stor förståelse för att det tar tid att bygga upp service på en ny led för pilgrimsvandrare. Men för att uppfylla det målet måste intresserade boende efter leden också öppna sina hem och erbjuda pilgrimsvandrarna övernattning, speciellt där det är glest med andra övernattningsalternativ.

Hoppas fortfarande på en fin och annorlunda vandring och att kvarstående övernattnings- och matproblem löser sig. Nästa sommar kanske det är för sent för mig att göra den här vandringen.

Kerstin från Uppsala 80+

Med spänning kastade jag mig över det nya regeringsprogrammet för att läsa om den nya regeringens planer för äldreomsorgen.

Angående regeringens eventuella kostnader för avbryta kortrutten/tunnel till Föglö. Här är mina svar på frågorna.

• Vad kommer skadestånden bli på avbruten upphandling av kortrutten?

Sent ska en syndare vakna.

I den ursprungliga insändaren från S-lagtingsgruppen kritiserades Obunden samling och dess partiledare för att man tillåtit att jag fick ställa upp som kandidat i lagtingsvalet trots att jag av Åbo hovrätt hade dömts till ett villkorligt fängelsst

Då Alexander Kerenskijs provisoriska ryska regering störtades 7 november 1917 i vad som senare kom med sovjetisk terminologi att kallas ”oktoberrevolutionen” blev följden en skarp tudelning av det politiska fältet i Finland.

I början av mars 2019 fick styrelseledamoten Birgitta Johansson, ledamot av stadsstyrelsen, i uppdrag att boka ett presentationstillfälle inför stadsstyrelsen där utvärderingar, erfarenheter och arbetssätt skulle presenteras.

Att gå till personangrepp brukar betyda att argumenten tryter. Det är helt uppenbart när det gäller Marcus Måtars osakliga reaktion på den socialdemokratiska lagtingsgruppens insändare.

Nu är det adventstid, och vi väntar på julen, att ljuset ska återvända, att solen ska skingra alla mörka moln som döljer vår himmel, både utomhus och inombords.

Det är kanske denna tid på året, som det kan vara på sin plats att tala om flyktingpolitiken och flyktinghjälp. Den är en sak, som Åländsk demokrati har engagerat sig i.

Klarlägganden gällande Enerexit Ab:s tidigare styrelses beslut och de goda samarbetsförhållandena med stadsledningen (Tage Silander, Barbara Heinonen och Emma Dahlén) där fyra till antalet konstruktiva möten hölls med fullständig öppenhet.

Nej, det var ingen anonym ”kortfilm”, ”visad på Sjöfartsmuseet”, som så inspirerade kompositören Maria Grönlund att hon skapade konceptalbumet ”Songs of a sad sailor”, anmäld av Zeb Holmberg i Ålandstidningen den 4 december.

Det enda parti som veterligen ställt upp någon som dömts till ovillkorligt straff är Socialdemokraterna. Hur kan man då kritisera Obunden samling och dess ledning för att jag som dömts till villkorligt straff tilläts ställa upp i val för partiet?

I Ålands lagting sitter en lagtingsledamot, Marcus Måtar (Ob), med en nyligen fastslagen villkorlig fängelsedom för grovt ocker.

Barn i bild

Fler insändare