Publicerad 20 maj 2019 kl. 22:06

Nu går vi från oro till handling

Det går en grön våg genom Europa. Klimatfrågan är högst på agendan nästan överallt. Ungdomar demonstrerar för att visa sitt missnöje med vuxengenerationens handlingsförlamning. Människor i alla åldrar vill ändra dagens ohållbara leverne och bidra till omställningen. Det investeras i förnybar energi som aldrig förr, och den blir billigare och mer tillgänglig hela tiden.

Fler och fler människor ser nyttan och glädjen i egen solpanel på taket. Inom några år drar förhoppningsvis de fossila bränslena sin sista unkna suck.

De senaste fem åren var de varmaste som vi människor har uppmätt på planeten. Många funderar på om sommaren 2019 ska bli lika torr och vattenlös som förra året. Om vinterstormar som Alfrida ska återkomma. Om artdöden ska spridas med ännu högre hastighet – en död som bland annat drabbar våra viktigaste pollinatörer och därmed direkt hotar våra jordbruk.

På World Economic Forums lista över vilka hot som den globala ekonomin står inför 2019 är klimathotet ett överhängande orosmoln. Risker på finansmarknaden innebär risker för våra jobb, våra pensioner och placeringar.

Vi ska ta människors oro på allvar, brukar politiker säga. Men det räcker inte. Vi måste visa handlingskraft.

Gröna partier i Europa når nya framgångar. Vi har tydliga förslag på att öka klimatforskningen, satsa på förnybara energikällor, minska giftet i maten, öka djurskyddet, skydda den biologiska mångfalden, göra det billigare med hållbara val och svindyrt att smutsa ner. Vi vill också använda kraften i EU:s marknad till att ställa krav på länder och företag utanför unionen.

Arbetet för ett hållbart samhälle sker på alla nivåer; lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Och det måste ske inom alla politikområden. Vi vill se ett grönt och modigt ledarskap som investerar i framtiden. Vi vill se smarta transportsystem, mer förnyelsebar energi, hållbara konsumtionsmönster och mat som produceras på ett sätt som är hållbart för både konsumenter och jordbruk. Vi står för en politik som fattar tuffa men nödvändiga beslut med planetens hälsa och människornas välmående i fokus. Vi vill bygga broar från en generation till en annan. Broar mellan Sverige, Åland och Finland.

Broar i Europa, och broar till framtiden.

Tiden för ängsliga “ja, men” är över. Nu går vi från oro till handling.

Simon Holmström

talesperson, Hållbart Initiativ, Åland

Annette Bergbo

talesperson, Hållbart Initiativ, Åland

Heidi Hautala

vice talman EU-parlamentet, kandidat till EU-parlamentet för De gröna, Finland

Pär Holmgren

klimatexpert, kandidat till EU-parlamentet för Miljöpartiet, Sverige

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Bästa Albin och Berit. Hur orkar ni bara reta upp er på allt från Badhusparken till stadsbussen och Röde orm? Vilken negativ och tråkig attityd! Vi har det ju så otroligt bra här på vårt fridfulla vackra Åland.

Det gläder mig att min kollega i finans- och näringsutskottet John Holmberg (Lib) ställer sig till den lilla skara, som börjat granska pensionsfondens arbete.

Talentia uppmärksammar i en insändare i Ålandstidningen (4.8) att det behövs samarbetsanda och drivkraft i Kommunernas socialtjänst k.f. (KST). Från KST:s sida uppskattas initiativet.

Nej, jag håller absolut inte med lantrådet om att pensionsfondens nästan halva miljard euro är i trygga händer. Lantrådet är även tydlig med att denna regering inte kommer att laga något som inte är trasigt.

Det jag inte trodde kunde hända har hänt. Mia Hanström och jag är rörande överens! Detta i en fråga som må vara en bi(sak), men dock.

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Barn i bild

Fler insändare