Publicerad 21 juli 2019 kl. 22:09

Hellre för högt än alldeles tyst

Oj, en sådan helg och det är mycket kvar av veckan! Åland bjuder just nu på upplevelser och värdskap av högsta världsklass. Sjödagar, Rockoff, kräftpremiär, teater, konserter, Poker Run, cruising och så vidare.

Det händer något i varje hörn och Åland lever mer än någonsin. Det som händer är fantastiskt och inspirerande på så många vis. Till sjöss kryllar det av båtar och på gatorna i staden myllrar folk till sen kväll. Det ljuder och har sig och är liv i varje knut.

Denna topp i vår besöksindustri är resultatet av att entreprenörer och företagare och arrangörer sagt ja istället för nej och att samhället tänjt sig för att göra evenemangen möjliga. Alla måste hjälpa till och alla är betydelsefulla för att helheten ska bli lyckad; försäljare, hantverkare, piloter, kaptener, artister, pizzaätare, dansare och alla andra.

Arbetsglädjen som gjort detta möjligt borde vi ta med oss i det fortsatta jobbet för att göra Åland attraktivt. En stad som Mariehamn ska vara lite stökig då våra gäster hälsar på. När sommaren är över blir det tyst igen och DET är en betydligt större utmaning än en irriterande helikopter som ser till att folk får se vår stad från ovan.

Njut av sommaren, ät en glass och gläds åt glada besökare.

För sist och slutligen är det ju precis som Winston Churchill sammanfattade det hela: Pessimisten ser problem i varje möjlighet medan optimisten ser möjlighet i varje problem.

Jörgen Pettersson (C)

Lagtingsledamot och optimist

I en replik den 9 januari hävdar riksdagsmannen att fel sanning framförts. Om cirka 1,25 miljoner sannfinländare säger att klumpsumman är bidrag och 20.000 ålänningar säger att det inte är det, vad är korrekt sanning?

Den 27 december var vi som vanligt på väg till Finland för att fira nyår i Korpo. På eftermiddagen drabbades jag av det som med ett mycket tydligt beskrivande namn kallas vinterkräksjukan.

Förra veckan försökte jag få komma till tandläkarjouren vid åhs. Jag ringde för sent en eftermiddag för att få en tid, så jag frågade om jag kunde boka till morgonen efter, då jag inte kan komma ifrån jobbet hur som helst.

Trevligt att riksdagsman Mats Löfström tycker att klimatfrågan är viktig. Intresset och engagemanget har tidigare varit något svalt.

Bruno Fransholm frågar sig på onsdagens insändarsida ”om det är fel att framföra sanningen i debatten”.

Sannfinländarna har till Finlands riksdag inlämnat ett förslag om att Åland ska få minskat bidrag från staten.

Med växande klentrogenhet, vilken började med rubriken, läste jag Jörgen Pettersons (C) insändare ”25 år med EU har gjort Åland större”.

Torsken har blivit en viktig och attraktiv fisk att servera på den åländska tallriken och i våra restauranger.

I det tysta har vi passerat 25-årsdagen av EU-inträdet den 1 januari 1995. Då gick Åland tillsammans med Sverige och Finland in i en gemenskap som för alltid kom att förändra vår vardag.

Europaparlamentet gav sitt nyårslöfte redan i november. Löftet gick ut på att skärpa kraven på utsläppsminskningen till 55 procent för år 2030 i förhållande till jämförelseåret 1990.

Är målsättningen i överkant eller i underkant?

En varg har skjutits på Åland efter en utdragen och besvärlig jakt. Vargen hade rivit får, alltså åstadkommit lidande bland husdjur och ekonomiska förluster för bonden.

Stå på er, föräldrar till barn på Söderhagens daghem. Ni gör alldeles rätt som berättar vad som egentligen händer på daghemmet Söderhagen och hur ni och barnen upplever situationen.

Den 28.12 2019 kan man i Svenska Yle läsa att vindkraften stött på motstånd i Tyskland. För tillfället står all utbyggnad av vindkraft stilla där.

Barn i bild

Fler insändare