Valvaka 2019

Publicerad 14 juni 2019 kl. 22:00

Har polisen tillräckligt med resurser?

Inbrott, egendomsbrott och vandalisering, var och varannan dag just nu på Åland. Dessutom fortsätter drogerna att flöda fritt runt om på vår ö.

Mitt i allt detta har polisen tvingats flytta till temporära lokaler och polismästaren Maria Hoikkala är på väg bort.

2016 startade polisen ett narkotikaprojekt som var mycket lyckat. Det avslutas 2018.Under våren 2019 kunde vi läsa att avloppsvattnet vid Lotsbroverket i Mariehamn innehöll höga halter av kokain.

Polismästaren sade efter narkotikaprojektet att hon gärna ville se att det goda arbetet kunde fortsätta inom ramen för den ordinarie verksamheten.

Hur har det gått med detta riktigt?Har narkotikaprojektet lagts ner eller är det numera inom den ordinarie verksamheten?

Behöver vi återigen ställa oss frågan om polisen har tillräckligt med resurser för att bekämpa drogerna samt nu även reda upp alla dessa inbrott och egendomsbrott.

Trygghet är viktigt för varje ålänning och politiskt bör alltid polisens arbete och deras resurser prioriteras. Detta så att vi fortsättningsvis ska kunna leva och bo på ett tryggt Åland. Men då måste vi ta det politiska ansvaret och backa upp polisen i deras fortsatta arbete. Har polisstyrelsen och LR gjort sitt yttersta kring narkotikans och drogernas framfart på Åland senaste året?

Anders Holmberg

Obunden samling

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Barn i bild

Fler insändare