Publicerad 18 maj 2020 kl. 22:00

Fråga om Jomalas parkverksamhet

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Jag har nog precis som många andra väntat på 14 maj, då restriktionerna för barnomsorgen lättar.

Min pojke är två år. Precis som alla andra tvååringar skulle han få sluta på dagis och börja i parken i stället när mammaledigheten övergick i föräldraledighet. Vi visste om detta och hade sökt och beviljats parkplats i Kyrkby, Jomala.

Exakt den veckan han ska sluta på dagis och i stället börja i parken är han sjuk och exakt den veckan fattar Finland beslutet om undantagslag. Inget hej då till dagis (det är ordnat med dagis i efterhand) och ingen park, men vi är många familjer i samma båt och vi får göra vårt bästa med denna nya situation. Vi tänker inget mer på detta, de är som det är.

Veckan efter att han skulle ha börjat i parken ringer någon, jag minns inte vem, från Jomala kommun och meddelar att parken är stängd tills vidare och att vi får hålla koll på hemsidan för när parken öppnar igen för då är vi välkomna dit.

Vi håller koll på hemsidan och noterar meddelandet att restriktionerna för barnomsorgen ska upphöra den 14 maj. Av bekanta får vi hör att de kontaktats av kommunen och delgetts beskedet om att parken öppnar och att de är välkomna dit. Vi fick inget meddelande från kommunen, men tänker att vi åker väl dit, vi har ju fått beskedet att han beviljats plats och de sade ju vid stängningen att vi var välkomna när de öppnar igen.

Så döm om min förvåning när vi kommer till parken och möts av en kvinna som utan att presentera sig meddelar att min pojke inte har någon parkplats. Hon är inte otrevlig annars, de kan jag inte säga, hon är saklig. Jag frågar varför vi inte meddelats detta beslut, och de vet hon inte.

Hon verkar uppenbarligen veta vilka vi är, nästan som om hon visste att vi skulle komma. Hon säger att det är ett beslut fattat av barnomsorgschefen. Hon berättar för mej att ”nya barn” inte beviljas plats nu för att tiden fram till sommaren är så kort. Däremot är han välkommen i höst, då har han garanterad plats. Det beskedet har vi inte heller fått från kommunen.

Jag är förvånad och besviken. Vi har ju inte sökt plats nu utan i februari, en plats vi skulle ha nyttjat från mars om allt varit som vanligt. Jag har nu i efterhand letat på kommunens hemsida, men jag kan inte hitta beslutet.

Hon säger att vi är välkomna in och leka en stund om vi vill. Vilket är snällt, min pojke (som redan rusat in bland leksakerna) är överlycklig och rusar omkring i hela parken, testar allt och inspekterar allt. Dock verkar han bryta mot många regler som vi inte känner till. Han gör saker som för mej känns och är helt okej, men när andra barn gör samma sak blir de tillsagda av personalen.

Jag känner att de här är obekvämt, jag mår dåligt då jag tillåter sådant de andra inte får göra. Vi hade säkert fått reglerna förklarade för oss om vi blivit inskolade, men så blev inte fallet nu. I stället säger jag till min pojke att nu går vi på picknick. Vi lägger tillbaka de leksaker vi hade i leksakslådan och så går vi. Vi picknickar för oss själva en bit utanför i gräset.

”Mamma till en leksugen tvååring”

Jomala kommuns barnomsorgschef Michaela Tuominen-Gällros svarar:

Med anledning av covid-19, då våra rekommendationer bland annat är att utomstående personer inte ska vistas på lekområdet, och att lämning och hämtning av barn ska göras så snabbt och smidigt som möjligt, togs beslutet att inte inskola några nya barn i parkverksamheten under de tio verksamhetsdagar som återstår av terminen. Vi beklagar att denna information inte nådde alla berörda.

Meddelande om parkplats från och med hösten har skickats ut i början av maj. Om man inte har fått meddelandet ombeds man kontakta barnomsorgschefen.

Med tanke på att Viking Line marknadsför sig med coronacertifiering är jag chockad över avsaknaden av åtgärder för att minimera ofrivilliga närkontakter under mina egna resor till och från Åbo senaste veckor, nu när passagerarantalen tilltagit.

Finska regeringen, landskapsregeringen och landskapsläkaren har tidigt insett allvaret med corona och tagit ett fast grepp om pandemin. Gränser har stängts och begränsningar har införts för allmänheten.

Tack Hanna för svaret på min insändare fast att det, som du skrev inte är en inbjudan till debatt. Låt mig ändå komma med några synpunkter.

Det brukar sägas att det är som mörkast innan det ljusnar. I våras var det onekligen mörkt för åländsk sjöfart.

För många av oss har den senaste tidens påtvingade isolering inneburit en exceptionell omständighet. Men för andra hör social isolering och ensamhet till vardagen. Närmare bestämt en tiondel av Finlands befolkning upplever fortgående ensamhet.

Jag önskar att alla skulle ta sig tid att lyssna på Sommar i P1 den 9 juli då Eveline Jacobson som är intensivvårdssjuksköterska berättar om sin avdelning på Mälarsjukhuset i Eskilstuna så som den såg ut innan och under pandemin med covid-19.

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Du som saboterat strömförsörjningen på Herrön natten mot onsdagen den 8.7 bör väl höra av dig utan påminnelse. Vi vet vem du är!

Tråkigt att höra. Förstörda kylvaror bör ersättas om du har någon känsla i kroppen.

Diskussionen om den åländska valundersökningen som utfördes som en del av den finlandssvenska Barometern har gått varm sedan resultaten publicerades för en vecka sedan. Det är välkommet, publikationer av den här typen ska väcka debatt!

Om jag vore ett vildbi, skulle jag inte ta in på närmaste billiga insekthotellkedja.

Hacke hackspett har hittat en fin födkrok genom att med sin spetsiga näbb och 10-15 centimeter långa klibbiga tunga äta upp alla hotellgäster.

Barn i bild

Fler insändare