Publicerad 23 maj 2019 kl. 22:06

Nu har vi chansen!

På söndag har vi större chans än någonsin tidigare att rösta fram en åländsk suppleant i EU-valet. Den här gången finns det nämligen till skillnad från i tidigare val ingen given tvåa på den svenskspråkiga listan efter huvudkandidaten Nils Torvalds. Vår kandidat på listan Anton Nilsson nr 259 har därför med ålänningarnas hjälp en realistisk chans att bli tvåa. En suppleantplats är alltid intressant, under den förra mandatperioden hoppade t.ex. fem av Finlands 13 EU-parlamentariker av under

mandatperioden.

Vår kandidat Anton Nilsson har en erfarenhet från Bryssel och Europaparlamentet som är unik för Åland. Han har också alla de egenskaper och kunskaper som behövs för att kunna föra Ålands talan och driva våra intressen i EU. Anton visar också genom sin aktiva kampanj runtom på hela Åland att han har ett genuint intresse och tar EU-valet på allvar.

En röst på Anton är i inget fall en bortkastad röst, utan en röst för den enda svenskspråkiga listan i valet. Vi uppmanar därför alla ålänningar att sluta upp i valet på söndag och rösta på Anton nr 259 så att vi tillsammans ser till att nå längre än vi tidigare lyckats i något EU-val!

Katrin Sjögren, partiordförande Liberalerna på Åland

Veronica Törnroos, partiordförande Åländsk center

Annette Holmberg-Jansson, partiordförande Moderat samling på Åland

Pia Eriksson, partiordförande Ålands Framtid

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Barn i bild

Fler insändare