Publicerad 9 december 2019 kl. 21:57

Hedra upphovsmannen

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Nej, det var ingen anonym ”kortfilm”, ”visad på Sjöfartsmuseet”, som så inspirerade kompositören Maria Grönlund att hon skapade konceptalbumet ”Songs of a sad sailor”, anmäld av Zeb Holmberg i Ålandstidningen den 4 december.

Den halvtimmeslånga dokumentären, sänd och repriserad i SVT och Yle ett flertal gånger och visad på filmfestivalen Vera, heter ”Drömmen om Ponape” och dess upphovsman, som skrivit manuset, regisserat samt lagt speaker heter Michael Hancock.

Tillsammans med faktainsamlandet, den dramaturgiska analysen och arbetet med redigeringen tog detta arbete ett år, även om det gick på ett par sekunder för recensenten att tiga ihjäl det.

Detta påpekande är inte bara avsett att vara en magsur rättelse. Det är en alldeles för vanlig tilldragelse, att okunniga kulturredaktioner helt sonika glömmer framför allt manusförfattarnas fundamentala arbete.

När exempelvis Bolle Högnäs film ”Pojken som ville till Amerika” anmäldes i Ålandstidningen förra året var återigen manusförfattarens namn det enda som inte nämndes en enda gång (förutom i en faktaruta) i recensionen. Dylikt är på ren svenska ett förbannat otyg och dessutom ett brott mot upphovsrättslagens regler om upphovsmannens droit moral eller ”moraliska rätt” till erkännande.

Som medlem av Sveriges dramatikerförbund vet jag hur vidsträckt denna okunnighet är. Låt mig därför få påminna igen: journalister sätter bylines under sina texter, målare signerar sina verk och romanförfattares namn är ofta större återgivna än boktitlarna. Låt även filmerna få ha upphovsmän.

Michael Hancock

författare, regissör, musiker, journalist

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Bästa Albin och Berit. Hur orkar ni bara reta upp er på allt från Badhusparken till stadsbussen och Röde orm? Vilken negativ och tråkig attityd! Vi har det ju så otroligt bra här på vårt fridfulla vackra Åland.

Det gläder mig att min kollega i finans- och näringsutskottet John Holmberg (Lib) ställer sig till den lilla skara, som börjat granska pensionsfondens arbete.

Talentia uppmärksammar i en insändare i Ålandstidningen (4.8) att det behövs samarbetsanda och drivkraft i Kommunernas socialtjänst k.f. (KST). Från KST:s sida uppskattas initiativet.

Barn i bild

Fler insändare