Publicerad 10 december 2019 kl. 21:57

Dags för skämskudden

Nu är det adventstid, och vi väntar på julen, att ljuset ska återvända, att solen ska skingra alla mörka moln som döljer vår himmel, både utomhus och inombords. Och för att skrämma bort mörkrets makter tänder vi adventsstakar, julstjärnor och juleljus. Eller reser till varmare och soliga länder. Med flyg. För vem vill nu som Klimat-Greta resa över Atlanten i en segelbåt eller katamaran, allt medan regnet och stormen piskar havets skum över vår farkost?

Klimat-Greta, ja, hon hötter med fingret och talar sig varm om försyndelserna. Berättar för världens ledare att nu måste det bli en förändring. Fy, fy. Inte flyga, inte köra bil, inte bränna ljus, inte äta kött, sluta med palmoljeprodukter, tänkt på klimatet! Vackert så, visst ska vi tänka på klimatet, tänka på vad vi äter, tänka på jordens överlevnad.

Julen är ju fridens och fredens högtid, men ingen uttalar sig om bomber som fälls över olika delar av världen. Ingen talar om att krig inte är speciellt klimatsmart, att bomber förstör både städer och natur, dödar och lemlästar människor, smutsar ner atmosfären och inte är en acceptabel verksamhet i en värld som värnar om människoliv, natur och miljö!

Av förklarliga skäl tiger man om detta. Alla länder som tillverkar krigsmaterial tjänar enorma pengar på den verksamheten, så också Finland och Sverige. Tänk på alla arbetsplatser inom krigsindustrin. Tänk på alla sköna slantar i statens skattekista vid försäljning av krigsmaterial. Tänk på att vi skulle få betala mer skatt om staten inte hade inkomster från krigsmaterialförsäljning. Och vem vill nu såga av den gren man själv sitter på. Har någonsin Klimat-Greta ondgjort sig över krigshetsen i världen? Kanske. Men det har i så fall gått både mig och många andra spårlöst förbi.

Jag önskar att någon nu i adventstid i stället skulle resa klimatsmart världen runt för att samla massorna i protesttåg mot krig och vapenbruk. Det skulle nog gynna världens befolkning i betydligt större omfattning än att beklä oss vanliga människor med skämskuddar för vår osunda levnad.

Runa Lisa Jansson

Barbro Sundback (S) går till angrepp och anklagar mig som gruppledare för De obundna i Mariehamn för att inte hålla de politiska överenskommelserna. Mig veterligen har nog inte jag gjort något övertramp.

Gruppledare Barbro Sundback (S) ger sig på de andra gruppledarna i Mariehamns fullmäktige för att vi uppfattar Mariehamns-sossarnas begränsade urval när det gäller att besätta de viktigaste makt- och ansvarsposterna i Mariehamn som problematiskt i

När jag var sex år låg jag för första gången på sjukhus. På den tiden fick inte föräldrar vara med på samma sätt som i dag, så jag minns att jag var väldigt ledsen.

Det är stadens ansvar att se till att vi mariehamnare trivs och har det bra. Efter att Röde Orms gratisbussar slutade har staden blivit mindre trivsam.

För några veckor sedan höll stadens kultur- och fritidsnämnd ett informationstillfälle kring konverteringen av WHA:s gräsunderlag till konstgräs. Härvid framkom det att så kallat SBR-granulat ska användas som fyllnadsmaterial.

Moderata gruppledaren Roger Jansson bekymrar sig än en gång för maktobalans och maktkoncentration, utgående från det faktum att jag kommer att sitta i stadsstyrelsen och förhoppningsvis (i skrivande stund är nämnderna inte utsedda) i socialnämnden

Det är med förvåning jag läser i Ålandstidningen den 15.1 att Anders Holmberg (Ob) och Ingrid Zetterman (Lib) har kritik mot att Mariehamns socialdemokrater föreslår Nina Fellman (S) som både ledamot av stadsstyrelsen och socialnämnden.

Nyss hemkommen från en längre resa ser jag att Marcus Måtar inte straffas för sin fängelsedom. Väldigt märkligt. Eller kanske inte.

Kommentar till ledaren den 16 januari 2020.

Klimatförändringarna anges som orsak till de omfattande skogsbränderna som härjar och har härjat i Australien.

Angående ledaren den 7 januari:

För att öva lite på tunnelkonstruktioner behöver man ju inte ta till så drastiska åtgärder som att gräva en tunnel som är sex kilometer lång med detsamma, utan man kan bygga en betydligt enklare konstruktion först för att testa konceptet och samti

Några förbättringar som jag påtalat under flera år.

I Gluggen skriver Jonny Mattsson att ålänningarna är dåliga på att blinka i trafiken. Problemet är att de åländska rondellerna, förutom Rökerirondellen och Sjukhusrondellen, är så små.

Barn i bild

Fler insändare