Publicerad 30 juni 2020 kl. 22:00

Ett övertramp att blanda in min familj

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Hållbart initiativ har genom ett flertal undertecknare kritiserat det tankegods som jag har gett uttryck för. Detta är givetvis helt i sin ordning, och även välkommet i ett samhälle med yttrandefrihet.

Att vi har olika syn på vad som är mång- respektive monokultur är inte särskilt anmärkningsvärt. Det är många åländska politiker som tror att vi lever i en mångkultur bara för att man bor granne med människor med ett annat modersmål, eller för att det flyttade hit någon polsk säljägare för 4.000 år sedan.

Att kunna handla spännande mat, exotiska kryddor eller gå en batikkurs är inte mångkultur. Om man lever i den villfarelsen borde man förkovra sig i ämnet innan man ger sig in i en diskussion med människor som har faktiska erfarenheter av denna sociala samhällskonstruktion.

Jag har svårt att se det som annat än ett övertramp att man uppmanar mig genom ”ett klart besked”, att om man har de åsikter som jag har så bör man flytta någon annanstans.

Jag hoppas att undertecknarna förstår att det blir en hel del människor som måste lämna Åland för att deras önskan ska uppfyllas.

Att man försöker låtsas vara toleranta och för ”berikande mångfald” samtidigt som man vädjar till folk med fel åsikter att flytta någon annanstans, är inget annat än ett förbluffande hyckleri.

Det kom förvisso inte som en chock för undertecknad att detta är deras önskan, men det är inte heller det som gör mig upprörd över insändaren.

Det faktum att man blandar in min familj i texten, det innebär att man tydligt har passerat en mycket viktig gräns. Mina politiska ståndpunkter och förehavanden kan ni kritisera hur mycket ni vill, men man blandar inte in min familj i det hela.

Att ni gör det, säger så mycket mer om er än vad det gör om mig.

Stellan Egeland

Tisdagen den 28 juli demonstrerade sympatisörer till Black lives matter (BLM) i Mariehamn. Men ett stöd för svarta just för att de är svarta är grundläggande feltänkt. Är det verkligen att dessa människor är svarta, som är problemet?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Vi går nu mot augusti och många återgår till sina arbeten efter en välförtjänt semester. Skolledarna står nu i startgroparna i sina tills vidare ganska tomma skolor.

Från och med den 1 augusti öppnar Danmark upp gränsen mot hela Sverige. De danska myndigheterna bedömer att smittspridningen i Sverige minskat tillräckligt under juli för att tillåta resor från alla delar av landet.

Sommaren är här och ljuvliga dagar på sjön kan lätt förändras om vi inte tar ansvar och visar hänsyn. Havet och våra vikar kan tyckas stora och fria. Sanningen visar dock på något helt annat.

Jag vill tacka Albin för hans beundransvärda insändare i Ålandstidningen den 15.7. Håll gränsen stängd länge. Vart är Ålands politiker på väg?

Vilken statsmakt som vidtagit rätt åtgärder för att hindra coronapandemins framfart kommer säkert att analyseras många gånger än.

Polismyndigheten på Åland jobbar fokuserat på de inriktningsmål som tagits fram i samarbete med polisstyrelsen och som slagits fast i samband med budgeten. Dessa fastställs varje år.

Flera insändare har klagat på att landskapsregeringen slår alla blommande växter längs vägrenarna, senast en i tisdags. Något vettigt motiv till detta har jag inte sett presenterat av LR.

Omkring 100 personer deltog i en manifestation, som utlysts av en anonym organisation kallad ”BLM-arrangörerna på Åland”.

Vi har inget Eiffeltorn på Åland men väl flera utsiktstorn. Förra veckan guidade jag fyra finländare från Vasa och Kuusamo, jag förvånades lite över hur imponerade de var av utsiktstornet vid Uffe på berget.

Tisdagen den 28 juli blev jag i staden invinkad till en parkerad finskregistrerad personbil.

Lite bakgrundsinformation.

Barn i bild

Fler insändare