Valvaka 2019

Publicerad 16 september 2019 kl. 22:06

Du behöver inte rädda världen, bara lite grann

Vi är alla vana vid att kritiseras för att vi inte gör tillräckligt mycket för att stoppa miljöförstöring, och jag tror de flesta av oss vet att den kritiken egentligen är rättfärdigad. Det finns alltid mera man kan förbättra, för felen är så många.

Det paradoxala är dock att de som tydligt försöker ändra sin livsstil till något hållbarare oftare verkar bemötas med just denna kritik. Många tycks anse att det finns en dubbelmoral i att engagera sig för miljön om man inte gör precis allting man kan för att leva ett hållbart personligt liv. Hur kan man vara vegan om man ändå kör till jobbet varje dag? Vad är poängen med att handla på Emmaus om man ändå äter importerat, rött kött? Är man en hycklare om man har på sig nya skor då man marscherar i skolstrejken?

Idén som målas upp är att valet står mellan att göra allt eller inget. Men om valet är att göra allt eller inget så kommer ingen att göra någonting alls.

Men om vi som bryr oss om miljön alla bara skulle ha på oss second hand kläder, bara äta veganskt och duscha bara en gång i veckan skulle vi bli avfärdade som galna miljöhippies. Det spelar ingen roll om man är hycklare, asket eller någon som bara försöker göra sitt bästa för världen, man blir avfärdad av någon iallafall.

Omställningen sker i flera små steg, och det finns ingen dubbelmoral i att inte ta alla steg på samma gång. Det är helt okej att skapa förändring i sitt personliga liv samtidigt som man förändrar samhället, man måste inte göra bara en sak åt gången.

För vissa är det inte möjligt att enbart förflytta sig med kollektivtrafik och för vissa är det inte finansiellt möjligt att enbart handla lokalproducerat, men det viktiga är att alla gör någonting för att aktivt ändra sin miljöpåverkan på de sätt man kan. Genom att tänka igenom sina livsstilsval bidrar man till att göra miljömedvetenhet till normen. Hållbarhetstänk måste bli regeln istället för undantaget, vare sig det är i lagtingsdebatten eller i matbutiken.

Linus Höglund (HI)

Kandidat

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Barn i bild

Fler insändare