Publicerad 26 juni 2020 kl. 22:00

Pajkastning i lagtinget

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Det har diskuterats i pressen om Black lives matter (BLM), och av landskapet betalda sommarjobb, samt olika krönikor. Både De obundna och Socialdemokraterna kastar nog sten i glashus denna gång.

I fråga om BLM har nog skribenten en något naiv syn eller sållar (som Trump) medvetet bort sådant som talar emot det han vill få sagt. Det finns ju ingen homogen grupp som står bakom BLM utan det är vem som helst utan organisation.

Lika litet som alla som tittar på fotboll är huliganer som bara slåss och förstör så är ju inte alla i en BLM-demonstration där för den goda sakens skull utan en del för att göra jäkelskap och visa att man kan förstöra utan att behöva ta ansvar för det man gjort.

Likadant var det på ”den gamla goda tiden” när det var dans på ungdomslokalerna på landsbygden, då kunde det samlas gäng av hormonstinna ynglingar som var där bara för att slåss och mäta krafterna med varandra. Det var alltså två olika gäng, ett som var där för att dansa och ett annat för att bråka. Hur vet jag det då? Jo, jag hade arbetskompisar som sade just detta efter att de tillbringat natten i butkan hos polisen. Det hörde jussom till livets erfarenheter tyckte de. De blev senare i livet stabila familjefäder kan jag intyga.

Samma ser man ju om man har kattungar, de mäter sina krafter i sina lekar. Till och med små barn gör ju likadant, speciellt om de är syskon.

Angående de 400 betalda sommarjobben så är det nog inte pengar rakt ner i fickan utan motprestation för arbetsgivaren utan det är ofta mycket jobb att få in någon ny på en arbetsplats. Det finns ju inte så många okvalificerade arbeten nu för tiden då det mesta kräver utbildning och inskolning. Jag har själv erfarenhet av detta och på en modern arbetsplats som vill få kunderna nöjda kan man bara inte kasta in någon ny hur som helst, speciellt om personen aldrig jobbat förut.

Handledning och övervakning saktar ner och kostar pengar så all heder åt dem som tar emot sommarjobbare och ger dem en inblick i arbetslivet, och förhoppningsvis vill de komma tillbaka nästa år eller senare i livet då de har skaffat sig en utbildning.

Det är tyvärr inte bara unga personer som inte vill ta ansvar för det man gör. Även pensionärer tycker de kan skriva rena påhitt i sina ”kåserier” och sedan kalla dem för ”skrönor ” i ett försök att undkomma ansvar. Nej det går vi inte på, bättre kvalitet borde Ålands ledande tidning ha.

”Konsument av nyheter”

Tisdagen den 28 juli demonstrerade sympatisörer till Black lives matter (BLM) i Mariehamn. Men ett stöd för svarta just för att de är svarta är grundläggande feltänkt. Är det verkligen att dessa människor är svarta, som är problemet?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Vi går nu mot augusti och många återgår till sina arbeten efter en välförtjänt semester. Skolledarna står nu i startgroparna i sina tills vidare ganska tomma skolor.

Från och med den 1 augusti öppnar Danmark upp gränsen mot hela Sverige. De danska myndigheterna bedömer att smittspridningen i Sverige minskat tillräckligt under juli för att tillåta resor från alla delar av landet.

Sommaren är här och ljuvliga dagar på sjön kan lätt förändras om vi inte tar ansvar och visar hänsyn. Havet och våra vikar kan tyckas stora och fria. Sanningen visar dock på något helt annat.

Jag vill tacka Albin för hans beundransvärda insändare i Ålandstidningen den 15.7. Håll gränsen stängd länge. Vart är Ålands politiker på väg?

Vilken statsmakt som vidtagit rätt åtgärder för att hindra coronapandemins framfart kommer säkert att analyseras många gånger än.

Polismyndigheten på Åland jobbar fokuserat på de inriktningsmål som tagits fram i samarbete med polisstyrelsen och som slagits fast i samband med budgeten. Dessa fastställs varje år.

Flera insändare har klagat på att landskapsregeringen slår alla blommande växter längs vägrenarna, senast en i tisdags. Något vettigt motiv till detta har jag inte sett presenterat av LR.

Omkring 100 personer deltog i en manifestation, som utlysts av en anonym organisation kallad ”BLM-arrangörerna på Åland”.

Vi har inget Eiffeltorn på Åland men väl flera utsiktstorn. Förra veckan guidade jag fyra finländare från Vasa och Kuusamo, jag förvånades lite över hur imponerade de var av utsiktstornet vid Uffe på berget.

Tisdagen den 28 juli blev jag i staden invinkad till en parkerad finskregistrerad personbil.

Lite bakgrundsinformation.

Barn i bild

Fler insändare