Publicerad 11 september 2019 kl. 22:06

Kära politiker, kommande politiker och andra kandidater

Det sker många vettiga beslut i dagens åländska politik, men tyvärr sker också många sämre. Till exempel hybridfärjan till Föglö, kortrutten/Gripöprojektet, förnyad infrastruktur på ställen utan förnyelsebehov, pengar satsade på fel områden, ombyggnationer och rivningsförslag av vissa fastigheter utan brister och så vidare.

När ska man lära sig att positiv förändring inte sker över en natt?

Nej, beslut ska tänkas igenom. Efter man tänkt igenom ett förslag en gång ska man tänka en gång till, och sedan höra med folket om vad de tycker, innan ett beslut fattas. Låt det ta sin lilla tid men det kommer i slutändan vara värt det.

(Gripöprojektet som exempel: Att man kommer på att en tunnel till Föglö hade varit smartare efter gripöprojektets sista spik slagits in i brädan och projektet är klart, och då stå cirka 100 miljoner euro fattigare är inget att rekommendera.

När det rör sig om sådana gigantiska summor får man nog sova på saken ett bra antal nätter. Vi vet att kortrutten överlag varit på tal om några tiotals år men det handlade då om ett förslag, inte ett beslut.)

Vill vi bevara vår liberalt demokratiska anda som vi byggt upp i årtionden här på holmen måste man respektera folkets röst.

Alltså: vi har det otroligt bra här på Åland och för att fortsätta hålla det upp andan måste vi samarbeta med varandra.

Vi vill verkligen se en konkret förbättring inom de kommande fyra åren och med det sagt, inga förhastade omfattande beslut.

Lycka till i valet.

”J”

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Barn i bild

Fler insändare