Publicerad 8 september 2020 kl. 22:00

Enmanspartier, lägg ner er verksamhet

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

De två partier som har bara ett mandat i lagtinget gör ingen nytta i det moderna politiska livet. Ingen lyssnar på dem då det råder strikt parlamentarism, oberoende vad de säger, oberoende om de lägger fram vettiga förslag så kommer aldrig majoriteten att beakta dem. Eventuellt kan småpartiernas förslag stjälas av majoriteten vid ett senare tillfälle men det är det längsta majoriteten kommer att sträcka sig och dessutom kommer de att förneka att de stulit förslaget.

Ålands Demokrati har flutit med hjälp av en badring i sommar men nu verkar den ha blivit biten av en gädda och hur mycket partiet än viftar med armarna så sjunker det mot botten.

Ålands Framtid har fått pyspunka på sin badring, kanske krockat med en abborre med vassa fenor? I senaste insändare så var inte ens deras representant i lagtinget med bland undertecknarna. Kanske han lämnat partiet? Återigen säger dom att vi kommer att bli förfinskade men det har inte hänt på 100 år, snarare har vi blivit mera internationella då de flesta inflyttare inte är från Finland utan från hela världen.

De obundna ligger verkligt risigt till i senaste opinionsmätning, med bara ett mandat i lagtinget om det vore val nu!

Hur kunde det gå så? Ja, kanske väljarna har synat den givna hästen i munnen och sett att den hade dåliga tänder?

Alltså borde partier med bara ett mandat lägga ner, de bara lyfter lön och gör ingen nytta. Man kan ju hoppas att lagtinget självt kommer på att ha en spärr i framtida val så att minsta parti har minimum två mandat, antingen genom procentspärr eller antal mandat.

Konsument av nyheter

Styrelsen för Ålands Kenneldistrikt har med stor oro följt rapporteringen från ÅMHM:s styrelsemöte den 3.9.2020 då majoriteten av styrelsen valde att inte stöda myndighetschef Susanne Peranders förslag om att inrätta en tillfällig tjänst som veter

Jag läste en intervju i tidningen Åland med minister Annika Hambrudd om att förlänga läroplikten eller inte.

Två dokumentärfilmare har med hjälp av undervattensroboten ROW (Remotely Operated Vehicle) filmat Estonias styrbordssida och där funnit ett hål i skrovet som är 4 meter högt och 1,2 meter brett på den bredaste biten.

Ålands landskapsregering ställer sig kallsinnig till att införa utvidgad läroplikt på Åland. Detta kommer att missgynna åländska ungdomar och står dessutom i strid med självstyrelselagen § 44 om minst samma sociala förmåner som i riket.

I lördags fick vi medlemmar i föreningen vara med om bekräftelsen på att Stornäset är naturreservat. Det blev en sammankomst i fri och skön stämning – som det brukar vara då ämnet är Stornäset.

Bra Kurre och Anneli, kämpa på! Alla skall ha rätt att spela på Veikkaus. Svensk trav finns kvar på Åland. Bra så. Åland hör ju till Finland. Då borde alla ålänningar ha denna spelrätt.

Yle spred en falsk nyhet:”Den föregående månaden, september, var den hittills varmaste septembermånaden på jorden, enligt Copernicus som är EU:s jordobservationsprogram.”

Dagens största ros till ”Kurre i Jurmo” som envist kämpar vidare för allas vår rätt till att få Veikkaus tillbaka! Vi tillhör Finland och det ärobegripligt att vi har tagits ifrån rätten att spela på vad vi vill!

Kommunerna socialtjänst föddes år 2013 där Susannegruppen under ledning av Barbro Sundback lade fram sitt förslag för hur kommunernas socialverksamhet exklusive barnomsorg och äldreomsorg skulle organiseras.

Vad beror det på att politiker och media inte gräver djupare i mystiken om Veikkaus närvaro på Åland? Många vill spela och bli miljonärer på Veikkaus olika spel och det ska vara valfritt att göra det.

Märkligt, det är väl det ord som bäst beskriver landskapsregeringens förmåga att låta fisklandnings bryggan i Eckerö, Skeppsvik, helt förfalla och placeras på avstjälpningsplatsen för landskapets bortglömdaprojekt.

Det finns rum för två filer mot väst med en relativt enkel breddning av vägbanan, broarna räcker till, se karta.

Till skillnad från tidigare, skulle filerna nu avskiljas med en heldragen linje och skyltning.

Vår verksamhet i Gymnastics Åland har under en lång tid haft en positiv utveckling och antalet utövare har årligen ökat.

Barn i bild

Fler insändare