Publicerad 10 september 2019 kl. 22:06

Inte som i Sverige

Efter studenten begav jag mig till Uppsala för studier. Det var en stor, men idyllisk studiestad på den tiden. Minns inte ens att man hörde något om våld eller våldtäkter.

Häromveckan nåddes vi av nyheten att två våldtäkter och två våldtäktsförsök skett på krypavstånd från ån. Att det även begicks ett knivmord tror jag inte så många läste om. Eller att två bilar brann. Eller några ”vanliga” slagsmål med tillhörande misshandel.

Så småningom lyckades polisen häkta en person misstänkt för en våldtäkt. Personen fanns kanske i landet tack vare den ”amnesti”, som bland annat Centern i Sverige stödde.

När jag för fyra år sedan startade facebook-gruppen Nejtack350, så anmäldes den så flitigt att den stoppades. Men nu har många insett att flyktingarna inte gav det guldregn som då utlovades. Men på Åland är det nu utåt ganska lugnt i frågan. Åtminstone så länge Åländsk demokrati är med i debatten.

För ett drygt år sedan frågade jag Camilla Gunell (S) i en frågestund: ”Vill ni ännu verka för ett flyktingboende på Åland?”

Hon svarade: ”Jag skulle när som helst ha samma åsikt om samma situation uppstod. Om lagtingsledamot Toivonens fråga är om jag skulle ändra hållning i den här frågan för att ge vika för de främlingsfientliga strömningar som vi har sett att ha drabbat vårt grannland i väster så är svaret definitivt nej. Aldrig!”

Så vi vet var Socialdemokraterna står. Därför behövs Åländsk demokrati! Vi anar oss till var Liberalerna står, även om de kanske har två åsikter även här.

Det, som däremot gör mig orolig, är att Åländsk center är så tyst i år när det gäller flyktingpolitiken. Jag vet att det finns många där som sneglar på Centern i Sverige. Speciellt de som har sina rötter där.

Därför skulle jag vilja veta dels var Centern nu står i flyktingfrågan och om Centern är villiga att sitta i Socialdemokraternas knä, likt situationen i Sverige? Detta bör väljarna och andra partier få veta.

Stephan Toivonen (ÅLD)

Under de senaste dagarna har två insändarskribenter tagit upp läxor och föreslagit ett avskaffande.

Barn till föräldrar som högläser för sina barn när de är små får ett mycket bättre ordförråd än barn vars föräldrar inte högläser för sina barn.

Annett Jansson, vi har svårt att utläsa syftet med din insändare den 11.2 och förstår heller inte vad det du skriver har att göra med dagiset Söderhagen, vilket vi dock förstår att är dagiset du menar i din text.

Rauli Lehtinen (RL) ser klimatförändringarna som ”det absolut största hotet mot mänskligheten”. Därför är det glädjande att temat får plats på insändarsidan.

Utvecklingen av ett samhälle börjar i våra attityder; vilken utgångspunkt vi har när vi ser på våra egna möjligheter att åstadkomma något bra för Åland.

I veckan släpptes den senaste prognosen för den ekonomiska utvecklingen i EU.

De obundna politikerna Bert Häggblom och Marcus Måtar processar på arbetstid mot landskapet – samtidigt som de sitter i landskapets lagstiftande församling! Det skulle knappast fungera i Sveriges eller Finlands riksdag.

Vi är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Den lagstiftande (riksdag/regering), den dömande (oberoende domstolar) och den granskande makten (media), är tre mycket viktiga grundbultar i vår demokrati.

För det första, om man har riktade påståenden mot skärgårdsbor och andra kraftfulla åsikter ska man nog ha modet att underteckna med eget namn, annars bryr sig ingen.

Redan 2009 föreslog jag i en motion på Centerns julstämma ett offentligt sektoriellt samarbete på Åland. Inga kommunsammanslagningar behövs för det, eller ens en tunnel till Föglö. Det räcker med samarbete.

Ett ben i politiskt beslutsfattande och ett i näringslivet, är ingen lätt balansgång. Media och allmänheten synar de två rollerna och är känsliga för övertramp.

Ålands lagting säger i dag fredag ja till en förnyelse av det ekonomiska systemet och en höjd klumpsumma.

I flera länder uppmärksammas den här veckan barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Detta är något som vi också vill uppmärksamma här på Åland.

Barn i bild

Fler insändare