Publicerad 17 oktober 2019 kl. 21:57

Politiskt ”fulspel” i kulisserna om biogas

Biogasen ska till Svinryggen, kunde vi läsa i går. Så pass viktig fråga togs beslut om mindre än ett dygn efter att Ålandskomposten hörts av LR.. Varför denna brådska?

Det sorgligaste är inte att förlora en upphandling utan att känna till hur det gått till. Där egen politisk prestige gått före likabehandlingsprinciper och eget tyckande.

ÅK fick i sista stund ”tigga” sig till ett möte med LR för att presentera sitt projekt om biogas. Näringsminister Camilla Gunell (S) och föredragande tjänsteman Henrik Juslin tog på enskild föredragning beslut om att biogasanläggning ska till Svinryggen.

Till vår kännedom har kommit att det finns tjänstemän på näringsavdelningen som sett stora fördelar med biogas i en redan uppbyggd verksamhet, men inte lyckats övertyga ministern eller LR.

Varken Camilla Gunell eller Henrik Juslin har någonsin varit till ÅK i Sund. Trots att näringsministern i högsta grad varit involverad i ÅK:s verksamhet och framtid. I december 2016 lovade Camilla Gunell på stormötet med ÅK och näringslivet att nog ÅK behövs.

Alla som följt med vet att ÅK vid den tidpunkten var mycket tveksam att fortsätta. Detta var upprinnelsen till att ÅK sedermera byggt upp sin anläggning med komposttrumma och lakvattenbassäng för egna medel. Inget lovat stöd (200.000 euro) har ännu vid dags dato betalats ut!

Så, nuläget för ÅK: Behövs inte ÅK längre? Vad händer om ett år när Svinryggens biogas enligt plan ska vara uppbyggd?

ÅK har avtal med samma potentiella kunder inklusive Svinryggen tre år till!

Bengt och Karin Karlsson

Misslyckandet med en för landskapet gemensam kommunal räddningsmyndighet är på många sätt ett misslyckande för åländsk kommunpolitik.

Hur kan Rainer Nyberg, före detta professor i pedagogik i Vasa, med tvärsäkerhet påstå att han och Strålskyddsstiftelsen har rätt i fråga om strålningens miljöeffekter?

I sin insändare i fredagens Åland väljer den pensionerade professorn i pedagogik, Rainer Nyberg, att inte bemöta mina argument, utan hemfaller till rena personangrepp.

Sannfinländarnas ungdomsförbund gick förra veckan ut och konstaterade att man nu för tiden också är ett anti-feministiskt ungdomsförbund. Åtminstone jag lyfte på ögonbrynen, men kunde inte bestämma om jag skulle ta det på allvar.

Man blir djupt bekymrad över spekulationerna om ministrarna i den nya regeringen.

Vid ett förbunds styrelsemöte redogjorde förbundets ordförande för förbundets ekonomiska situation. Man diskuterade anpassningen av ekonomin för inkommande år.

Man blir dagligen, då man rör sig på stan, rent ut sagt förbannad på hur det ser ut i vår stad.

Med anledning av intervjun den 7.11.2019 med före detta minister Wille Valve (MSÅ):

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Barn i bild

Fler insändare