Valvaka 2019

Publicerad 17 juni 2019 kl. 22:00

Fellman ett hot mot det fria ordet

Hur ska man tolka Nina Fellmans (S) i det närmaste hysteriska reaktion på skattekonsultens Kaj Grüssners s.k. gästledare i Ålandstidningen 12 juni? I ledaren varnar skribenten för att dagens politiker i Finland skjuter över ansvaret även för en hållbar ekonomi på kommande generationer. Grüssner anser att det är omoraliskt och ansvarslöst med tanke på att en höjd ränta när som helst kan börja urholka statsfinanserna. Med andra ord: för att klara av statsskulden tvingas Finland i ett sådant läge att skära ner på sådant som vi idag tar för givet inom välfärdsstaten.

I mitt tycke ger Kaj Grüssner ett viktigt bidrag till debatten om välfärdsstatens ekonomiska hållbarhet. Det är faktiskt djupt oroväckande att en åländsk minister åter strör anklagelser om högerextrema perspektiv omkring sig. Nina Fellman börjar allt mer bli ett hot mot den öppna och fria åländska debatten. Snart är det bara vi som är vana att bli hudflängda för våra synpunkter som vågar står upp för rätten att fritt debattera alla samhällsproblem.

Svaret på den inledande frågeställningen är förstås att Kaj Grüssner i gästledaren särskilt pekar ut de finska socialdemokraterna som ”aggressivt likgiltiga” för de statliga finanserna. De åländska sossarna kännetecknas idag av exakt samma likgiltighet. Det räcker med att konstatera de krav som partiet driver ifråga om personaldimensionering inom äldrevården och det faktum att sossarna backar upp bygget av Gripö-bron – till och med till priset av skuldsättning för ålänningarna. Dessutom helt i onödan i och med att Åland kan få extra anslag för projektet. Delar för övrigt helt Mogens Lindéns åsikt om det ”vansinniga” i att lägga tiotals miljoner på ett meningslöst broprojekt.

Nu kan vi bara hoppas att de övriga gästskribenterna inte skrämts av Nina Fellmans försök att kväsa den öppna debatten. Samtidigt kan jag bara uppmana den som missat Jonas Bladhs ledare den 15 juni att läsa och begrunda innehållet. Åland har inte råd med en ”elit” som inte accepterar andras åsikter.

Till sist en självklarhet: inom Centern står vi upp för välfärdsstatens alla delar men värnar samtidigt om att ekonomin ska vara i balans.

Harry Jansson (C)

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Barn i bild

Fler insändare