Publicerad 11 september 2019 kl. 22:06

Kära politiker, kommande politiker och andra kandidater

Det sker många vettiga beslut i dagens åländska politik, men tyvärr sker också många sämre. Till exempel hybridfärjan till Föglö, kortrutten/Gripöprojektet, förnyad infrastruktur på ställen utan förnyelsebehov, pengar satsade på fel områden, ombyggnationer och rivningsförslag av vissa fastigheter utan brister och så vidare.

När ska man lära sig att positiv förändring inte sker över en natt?

Nej, beslut ska tänkas igenom. Efter man tänkt igenom ett förslag en gång ska man tänka en gång till, och sedan höra med folket om vad de tycker, innan ett beslut fattas. Låt det ta sin lilla tid men det kommer i slutändan vara värt det.

(Gripöprojektet som exempel: Att man kommer på att en tunnel till Föglö hade varit smartare efter gripöprojektets sista spik slagits in i brädan och projektet är klart, och då stå cirka 100 miljoner euro fattigare är inget att rekommendera.

När det rör sig om sådana gigantiska summor får man nog sova på saken ett bra antal nätter. Vi vet att kortrutten överlag varit på tal om några tiotals år men det handlade då om ett förslag, inte ett beslut.)

Vill vi bevara vår liberalt demokratiska anda som vi byggt upp i årtionden här på holmen måste man respektera folkets röst.

Alltså: vi har det otroligt bra här på Åland och för att fortsätta hålla det upp andan måste vi samarbeta med varandra.

Vi vill verkligen se en konkret förbättring inom de kommande fyra åren och med det sagt, inga förhastade omfattande beslut.

Lycka till i valet.

”J”

Liberalernas John Holmberg (JH) skjuter rejält från höften när han bemöter mitt debattinlägg ”Tänk att det krävdes en pandemi”. Man kan nästan tro att Holmberg sitter i aktern på fartyget och fiskar.

Journalistförbundet skriver på sin hemsida:

Att leva i verkligheten är viktigt, inte minst som politiker. Det verkar bestämt som om lantrådet Veronica Thörnroos och jag själv befunnit oss i parallella universum de senaste åren.

Runa Lisa Jansson skriver i en insändare att skattemyndigheterna gör allt för många utredningar, skickar onödiga skattebeslut och som en följd av detta har behov av att öka personalen.

De allra flesta finländare och ålänningar tar coronaviruset på mycket stort allvar och följer alla rekommendationer mycket noga, vilket är en fantastiskt fin sak och styrka i vårt samhälle.

”Ansökte om utkomststöd – erbjöds tält och sovsäck” var rubriken i torsdagens Ålandstidning. ”Ålänningarna måste garanteras ett skyddsnät, ett nät som inte får vara håligt i vissa kommuner” skrev man i Nya Ålands ledare samma kväll.

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Barn i bild

Fler insändare