Publicerad 17 september 2019 kl. 22:06

Konkreta förslag med sunt förnuft

Det finns många viktiga områden inom politiken här på Åland som är jätteviktiga att jobba med. Men dock kan man inte arbeta inom alla fast man gärna under valkampanjtider lovar gröna skogar. Men jag tycker målsättningarna ska vara realistiska och genomförbara.

Så låt mig berätta vad jag tycker är mycket viktigt att jobba med.

Många av våra barn och ungdomar mår inte bra. Det har säkert många orsaker men jag ser även en koppling till skapandet av klimatångest. Om vi som vuxna människor helt kritiklöst följer en hype som är medialt uppbyggt skapar inte trygghet. Även dagens genuspedagogik bidrar i stort sätt att våra unga känner sig osäkra. Det förmedlas en feministisk ideologi i dagis och skolor som sätter viktiga delar av biologisk forskning åt sidan och ersätter de med en tvivelaktig syn på könet. Det är inte bra och vi måste därför börja hålla mått för våra ungas bästa.

Så:

1) Satsa klokt på miljön men belasta inte landets ekonomi, näringsliv och skattebetalarnas plånböcker för investeringar utan tillräckligt konsekvensbedömning i klimatets namn. Jobba tillsammans med våra unga för en bra närmiljö utan att plantera rädslan om jordens undergång hos dem. Vi kan bygga en trygg framtid för alla människor genom kloka satsningar inom forskning och näringsliv.

2) Inga offentliga medel till feministiska föreningar för projekt i dagis och skolor. Deltagandet ska vara dessutom frivilligt. Detta ska innebära mera pengar till idrott, kultur och matbanken.

Dessutom vill jag bland annat jobba för:

• ett samhälle där du får säga vad du vill utan uppifrån förordnat politisk korrekthet

• en måttlig invandringspolitik som gynnar alla

• bättre arbetsvillkor inom Åhs

• tunnel till Föglö

• svenska språket

• ett nytt koncept inom föräldraledigheten

• ett kostnadsfritt körkort i utbildning inom fordonslinjen, den nya körkortslagen ska ses över

Tack för ordet.

René Janetzko (Ob)

Min man har hittills alltid varit frisk, men ändå blivit nekad att komma ut med sin rollator. Frågar man honom själv säger han alltid nej. Då gäller det för personalen att motivera honom.

Michael Björklunds segerrop från Robinson-ön hördes ända till Åland, tillsammans med alla ålänningars jubel den kvällen.

Tack till Kurre i Jurmo för sina insändare i lokaltidningarna om Veikkaus.Vi går också vecka in och vecka ut och väntar på nya besked om Veikkaus comeback till Åland.

Varför inte låta folk sitta skyddade i sina bilar på bildäck (med ordnad ventilation och så vidare) på färjorna? På flyget sitter man många timmar sämre än i sin bil.

Den 31 maj uppmärksammar WHO Tobaksfria dagen, för att öka medvetenheten om tobakens skadeverkningar och förebygga tobaksbruk.

Under den akuta fasen av coronapandemin har vi sett världen över hur makten har centraliserats. Det har skett genom en betoning av regeringars makt och statens ansvar.

I år firas skolavslutningarna på andra sätt än tidigare år, men vi tror fortfarande att det kommer vara många ungdomar ute i rörelse under dessa kvällar för att fira att sommarlovet är på intågande.

Det sägs i Ålands reklambroschyrer att i ett småskaligt samhälle är beslutsfattarna lätta att nå. Ack vilken kvalificerad lögn. Har försökt nå politiker på hög nivå otaliga gånger utan framgång trots att receptionsdamerna gjort sitt bästa.

Regeringen Thörnroos, med Hållbart Initiativ i regeringsblocket, verkar helt ha tappat taktpinnen i hållbarhetsfrågor.

Badhusberget hör till mina absoluta favoritplatser i stan. Där har jag strosat omkring och njutit av tystnaden och den vackra naturen.

Från det ena hållet ska man lämna företräde för bilisterna, från det andra hållet saknas skylten. Och varken cyklister eller bilister följer vanligen trafikreglerna om företräde.

Med anledning av Daniel Dahlens ledare och Susanne Fagerströms insändare: Det är alltid trevligt med input, men viss faktakontroll bör nog göras ändå.. Tillåt mig lägga in några fakta som verkar ha missats:

I århundraden har människorna i den åländska ö-världen tagit hand om sina medmänniskor och verkat i samspel med såväl djur som den omgivande naturen.

Barn i bild

Fler insändare