Publicerad 10 december 2019 kl. 21:57

Dags för skämskudden

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Nu är det adventstid, och vi väntar på julen, att ljuset ska återvända, att solen ska skingra alla mörka moln som döljer vår himmel, både utomhus och inombords. Och för att skrämma bort mörkrets makter tänder vi adventsstakar, julstjärnor och juleljus. Eller reser till varmare och soliga länder. Med flyg. För vem vill nu som Klimat-Greta resa över Atlanten i en segelbåt eller katamaran, allt medan regnet och stormen piskar havets skum över vår farkost?

Klimat-Greta, ja, hon hötter med fingret och talar sig varm om försyndelserna. Berättar för världens ledare att nu måste det bli en förändring. Fy, fy. Inte flyga, inte köra bil, inte bränna ljus, inte äta kött, sluta med palmoljeprodukter, tänkt på klimatet! Vackert så, visst ska vi tänka på klimatet, tänka på vad vi äter, tänka på jordens överlevnad.

Julen är ju fridens och fredens högtid, men ingen uttalar sig om bomber som fälls över olika delar av världen. Ingen talar om att krig inte är speciellt klimatsmart, att bomber förstör både städer och natur, dödar och lemlästar människor, smutsar ner atmosfären och inte är en acceptabel verksamhet i en värld som värnar om människoliv, natur och miljö!

Av förklarliga skäl tiger man om detta. Alla länder som tillverkar krigsmaterial tjänar enorma pengar på den verksamheten, så också Finland och Sverige. Tänk på alla arbetsplatser inom krigsindustrin. Tänk på alla sköna slantar i statens skattekista vid försäljning av krigsmaterial. Tänk på att vi skulle få betala mer skatt om staten inte hade inkomster från krigsmaterialförsäljning. Och vem vill nu såga av den gren man själv sitter på. Har någonsin Klimat-Greta ondgjort sig över krigshetsen i världen? Kanske. Men det har i så fall gått både mig och många andra spårlöst förbi.

Jag önskar att någon nu i adventstid i stället skulle resa klimatsmart världen runt för att samla massorna i protesttåg mot krig och vapenbruk. Det skulle nog gynna världens befolkning i betydligt större omfattning än att beklä oss vanliga människor med skämskuddar för vår osunda levnad.

Runa Lisa Jansson

Liberalernas John Holmberg (JH) skjuter rejält från höften när han bemöter mitt debattinlägg ”Tänk att det krävdes en pandemi”. Man kan nästan tro att Holmberg sitter i aktern på fartyget och fiskar.

Journalistförbundet skriver på sin hemsida:

Att leva i verkligheten är viktigt, inte minst som politiker. Det verkar bestämt som om lantrådet Veronica Thörnroos och jag själv befunnit oss i parallella universum de senaste åren.

Runa Lisa Jansson skriver i en insändare att skattemyndigheterna gör allt för många utredningar, skickar onödiga skattebeslut och som en följd av detta har behov av att öka personalen.

De allra flesta finländare och ålänningar tar coronaviruset på mycket stort allvar och följer alla rekommendationer mycket noga, vilket är en fantastiskt fin sak och styrka i vårt samhälle.

”Ansökte om utkomststöd – erbjöds tält och sovsäck” var rubriken i torsdagens Ålandstidning. ”Ålänningarna måste garanteras ett skyddsnät, ett nät som inte får vara håligt i vissa kommuner” skrev man i Nya Ålands ledare samma kväll.

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Barn i bild

Fler insändare