Publicerad 18 september 2019 kl. 22:06

Det här är ”radioti”

Ålands radio och tv (ÅRTV) har effektiviserat sin organisation. Det hela går ut på att inrätta en ny tjänst och anställa ytterligare en person. Den nya tjänsten är ekonomi- och personalchef. Det är enligt mig inteatt effektivisera. Det kanske är mer symtom på monopolets baksida.

Medieavgiften är lagstadgad och när medlen sinar för ÅRTV är den enkla lösningen att höja avgiften. Detta brukar jag i andra sammanhang kalla den enkla vägens politik. På Åland växer den offentligasektorn och den privata minskar. Det är en ohållbar utveckling. Det må låta torrt, men det offentliga Åland har rent generellt inte råd med omorganiseringar som går ut på att anställa fler. Om dagens medieavgift tillåter en utökning av personalen blir jagförundrad.

Personligen skulle jag föredra en sänkt avgift för ålänningar och företag. För mig är det bättre att ålänningarna kan behålla mer av sina redan beskattade inkomster.

Självklart ska Åland ha en stark public service, det är grunden i en demokrati och jag har full respekt för ÅRTV:s integritet och personal. Däremot finns det linjeval att göra för att effektivisera ÅRTV och påså sätt skapa ett ekonomiskt och personellt utrymme. Köptjänster när det gäller producerandet av inslag som inte direkt hamnar under public servicegränsdragningen är ett exempel. Jag hoppas ÅRTV tänker ett varv till på hur ålänningarnas pengar används.

John Holmberg

Lagtingsledamot (Lib)

Min man har hittills alltid varit frisk, men ändå blivit nekad att komma ut med sin rollator. Frågar man honom själv säger han alltid nej. Då gäller det för personalen att motivera honom.

Michael Björklunds segerrop från Robinson-ön hördes ända till Åland, tillsammans med alla ålänningars jubel den kvällen.

Tack till Kurre i Jurmo för sina insändare i lokaltidningarna om Veikkaus.Vi går också vecka in och vecka ut och väntar på nya besked om Veikkaus comeback till Åland.

Varför inte låta folk sitta skyddade i sina bilar på bildäck (med ordnad ventilation och så vidare) på färjorna? På flyget sitter man många timmar sämre än i sin bil.

Den 31 maj uppmärksammar WHO Tobaksfria dagen, för att öka medvetenheten om tobakens skadeverkningar och förebygga tobaksbruk.

Under den akuta fasen av coronapandemin har vi sett världen över hur makten har centraliserats. Det har skett genom en betoning av regeringars makt och statens ansvar.

I år firas skolavslutningarna på andra sätt än tidigare år, men vi tror fortfarande att det kommer vara många ungdomar ute i rörelse under dessa kvällar för att fira att sommarlovet är på intågande.

Det sägs i Ålands reklambroschyrer att i ett småskaligt samhälle är beslutsfattarna lätta att nå. Ack vilken kvalificerad lögn. Har försökt nå politiker på hög nivå otaliga gånger utan framgång trots att receptionsdamerna gjort sitt bästa.

Regeringen Thörnroos, med Hållbart Initiativ i regeringsblocket, verkar helt ha tappat taktpinnen i hållbarhetsfrågor.

Badhusberget hör till mina absoluta favoritplatser i stan. Där har jag strosat omkring och njutit av tystnaden och den vackra naturen.

Från det ena hållet ska man lämna företräde för bilisterna, från det andra hållet saknas skylten. Och varken cyklister eller bilister följer vanligen trafikreglerna om företräde.

Med anledning av Daniel Dahlens ledare och Susanne Fagerströms insändare: Det är alltid trevligt med input, men viss faktakontroll bör nog göras ändå.. Tillåt mig lägga in några fakta som verkar ha missats:

I århundraden har människorna i den åländska ö-världen tagit hand om sina medmänniskor och verkat i samspel med såväl djur som den omgivande naturen.

Barn i bild

Fler insändare