Publicerad 18 september 2019 kl. 22:06

Polisen är viktig för tryggheten på Åland

Under mina 15 år som företagare i Mariehamn har jag ofta på ett eller annat sätt kommit i kontakt med polisen och dess arbete. Frågan vi ålänningar ofta ställer oss är: räcker polisens resurser till?

I dag får utredningar vänta,anmälningar läggs på hög. Är detta bra? Det må vara så att ett brottsärende kräver mer resurser i dag än tidigare och det inte ser ut som förr runt vår husknut.

Men det är viktigt att brottsutövaren får sitt straff fortast möjligt. Annars fortgår brotten på löpande band och vårt trygga Åland blir något helt annat än tryggt.

Att målsägande kan behöva vänta uppemot fem-sex månader innan det händer någonting eller ens blir kallad på förhör är inte heller okej. Vi kan inte acceptera att vittnen förhörs efter fyra-fem månader, eller ett år efter händelsen.

För ålänningarna handlar allt det här om egen integritet, rättssäkerhet och trygghet.

För polisen handlar detta om ett förtroende mot de åländska medborgarna. Polisen har ett tydligt uppdrag i vårt samhälle. Deras närvaro ute på fältet ger och skapar trygghet.

Polisen gör ett bra arbete med de resurser de tilldelats. Att polischefen uttalat sig att resurserna just nu räcker till, det är hans bedömning.

Min och Obunden samlings bedömning har sedan valet 2015 varit att så inte är fallet. För oss och det åländska folket är tryggheten oerhört viktig. Det är viktigt att utredningspersonal får göra sitt jobb och inte vara ute på fältet och fylla luckor för att få den dagliga övervakningen att fungera.

I takt med att drogerna, narkotikan och andra rusmedel har brett ut sig har även andra problem uppstått på Åland. Dessa är mycket kostsamma för vårt samhälle. Vi måste med mer kraft än tidigare begränsa dem. Förutom det förebyggande arbetet är det av yttersta vikt att polisen ges de rätta resurserna.

För visst ska Åland även i framtiden vara ett tryggt samhälle att leva och bo på.

Anders Holmberg (Ob)

kandidat i lagtings- och kommunalvalen

Min man har hittills alltid varit frisk, men ändå blivit nekad att komma ut med sin rollator. Frågar man honom själv säger han alltid nej. Då gäller det för personalen att motivera honom.

Michael Björklunds segerrop från Robinson-ön hördes ända till Åland, tillsammans med alla ålänningars jubel den kvällen.

Tack till Kurre i Jurmo för sina insändare i lokaltidningarna om Veikkaus.Vi går också vecka in och vecka ut och väntar på nya besked om Veikkaus comeback till Åland.

Varför inte låta folk sitta skyddade i sina bilar på bildäck (med ordnad ventilation och så vidare) på färjorna? På flyget sitter man många timmar sämre än i sin bil.

Den 31 maj uppmärksammar WHO Tobaksfria dagen, för att öka medvetenheten om tobakens skadeverkningar och förebygga tobaksbruk.

Under den akuta fasen av coronapandemin har vi sett världen över hur makten har centraliserats. Det har skett genom en betoning av regeringars makt och statens ansvar.

I år firas skolavslutningarna på andra sätt än tidigare år, men vi tror fortfarande att det kommer vara många ungdomar ute i rörelse under dessa kvällar för att fira att sommarlovet är på intågande.

Det sägs i Ålands reklambroschyrer att i ett småskaligt samhälle är beslutsfattarna lätta att nå. Ack vilken kvalificerad lögn. Har försökt nå politiker på hög nivå otaliga gånger utan framgång trots att receptionsdamerna gjort sitt bästa.

Regeringen Thörnroos, med Hållbart Initiativ i regeringsblocket, verkar helt ha tappat taktpinnen i hållbarhetsfrågor.

Badhusberget hör till mina absoluta favoritplatser i stan. Där har jag strosat omkring och njutit av tystnaden och den vackra naturen.

Från det ena hållet ska man lämna företräde för bilisterna, från det andra hållet saknas skylten. Och varken cyklister eller bilister följer vanligen trafikreglerna om företräde.

Med anledning av Daniel Dahlens ledare och Susanne Fagerströms insändare: Det är alltid trevligt med input, men viss faktakontroll bör nog göras ändå.. Tillåt mig lägga in några fakta som verkar ha missats:

I århundraden har människorna i den åländska ö-världen tagit hand om sina medmänniskor och verkat i samspel med såväl djur som den omgivande naturen.

Barn i bild

Fler insändare