Publicerad 27 november 2019 kl. 21:54

Någonstans måste djuren få vara i fred

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Öppet brev till Tjuvskyttarna lördagen den 23 november 2019.

Hur kändes det, när vi kom på er med att jaga rådjur på en holme där ni överhuvudtaget inte har någon som helst rätt att jaga? Hur kändes det att bli tagna på bar gärning med ett skjutet rådjur i båten? Hur kändes det för dig som var uppe på land med en drivande hund att veta att nere i stranden satt markägaren i sin båt och undrade om du skulle våga visa dig? Det var du inte karl nog till att göra utan överlät det, till din båtförare som alldeles uppenbart inte tyckte att det kändes bra!

Om ni har läst så här långt ska ni läsa lite till! Nu ska jag berätta hur det kändes för oss.

På bland annat Näverskär, som holmen heter, har ingen jagat någonting de senaste femtio åren. Vi ägnar oss inte åt jakt över huvud taget på holmarna eftersom vi anser att det jagas nästan överallt och någonstans måste djur få vara ifred. De här holmarna är rena barnkamrarna för rådjur och älg och om ni har förmåga att att tänka lite så fattar också ni att överskottet spiller över till de holmar där ni kanske har rätt att jaga. Så ni förstör också för andra jägare.

Vi är förbannade och kränkta över ert beteende. Vi skulle aldrig ens komma på tanken att ta oss rätten att komma hem till er och göra någonting liknande. Vi vet ju vilka ni är och i fortsättningen föreslår jag att ni håller er på egen mark, för hit är ni inte välkomna.

Ni är förresten polisanmälda men min tilltro till rättsväsendets intresse att engagera sig i några rådjurs död är inte så översvallande stor, så jag antar att ni får sitta i lugn och ro och äta era rådjursmiddagar och jag hoppas att det smakar skit!

Marianne Grönholm

Liberalernas John Holmberg (JH) skjuter rejält från höften när han bemöter mitt debattinlägg ”Tänk att det krävdes en pandemi”. Man kan nästan tro att Holmberg sitter i aktern på fartyget och fiskar.

Journalistförbundet skriver på sin hemsida:

Att leva i verkligheten är viktigt, inte minst som politiker. Det verkar bestämt som om lantrådet Veronica Thörnroos och jag själv befunnit oss i parallella universum de senaste åren.

Runa Lisa Jansson skriver i en insändare att skattemyndigheterna gör allt för många utredningar, skickar onödiga skattebeslut och som en följd av detta har behov av att öka personalen.

De allra flesta finländare och ålänningar tar coronaviruset på mycket stort allvar och följer alla rekommendationer mycket noga, vilket är en fantastiskt fin sak och styrka i vårt samhälle.

”Ansökte om utkomststöd – erbjöds tält och sovsäck” var rubriken i torsdagens Ålandstidning. ”Ålänningarna måste garanteras ett skyddsnät, ett nät som inte får vara håligt i vissa kommuner” skrev man i Nya Ålands ledare samma kväll.

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Barn i bild

Fler insändare