Publicerad 20 maj 2019 kl. 22:06

När du röstar – tänk på konsekvenserna

Det stundande EU-valet har stor betydelse för Åland. Eftersom Åland inte har en egen parlamentsplats, och i nuläget finns det inget hopp om en sådan, är det mest lönsamma samarbetet för ålänningarna det med Svenska Folkpartiet (SFP). I parlamentsvalet år 2009 var ålänningarnas röster helt avgörande för att Calle Haglund skulle lyckas få en parlamentsplats.

Valet för ålänningarnas del gäller sålunda inte vem som ska representera Åland i parlamentet, vilket man kan förledas att tro när man ytligt tar del av debatten i tidningsspalterna. Valet gäller huvudsakligen för Ålands del om Finland överhuvudtaget ska ha ett svenskspråkigt mandat i parlamentet, vilket Finland hittills har haft sedan EU-inträdet år 1995.

Finland utgör endast en valkrets i parlamentsvalet och för att få ett mandat krävs cirka 120.000 röster. Om SFP inte lyckas med detta vore det en katastrof för svenskans ställning i Finland.

Tack vare parlamentsplatsen har finlandssvenskarna en röst i EU. Eftersom ålänningarna har stöttat SFP i parlamentsvalet har SFP betalat tillbaka genom att åländska ungdomar har fått möjlighet att inneha praktikplatser hos SFP:s kabinett i Bryssel. SFP:s parlamentsledamot har också vid flera tillfällen haft en ålänning anställd som specialrådgivare och dessa ungdomar har sedan kommit tillbaka till Åland med nya kunskaper och nya kontakter. Bland dessa specialrådgivare hittar vi nuvarande ministern Wille Valve, nuvarande riksdagledamoten Mats Löfström och EU-parlamentskandidaten Anton Nilsson. Inget annat parti erbjuder samma möjligheter för ålänningarna att få representanter i Bryssel såsom SFP.

När du avger din röst på söndag, tänk då på konsekvenserna av ett uteblivet SFP-mandat för Ålands del.

Birgitta Bergman-Jansson

Ledare för Britt Lundbergs EU-valskampanj 2014

Min man har hittills alltid varit frisk, men ändå blivit nekad att komma ut med sin rollator. Frågar man honom själv säger han alltid nej. Då gäller det för personalen att motivera honom.

Michael Björklunds segerrop från Robinson-ön hördes ända till Åland, tillsammans med alla ålänningars jubel den kvällen.

Tack till Kurre i Jurmo för sina insändare i lokaltidningarna om Veikkaus.Vi går också vecka in och vecka ut och väntar på nya besked om Veikkaus comeback till Åland.

Varför inte låta folk sitta skyddade i sina bilar på bildäck (med ordnad ventilation och så vidare) på färjorna? På flyget sitter man många timmar sämre än i sin bil.

Den 31 maj uppmärksammar WHO Tobaksfria dagen, för att öka medvetenheten om tobakens skadeverkningar och förebygga tobaksbruk.

Under den akuta fasen av coronapandemin har vi sett världen över hur makten har centraliserats. Det har skett genom en betoning av regeringars makt och statens ansvar.

I år firas skolavslutningarna på andra sätt än tidigare år, men vi tror fortfarande att det kommer vara många ungdomar ute i rörelse under dessa kvällar för att fira att sommarlovet är på intågande.

Det sägs i Ålands reklambroschyrer att i ett småskaligt samhälle är beslutsfattarna lätta att nå. Ack vilken kvalificerad lögn. Har försökt nå politiker på hög nivå otaliga gånger utan framgång trots att receptionsdamerna gjort sitt bästa.

Regeringen Thörnroos, med Hållbart Initiativ i regeringsblocket, verkar helt ha tappat taktpinnen i hållbarhetsfrågor.

Badhusberget hör till mina absoluta favoritplatser i stan. Där har jag strosat omkring och njutit av tystnaden och den vackra naturen.

Från det ena hållet ska man lämna företräde för bilisterna, från det andra hållet saknas skylten. Och varken cyklister eller bilister följer vanligen trafikreglerna om företräde.

Med anledning av Daniel Dahlens ledare och Susanne Fagerströms insändare: Det är alltid trevligt med input, men viss faktakontroll bör nog göras ändå.. Tillåt mig lägga in några fakta som verkar ha missats:

I århundraden har människorna i den åländska ö-världen tagit hand om sina medmänniskor och verkat i samspel med såväl djur som den omgivande naturen.

Barn i bild

Fler insändare