Publicerad 22 juli 2019 kl. 22:00

Informera dig, våga ifrågasätta

Har du funderat vad som sker omkring oss? Det gör jag. Hjulet snurrar allt snabbare. Världen förändras i rasande takt och jag har ibland svårt att hänga med.

Ett skarpare debattklimat bidrar i stort sätt att våra samhällen polariseras allt mer. Åsikskorridoren är redan så pass smal att åsikter som avviker från medelvägen inte längre tolereras och människor som ifrågasätter får piskan i form av avstängningar från sociala medier, deras konton blir spärrade och den sociala statusen rasar ner i källaren. Och ja, även här på Åland händer sådana obehagliga saker.

Tittar man särskilt på utvecklingen som händer inom klimatdebatten, genuspolitiken och invandringsfrågor blir jag skrämd. Vi har helt enkelt tappat mått. Inom klimatdebatten blir du ganska hastigt kallat klimatförnekare fast du bara kanske ifrågasätter den mänskliga andelen av koldioxidutsläpp och kräver en återhållsam och hållbar övergång till förnyelsebara energiformer för att undvika en avveckling av våra industriella tillgånger vi är beroende av.

I genusfrågor råder samma totalitära inställning bland de som vill få acceptans för vilken utveckling som helst inom området. Alla normer ska brytas till vilket pris som helst. Gamla traditioner som skapad trygghet och säkerhet, särskilt för våra barn och ungdomar, blir ett offer för den uppifrån påtvingande politiska korrektheten.

Jag konstaterar att det handlar ofta om samma människor som värnar om psykisk hälsa bland våra unga, men tycker att det är egentligen är de som gör att ungdomarna mår allt sämre på grund av alla drastiska förändringar det jobbas för.

Samma sak händer i flyktingspolitiken. Att kräva en flyktingmottagning som grundar sig på sunt förnuft för att kunna kringgå risker för kriminell invandring och främja en bra integration är nästan omöjligt om du inte vill bli stämplat som rasist.

Jag ifrågasätter denna trend i nämnda områden därför jag tror den bidrar till en inskränkt demokrati. Jag vill uppmuntra dig att gå med öppna ögon genom livet. Fundera och informera dig utgående från olika källor om det alltid är värt att vara med på alla saker som propageras i offentligheten.

Våga ifrågasätta. Bara så håller vi våra samhällen levande och värnar om den värdefulla demokratinvåra förfäder har skapat.

René Janetzko

Att gå till personangrepp brukar betyda att argumenten tryter. Det är helt uppenbart när det gäller Marcus Måtars osakliga reaktion på den socialdemokratiska lagtingsgruppens insändare.

Nu är det adventstid, och vi väntar på julen, att ljuset ska återvända, att solen ska skingra alla mörka moln som döljer vår himmel, både utomhus och inombords.

Det är kanske denna tid på året, som det kan vara på sin plats att tala om flyktingpolitiken och flyktinghjälp. Den är en sak, som Åländsk demokrati har engagerat sig i.

Klarlägganden gällande Enerexit Ab:s tidigare styrelses beslut och de goda samarbetsförhållandena med stadsledningen (Tage Silander, Barbara Heinonen och Emma Dahlén) där fyra till antalet konstruktiva möten hölls med fullständig öppenhet.

Nej, det var ingen anonym ”kortfilm”, ”visad på Sjöfartsmuseet”, som så inspirerade kompositören Maria Grönlund att hon skapade konceptalbumet ”Songs of a sad sailor”, anmäld av Zeb Holmberg i Ålandstidningen den 4 december.

Det enda parti som veterligen ställt upp någon som dömts till ovillkorligt straff är Socialdemokraterna. Hur kan man då kritisera Obunden samling och dess ledning för att jag som dömts till villkorligt straff tilläts ställa upp i val för partiet?

I Ålands lagting sitter en lagtingsledamot, Marcus Måtar (Ob), med en nyligen fastslagen villkorlig fängelsedom för grovt ocker.

Regeringsförhandlingarna är i full gång. De mest tunnelvänliga partierna ska försöka snickra ihop ett handlingsprogram som alla tycker dom kan leva med. En självklar ”action point” blir förstås då att gå vidare med tunneln. Väl?

Det känns pikant att Henrik Herlin i ledaren ”Strejker med negativa konsekvenser” tlllskriver fackföreningarnas agerande en enligt sin egen värdering klandervärd ideologisk orientering (”marxism”) bara för att i nästa andetag propagera för sitt eg

I fönstren runt om Åland syns lyktor, glitter och annat pynt. Julens kärleksfulla budskap strålar ut i decembermörkret. Gör julen ännu vänligare genom att servera maträtter som inte orsakat död och lidande.

Senaste veckan har det varit mycket diskussion om vem som vetat vad när, och ifall ägarstyrningsenheten i statsrådets kansli och ägarstyrningsministern på förhand varit medvetna om finska Postis beslut att flytta 700 paketsorterare till ett avtal

Stackars Bambi och stackars människorna på Näverskär (se insändare den 28 november). Hoppas att polisen tar kräken som sköt och att de får stora straff.

”Från en djurvän”

Som bekant föreslår den avgående regeringen i sitt budgetförslag att den så kallade 100-lappen, eller guldkornet, ska bibehållas. Kostnaden för detta är 1.800.000 euro per år. I en budget, som får ett underskott på 15.000.000 euro.

Barn i bild

Fler insändare