Publicerad 20 maj 2019 kl. 22:06

Nu går vi från oro till handling

Det går en grön våg genom Europa. Klimatfrågan är högst på agendan nästan överallt. Ungdomar demonstrerar för att visa sitt missnöje med vuxengenerationens handlingsförlamning. Människor i alla åldrar vill ändra dagens ohållbara leverne och bidra till omställningen. Det investeras i förnybar energi som aldrig förr, och den blir billigare och mer tillgänglig hela tiden.

Fler och fler människor ser nyttan och glädjen i egen solpanel på taket. Inom några år drar förhoppningsvis de fossila bränslena sin sista unkna suck.

De senaste fem åren var de varmaste som vi människor har uppmätt på planeten. Många funderar på om sommaren 2019 ska bli lika torr och vattenlös som förra året. Om vinterstormar som Alfrida ska återkomma. Om artdöden ska spridas med ännu högre hastighet – en död som bland annat drabbar våra viktigaste pollinatörer och därmed direkt hotar våra jordbruk.

På World Economic Forums lista över vilka hot som den globala ekonomin står inför 2019 är klimathotet ett överhängande orosmoln. Risker på finansmarknaden innebär risker för våra jobb, våra pensioner och placeringar.

Vi ska ta människors oro på allvar, brukar politiker säga. Men det räcker inte. Vi måste visa handlingskraft.

Gröna partier i Europa når nya framgångar. Vi har tydliga förslag på att öka klimatforskningen, satsa på förnybara energikällor, minska giftet i maten, öka djurskyddet, skydda den biologiska mångfalden, göra det billigare med hållbara val och svindyrt att smutsa ner. Vi vill också använda kraften i EU:s marknad till att ställa krav på länder och företag utanför unionen.

Arbetet för ett hållbart samhälle sker på alla nivåer; lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Och det måste ske inom alla politikområden. Vi vill se ett grönt och modigt ledarskap som investerar i framtiden. Vi vill se smarta transportsystem, mer förnyelsebar energi, hållbara konsumtionsmönster och mat som produceras på ett sätt som är hållbart för både konsumenter och jordbruk. Vi står för en politik som fattar tuffa men nödvändiga beslut med planetens hälsa och människornas välmående i fokus. Vi vill bygga broar från en generation till en annan. Broar mellan Sverige, Åland och Finland.

Broar i Europa, och broar till framtiden.

Tiden för ängsliga “ja, men” är över. Nu går vi från oro till handling.

Simon Holmström

talesperson, Hållbart Initiativ, Åland

Annette Bergbo

talesperson, Hållbart Initiativ, Åland

Heidi Hautala

vice talman EU-parlamentet, kandidat till EU-parlamentet för De gröna, Finland

Pär Holmgren

klimatexpert, kandidat till EU-parlamentet för Miljöpartiet, Sverige

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Barn i bild

Fler insändare