Publicerad 8 september 2019 kl. 22:06

Geta Hemgård det goda exemplet

När man läser tidningen så kan man lätt få bilden av en äldreomsorg som är urusel här på Åland. Det är inte min bild. Jag vill lyfta upp Geta Hemgård som exempel.

Här har vi ett äldreboende i en kommun som har det knapert med pengar. På Hemgården hade de för fyra år sedan höga sjukfrånvarotal och trivseln var inte den bästa. Det gick så långt att kostnaden för driften av Hemgården skenade iväg. Geta socialnämnd och styrelse utsåg en grupp som skulle se över vad som var på tok och vad vi kunde göra åt saken. Nu står vi här nästan fyra år senare och är så stolta över vår Hemgård. Efter ett stormöte där personalen vågade säga sin åsikt kom det fram en hel del saker att arbeta med. Både för oss politiker men också för personalen. Tillsammans har vi nu arbetat oss igenom listan.

I dag är det med glädje jag ser hur stolt personalen är över sitt arbete. Sjukfrånvaron har sjunkit och glädjen inom personalgruppen är tillbaka. Det i sin tur gör att de boende mår och trivs bättre. På Hemgården äter även personalen lunch med de boende. De har kräftskivor, pysselkvällar och en massa annat skoj som de hittar på. Kostnaderna har också stannat av. Personalen gör ett otroligt arbete med att använda sig av de resurser som de fått. De har blivit säkrare och tar nu ett stort ansvar över att budgetmedlen ska räcka.

När vi som politiker ger personalen ramarna och framför allt litar på dem så kommer de att växa och det är en stor vinst för oss alla.

Camilla Andersson kommunal och lagtingskandidat för Åländsk center

Under de senaste dagarna har två insändarskribenter tagit upp läxor och föreslagit ett avskaffande.

Barn till föräldrar som högläser för sina barn när de är små får ett mycket bättre ordförråd än barn vars föräldrar inte högläser för sina barn.

Annett Jansson, vi har svårt att utläsa syftet med din insändare den 11.2 och förstår heller inte vad det du skriver har att göra med dagiset Söderhagen, vilket vi dock förstår att är dagiset du menar i din text.

Rauli Lehtinen (RL) ser klimatförändringarna som ”det absolut största hotet mot mänskligheten”. Därför är det glädjande att temat får plats på insändarsidan.

Utvecklingen av ett samhälle börjar i våra attityder; vilken utgångspunkt vi har när vi ser på våra egna möjligheter att åstadkomma något bra för Åland.

I veckan släpptes den senaste prognosen för den ekonomiska utvecklingen i EU.

De obundna politikerna Bert Häggblom och Marcus Måtar processar på arbetstid mot landskapet – samtidigt som de sitter i landskapets lagstiftande församling! Det skulle knappast fungera i Sveriges eller Finlands riksdag.

Vi är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Den lagstiftande (riksdag/regering), den dömande (oberoende domstolar) och den granskande makten (media), är tre mycket viktiga grundbultar i vår demokrati.

För det första, om man har riktade påståenden mot skärgårdsbor och andra kraftfulla åsikter ska man nog ha modet att underteckna med eget namn, annars bryr sig ingen.

Redan 2009 föreslog jag i en motion på Centerns julstämma ett offentligt sektoriellt samarbete på Åland. Inga kommunsammanslagningar behövs för det, eller ens en tunnel till Föglö. Det räcker med samarbete.

Ett ben i politiskt beslutsfattande och ett i näringslivet, är ingen lätt balansgång. Media och allmänheten synar de två rollerna och är känsliga för övertramp.

Ålands lagting säger i dag fredag ja till en förnyelse av det ekonomiska systemet och en höjd klumpsumma.

I flera länder uppmärksammas den här veckan barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Detta är något som vi också vill uppmärksamma här på Åland.

Barn i bild

Fler insändare