Publicerad 18 oktober 2019 kl. 21:57

Postpaket till Åland blir bara tull på norska

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Det var också vad jag upplevde i dag då jag fick en avi på posten om att gratisexemplaren av en bok jag illustrerat hade anlänt från Norge. Det var då så dags, tänkte jag, eftersom paketet blev skickad från Oslo för drygt tre veckor sedan.

Nu har jag ju redan förstått att det att få ett postpaket från det stora utlandet inte är så enkelt som det borde vara, inte om man bor på Åland.

Vis av erfarenhet åkte jag därför till tullen på färjterminalen, men eftersom det ju inte var något som jag har vare sig köpt eller beställt, kunde dom inte göra något då jag inte hade något till pappers, så de föreslog att jag kunde åka till postterminalen i Sviby, vilket jag gjorde.

Där måste hon som betjänade mig bara beklaga, men eftersom tullen inte hade stämplad avin, var det inget hon kunde göra. Paketet befann sig på en hylla som hon inte kunde lämna ut något ifrån utan papper eller stämpel på att hon fick göra så.

Eftersom jag ju redan har erfarit hur ”tullete” det här fungerar – eller inte fungerar – så blev jag egentligen mera full i skratt än irriterad, så jag sade bara att då får dom skicka paketet tillbaka, så ska jag be förlaget skicka det hem till min mor i Norge så får jag hämta det där själv då vi åker dit till julen.

Hon föreslog att jag ju kunde förtulla det själv på nätet. Nej annars tack, svarade jag. Jag loggade in där en gång och det såg ut som någon mardröm från webbens barndom så jag kom mig ut fortare än man kan säga tull. På norska.

Dessutom vore jag nog tvungen att ladda upp en faktura eller något dylikt, vilket jag ju inte har eftersom jag, som redan nämnt, inte hade vare sig beställt eller köpt böckerna.

Jag undrar hur man gör då man vill skicka julklappar till någon på Åland? Födelsedagspresenter? Jag har redan börjat varna folk för att skicka något hit. Det blir bara tull. På norska.

Wilfred Hildonen

Mariehamn

Misslyckandet med en för landskapet gemensam kommunal räddningsmyndighet är på många sätt ett misslyckande för åländsk kommunpolitik.

Hur kan Rainer Nyberg, före detta professor i pedagogik i Vasa, med tvärsäkerhet påstå att han och Strålskyddsstiftelsen har rätt i fråga om strålningens miljöeffekter?

I sin insändare i fredagens Åland väljer den pensionerade professorn i pedagogik, Rainer Nyberg, att inte bemöta mina argument, utan hemfaller till rena personangrepp.

Sannfinländarnas ungdomsförbund gick förra veckan ut och konstaterade att man nu för tiden också är ett anti-feministiskt ungdomsförbund. Åtminstone jag lyfte på ögonbrynen, men kunde inte bestämma om jag skulle ta det på allvar.

Man blir djupt bekymrad över spekulationerna om ministrarna i den nya regeringen.

Vid ett förbunds styrelsemöte redogjorde förbundets ordförande för förbundets ekonomiska situation. Man diskuterade anpassningen av ekonomin för inkommande år.

Man blir dagligen, då man rör sig på stan, rent ut sagt förbannad på hur det ser ut i vår stad.

Med anledning av intervjun den 7.11.2019 med före detta minister Wille Valve (MSÅ):

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Barn i bild

Fler insändare