Publicerad 21 augusti 2019 kl. 22:03

Fartygägarna berikar sig på skattegränsen

På senare tid har Ålands skattegräns och försäljningen av tax-free produkter debatteras rikligt i massmedia. Debattörerna är för eller emot gränsen, men ingen påtalar den negativa påverkan på vår miljösom taxfreetrafiken orsakar.

Man säger att utan skattegränsen, så stannar Åland! Färjorna som varje dygn transporterar tusentals personer till landskapet kommer att sluta trafikera ön. Ingen talar om att endast ett fåtal av dessa passagerare går i land. De flesta byter båt eller åker vidare med samma båt. Ja visst, trafiken skapar dividender åt fartygsägarna men på bekostnad av vår natur och miljö.

För att uppfylla kraven att sälja taxfreeprodukter kör färjorna i full fart till Mariehamn. Skulle dessa gå direkt till destinationsorterna utan omvägen via Åland, skulle mycket bränsle sparas och utsläppen minskas.

Enligt min åsikt är det enda sättet att minska den negativa miljöpåverkan från fartygen att sänka farten. Eller som en världsberömd svensk miljökämpande16-årig skolflicka säger: Om vi inte drar i nödbromsen nu kommer vi snart inte att ha någon nödbroms att dra i.

När man seglade i den åländska skärgården för cirka 30 år sedan kunde man se stora skaror med ådfågel, svärtor och andra sjöfågelarter. På öarna satt harar och filosofierade. Nu ser man endast mink och mårdhund samt skarvar. Ett stort beröm till den åländska jägarkåren som mobiliserat sig för skarvjakt.

Det har även talats om skyddsjakt på havsörn. Det är nog inte lösningen. Minska först genom avskjutning antalet skarvar som ser till att örnen får skadad fisk till föda. Dessutom är svaga och skadade skarvar ett välkommet kosttillskott för örnen.

En president från USA gästade Åland i juli och berättade för en stor skara åhörare hur vi skall värna om vår natur och miljö. Hit åkte han ensam i ett bränsleslukande och miljöförstörande flygplan. Ingen flygskam här inte.

Att tillställningen anordnades av en stor taxfreevarugrossist är nog höjden på dubbelmoral.

Elof West

Under de senaste dagarna har två insändarskribenter tagit upp läxor och föreslagit ett avskaffande.

Barn till föräldrar som högläser för sina barn när de är små får ett mycket bättre ordförråd än barn vars föräldrar inte högläser för sina barn.

Annett Jansson, vi har svårt att utläsa syftet med din insändare den 11.2 och förstår heller inte vad det du skriver har att göra med dagiset Söderhagen, vilket vi dock förstår att är dagiset du menar i din text.

Rauli Lehtinen (RL) ser klimatförändringarna som ”det absolut största hotet mot mänskligheten”. Därför är det glädjande att temat får plats på insändarsidan.

Utvecklingen av ett samhälle börjar i våra attityder; vilken utgångspunkt vi har när vi ser på våra egna möjligheter att åstadkomma något bra för Åland.

I veckan släpptes den senaste prognosen för den ekonomiska utvecklingen i EU.

De obundna politikerna Bert Häggblom och Marcus Måtar processar på arbetstid mot landskapet – samtidigt som de sitter i landskapets lagstiftande församling! Det skulle knappast fungera i Sveriges eller Finlands riksdag.

Vi är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Den lagstiftande (riksdag/regering), den dömande (oberoende domstolar) och den granskande makten (media), är tre mycket viktiga grundbultar i vår demokrati.

För det första, om man har riktade påståenden mot skärgårdsbor och andra kraftfulla åsikter ska man nog ha modet att underteckna med eget namn, annars bryr sig ingen.

Redan 2009 föreslog jag i en motion på Centerns julstämma ett offentligt sektoriellt samarbete på Åland. Inga kommunsammanslagningar behövs för det, eller ens en tunnel till Föglö. Det räcker med samarbete.

Ett ben i politiskt beslutsfattande och ett i näringslivet, är ingen lätt balansgång. Media och allmänheten synar de två rollerna och är känsliga för övertramp.

Ålands lagting säger i dag fredag ja till en förnyelse av det ekonomiska systemet och en höjd klumpsumma.

I flera länder uppmärksammas den här veckan barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Detta är något som vi också vill uppmärksamma här på Åland.

Barn i bild

Fler insändare