Publicerad 17 september 2019 kl. 22:06

Det behövs mer resurser

Polis och sjukvård behöver betydligt mer resurser. Det behövs mer personal för att stävja den riktning som även vårt lilla åländska samhälle går mot.

Vi börjar gå mer mot det som händer västerut. Våldet blir grövre, drogerna ökar, inbrotten ökar. Man ser annonser för larm var dag, ska man verkligen behöva sådan apparatur för att få ha sin egendom i fred?

Är inte allt för länge sedan Åland var ett öppet och olåst samhälle där vi var trygga i våra hem med öppen dörr!

Vi behöver fler poliser på fältet och inte på en stol i något kontor. Men samtidigt behöver även straffen skärpas, nu läser man nästan dagligen om hur de kriminella får kaffepengar i böter och med tur kanske någon månad villkorligt fängelse.

Med fler poliser kunde man hålla deras fria tid minimal så de brinner ögonblickligen när de gör något olagligt, vi kunde hålla dessa element borta från gator och våra barn.

Även sjukvården behöver mer pengar, vi behöver fler sköterskor för att ta hand om de sjuka. Vi borde minska kötiden som många gånger är orimligt lång. Är man sjuk så behöver man få hjälp i tid.

Om det händer något så kan vi fundera på om vi vill att en pigg och fräsch polis eller sköterska ska hjälpa oss, eller någon som är inne på sitt tredje arbetspass när det inte finns personal.

Var tar vi pengarna från? Är ett ganska enkelt svar, man kan ta av alla dessa vansinniga bidrag som delas ut till alla håll och kanter utan redovisningskrav, där samma personer sitter och håvar in stora summor från flere håll.

Man kan ta 100 miljoner från detta hybridfärjeprojekt. Så det finns flertalet möjligheter till finansiering.

Stefan Selenius (ÅLD)

kandidat i lagtingsvalet

Inför kommande mandatperiod ligger en kommunreform på bordet där 15 av Ålands 16 kommuner förväntas slås ihop till tre.

Vi vill investera i alla människor. De med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) får inte det stöd de behöver. Linda Jenssens bok Inkluderingskompetens visar hur enkelt det skulle vara att NPF-säkra dagis och alla skolstadier.

Alla som utbildat sig i utlandet och som tvekar komma hem igen: Kom hem efter utbildningen och bygg upp ditt land med ett eget system som är anpassat till 30.000 invånare.

Det handlar om mod, om uthållighet, att vara tydlig, att veta vart man är på väg och att driva sin linje. Jag vill är en bra början på en mening!

Man vill gärna fokusera på det fysiska våldet eftersom det verkar lättast att identifiera.

Delgeneralplanen för centrum är i sitt slutskede och kommer, förhoppningsvis, att klubbas inom några månader. Stan har många intressanta projekt framför sig men ett område som borde prioriteras är norra Mariehamn.

Vi lever i ett kunskapssamhälle i ständig utveckling. Den åländska befolkningen har genom tiderna gått mot framtiden med kunskap som inhämtats på eller utanför Åland.

Beslutet om fiskekvoterna som togs den 14 oktober är mycket allvarligare än att fiskekvoter minskas eller förbjuds. Den åländska självstyrelsen har fått sig ytterligare en knäpp på näsan.

En av de mest akuta frågorna som vi måste ta tag i staden omgående är vårt enorma problem med demens- och äldrevården. Det är också en av Moderaternas stora valfrågor.

Var sker den offentliga servicen? Landskapet ansvarar för gymnasialutbildningen och Ålands hälso- och sjukvård där kommunerna i tiden hade ett medfinansieringsansvar.

I dag uppmärksammas den internationella ryggdagen. Temat för i år är att aktivera ryggen eller ”Get Spine Active”. Sedan 2012 har syftet med World Spine Day varit att öka medvetenhet om ryggsmärta och andra ryggbesvär.

De allra flesta ålänningarna värdesätter att sjukvård, skola och äldreomsorg fungerar och prioriteras. I en valrörelse lovas det mycket och just välfärden är populär att värna om.

Kommunernas socialtjänst, KST, förefaller vara en bra reform. Med införandet av KST får vi förutsättningar för ett bättre fungerande barnskydd som också fungerar på samma sätt över hela Åland.

Barn i bild

Fler insändare