Publicerad 20 maj 2019 kl. 22:06

Privata fördelar bakom Gunells fokus på vindkraft?

En insändare av några moderater med Jörgen Strand i spetsen poängterar att ”Hållbar omställning kräver resurser”. Det blev inte helt klart om det även gällde miljö och klimat. Intressant att MSÅ kommer med i debatten. De är ju faktiskt med i den regering, som kör klimatracet.

Socialdemokraterna, med Nina Fellman och Camilla Gunell i spetsen, svarade: ”Självklart behövs det resurser för omställning.” Men vems resurser? Skattemedel?

I Sverige tyckte minister Per Bolund tydligen att de, som inte hade råd med bensinen skulle köpa en elbil. I Frankrike påstås den sista drottningen Marie-Antoinette ha sagt att om folket inte har bröd så kan de väl äta bakelser. Nå, hennes dagar slutade i giljotinen. Så fungerade det på den tiden.

På Åland har frågan om korruption dykt upp. En del tror att det förekommer, andra inte. Ingrid Zetterman (Lib) hade en intressant definition i en insändare: ”otillbörligt utnyttjande av den offentliga positionen för att uppnå privata fördelar; en otillbörlig sammanblandning mellan det offentliga uppdraget och privata intressen.”

Det fick mig att tänka på den socialdemokratiska ministern Camilla Gunell, som drivit på att stöda vindkraften. I värsta fall kan detta kosta skattebetalarna 14,1 miljoner euro – kanske de högsta subventionerna per kWh i EU. I en region, som kanske har de bästa förutsättningar för vindkraft. Läs: Har de lägsta produktionskostnaderna. Självklart stöder jag ren och förnyelsebar energi, men måste de åländska skattebetalarna verkligen stå för en så stor nota?

Men det slog mig att om vi har en minister, som aktivt verkar för att subventionera vindkraft med skattemedel och sedan far land och rike runt för att ragga röster för att själv kunna bli hela EU:s klimat-Greta, så är man väldigt nära gränsen för korruption, enligt IZ:s definition. Det är rimligt att tro att Camilla Gunell i EU-valet lagt fram ”Ålandsexemplet” med vindkraften under sin kampanj för att personligen kunna nå Bryssel. Alltså med hjälp av ett stöp, som hon själv föreslagit med hjälp av skattemedel. Passar det in på: ”Privata fördelar”?

I dag hamnar en minister inte i giljotinen, men bör nog inse att risken finns att anklagad för, eller åtminstone bli insinuerad för korruption, både i media och i lagtinget.

Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Bästa Albin och Berit. Hur orkar ni bara reta upp er på allt från Badhusparken till stadsbussen och Röde orm? Vilken negativ och tråkig attityd! Vi har det ju så otroligt bra här på vårt fridfulla vackra Åland.

Det gläder mig att min kollega i finans- och näringsutskottet John Holmberg (Lib) ställer sig till den lilla skara, som börjat granska pensionsfondens arbete.

Talentia uppmärksammar i en insändare i Ålandstidningen (4.8) att det behövs samarbetsanda och drivkraft i Kommunernas socialtjänst k.f. (KST). Från KST:s sida uppskattas initiativet.

Nej, jag håller absolut inte med lantrådet om att pensionsfondens nästan halva miljard euro är i trygga händer. Lantrådet är även tydlig med att denna regering inte kommer att laga något som inte är trasigt.

Det jag inte trodde kunde hända har hänt. Mia Hanström och jag är rörande överens! Detta i en fråga som må vara en bi(sak), men dock.

Jag vill ställa några frågor angående Eckerö/Birka:

Barn i bild

Fler insändare