Publicerad 17 september 2019 kl. 22:06

Det behövs mer resurser

Polis och sjukvård behöver betydligt mer resurser. Det behövs mer personal för att stävja den riktning som även vårt lilla åländska samhälle går mot.

Vi börjar gå mer mot det som händer västerut. Våldet blir grövre, drogerna ökar, inbrotten ökar. Man ser annonser för larm var dag, ska man verkligen behöva sådan apparatur för att få ha sin egendom i fred?

Är inte allt för länge sedan Åland var ett öppet och olåst samhälle där vi var trygga i våra hem med öppen dörr!

Vi behöver fler poliser på fältet och inte på en stol i något kontor. Men samtidigt behöver även straffen skärpas, nu läser man nästan dagligen om hur de kriminella får kaffepengar i böter och med tur kanske någon månad villkorligt fängelse.

Med fler poliser kunde man hålla deras fria tid minimal så de brinner ögonblickligen när de gör något olagligt, vi kunde hålla dessa element borta från gator och våra barn.

Även sjukvården behöver mer pengar, vi behöver fler sköterskor för att ta hand om de sjuka. Vi borde minska kötiden som många gånger är orimligt lång. Är man sjuk så behöver man få hjälp i tid.

Om det händer något så kan vi fundera på om vi vill att en pigg och fräsch polis eller sköterska ska hjälpa oss, eller någon som är inne på sitt tredje arbetspass när det inte finns personal.

Var tar vi pengarna från? Är ett ganska enkelt svar, man kan ta av alla dessa vansinniga bidrag som delas ut till alla håll och kanter utan redovisningskrav, där samma personer sitter och håvar in stora summor från flere håll.

Man kan ta 100 miljoner från detta hybridfärjeprojekt. Så det finns flertalet möjligheter till finansiering.

Stefan Selenius (ÅLD)

kandidat i lagtingsvalet

Min man har hittills alltid varit frisk, men ändå blivit nekad att komma ut med sin rollator. Frågar man honom själv säger han alltid nej. Då gäller det för personalen att motivera honom.

Michael Björklunds segerrop från Robinson-ön hördes ända till Åland, tillsammans med alla ålänningars jubel den kvällen.

Tack till Kurre i Jurmo för sina insändare i lokaltidningarna om Veikkaus.Vi går också vecka in och vecka ut och väntar på nya besked om Veikkaus comeback till Åland.

Varför inte låta folk sitta skyddade i sina bilar på bildäck (med ordnad ventilation och så vidare) på färjorna? På flyget sitter man många timmar sämre än i sin bil.

Den 31 maj uppmärksammar WHO Tobaksfria dagen, för att öka medvetenheten om tobakens skadeverkningar och förebygga tobaksbruk.

Under den akuta fasen av coronapandemin har vi sett världen över hur makten har centraliserats. Det har skett genom en betoning av regeringars makt och statens ansvar.

I år firas skolavslutningarna på andra sätt än tidigare år, men vi tror fortfarande att det kommer vara många ungdomar ute i rörelse under dessa kvällar för att fira att sommarlovet är på intågande.

Det sägs i Ålands reklambroschyrer att i ett småskaligt samhälle är beslutsfattarna lätta att nå. Ack vilken kvalificerad lögn. Har försökt nå politiker på hög nivå otaliga gånger utan framgång trots att receptionsdamerna gjort sitt bästa.

Regeringen Thörnroos, med Hållbart Initiativ i regeringsblocket, verkar helt ha tappat taktpinnen i hållbarhetsfrågor.

Badhusberget hör till mina absoluta favoritplatser i stan. Där har jag strosat omkring och njutit av tystnaden och den vackra naturen.

Från det ena hållet ska man lämna företräde för bilisterna, från det andra hållet saknas skylten. Och varken cyklister eller bilister följer vanligen trafikreglerna om företräde.

Med anledning av Daniel Dahlens ledare och Susanne Fagerströms insändare: Det är alltid trevligt med input, men viss faktakontroll bör nog göras ändå.. Tillåt mig lägga in några fakta som verkar ha missats:

I århundraden har människorna i den åländska ö-världen tagit hand om sina medmänniskor och verkat i samspel med såväl djur som den omgivande naturen.

Barn i bild

Fler insändare