Publicerad 21 juli 2019 kl. 22:09

Hellre för högt än alldeles tyst

Oj, en sådan helg och det är mycket kvar av veckan! Åland bjuder just nu på upplevelser och värdskap av högsta världsklass. Sjödagar, Rockoff, kräftpremiär, teater, konserter, Poker Run, cruising och så vidare.

Det händer något i varje hörn och Åland lever mer än någonsin. Det som händer är fantastiskt och inspirerande på så många vis. Till sjöss kryllar det av båtar och på gatorna i staden myllrar folk till sen kväll. Det ljuder och har sig och är liv i varje knut.

Denna topp i vår besöksindustri är resultatet av att entreprenörer och företagare och arrangörer sagt ja istället för nej och att samhället tänjt sig för att göra evenemangen möjliga. Alla måste hjälpa till och alla är betydelsefulla för att helheten ska bli lyckad; försäljare, hantverkare, piloter, kaptener, artister, pizzaätare, dansare och alla andra.

Arbetsglädjen som gjort detta möjligt borde vi ta med oss i det fortsatta jobbet för att göra Åland attraktivt. En stad som Mariehamn ska vara lite stökig då våra gäster hälsar på. När sommaren är över blir det tyst igen och DET är en betydligt större utmaning än en irriterande helikopter som ser till att folk får se vår stad från ovan.

Njut av sommaren, ät en glass och gläds åt glada besökare.

För sist och slutligen är det ju precis som Winston Churchill sammanfattade det hela: Pessimisten ser problem i varje möjlighet medan optimisten ser möjlighet i varje problem.

Jörgen Pettersson (C)

Lagtingsledamot och optimist

Vi kan se i tidningen att Ålandsbanken planerar att dela ut dividender om 15,6 miljoner euro. Vi kan även läsa att Europeiska centralbanken har gett en rekommendation att inga dividender bör utbetalas förrän tidigast den 1 oktober 2020.

Ja, lagtingsledamot Camilla Gunell (S), landskapsregeringen tar ansvar för hela Åland, tillsammans med kommunerna. Vårt första krispaket ska snabbt säkra vårdens, de permitterades och arbetslösas samt företagens akuta behov av finansiering.

I skuggan av covid-19 måste vi komma ihåg att det även pågår annat inom den politiska världen på Åland. Saker som även de kan få konsekvenser för den framtida folkhälsan.

Sitter i morgonsoffan och läser om stadens om tjänstemän som gjort mistag, men som erkänner det och som hanterar felet efter regelverket så det blir bra.

Jag är nöjd. Tack från en medborgare.

”Duttpennan”

Först skulle jag vilja betona att följande grundas på hörsägen, inte på egen iakttagelse.Dock skulle jag inte tro att berättaren motiveras av illvilja mot den tredje personen i fråga och jag misstänker därför inte denne för att ljuga.

I lagtingets debatt om tilläggsbudgeten förra veckan utlovades att redan denna vecka skulle finansministern och regeringen påbörja arbetet med nästa tilläggsbudget som skulle ha kommunernas behov i fokus.

Mitt i allt pandemimörker dyker ett nytt otrevligt ord upp: coronafyllan. För många barn blir hemmakarantänen ett dysfunktionellt helvete, på motsvarande sätt som under långhelger.

Saltviksborna intar rätt perspektiv på frågan (Ålandstidningen 27.3) när de ifrågasätter omfattningen av området som ska ingå i havsplanen.

I min senaste insändare om landskapet ska låna pengar från banken för att finansiera sin tilläggsbudget polemiserar jag mot uppfattningen att Paf-pengar är det enda rätta i detta nu.

Alltså vad händer, samhället sätter sina medmänniskor i en framtida psykisk ohälsa. Folk blir permitterade och andra får jobba dubbelt, skolbarn får uppgifter som om de hade två vuxna och inga syskon till hands.

Nu tycker jag att livsmedelsbutikerna inför ett nytt system med att på kassadisken införa ett mellanrum med en halv meter mellan varje ny kunds varor. Vi kan kalla det värnavstånd.

Hur entusiasmerar man sin personal när det är känt att man seglar i motvind? Jo, samtidigt som man informerar om permitteringarså ställs det krav på att personal ska komma till arbetet med egna skyddskläder!

Med anledning av lagtingets beslut om en tillfällig förhöjning av dagpenningen florerar det på sociala medier och till och med i lagtinget felaktig information i sakfrågor.

Barn i bild

Fler insändare