Valvaka 2019

Publicerad 12 juni 2019 kl. 22:00

Liberal ända in i själen

Sedan jag var 15 år gammal har jag haft som dröm att en dag jobba med politik på heltid. I dag är jag 25. Jag minns med glädje Ålands ungdomsparlament 2011 som en av de roligaste helgerna under hela min uppväxt.

Det är nu med en känsla av spänd förväntan jag återigen kastar mig in i den så omtumlande tid som en valrörelse innebär.

Efter valnatten i oktober 2015 stod det klart att 65 ålänningar valt att rösta på mig. Ett förtroende jag är otroligt tacksam för men som i mitt parti, Liberalerna, inte räckte hela vägen till ett mandat.

Under åren som gått sedan förra valet har jag bott och jobbat i Stockholm. Mitt politiska engagemang har fortsatt på nordisk nivå där jag varit aktiv i Nordens Liberale Ungdom.

Jag har nu, med valet som anledning, fattat beslutet att flytta tillbaka till Åland för att återigen söka förtroende för att förvalta lagtingsuppdraget som jag drömt om så länge.

Inspirerad av min farfar Hasse Svensson, tidigare lagtingsledamot, klev jag som ung in i politiken. Jag gick med i Liberalerna och var med och startade Ålands liberala ungdomsgrupp.

Längs vägen till den punkt jag står vid i dag har jag tvekat på mitt val flera gånger. Att bekänna färg och välja den politiska vägen har många gånger gjort att jag fått utstå saker som varit påfrestande för min integritet och ibland även sårat mig.

Men i dag vet jag att det här är det jag vill göra. Jag vill vara en del av Ålands lagting och vara delaktig i att genomföra reformer som jag tror att skulle gagna friheten för gemene ålänning.

Jag tror i första hand på frihet. Jag är liberal ända in i själen och det har jag alltid varit.

Mina hjärtefrågor pratade jag mycket om i förra valet och inget har förändrats där.

Jag vill jobba för en beroendevård som inte diskriminerar och som drivs av vetenskap, inte tyckande. Jag vill kämpa för att Åland gemensamt ska utforma en plan för att hjälpa folk ut ur hemlöshet. Jag vill kämpa för att motorsportintresserade ska få samma möjligheter som de som sysslar med andra sporter.

Alla kulturyttringar är lika viktiga. Ungdomar behöver någonstans att meka på sina fordon, spela i sina band och någonstans skapa innehåll i form av bild och video.

Jag vill modernisera det demokratiska systemet och anpassa det efter 2020-talets samhälle.

Jag kommer under sommaren och hösten presentera flera konkreta förslag inom olika områden. Vi ses i valvimlet.

Jannik Svensson

Liberal lagtingskandidat

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Barn i bild

Fler insändare