Publicerad 30 juni 2020 kl. 22:00

Råd för trygghet vid vattnet i sommar

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

Vi har haft den varmaste midsommaren på 50 år sägs det och det kan nog verkligen stämma. Vilken midsommar! Bad från varma klippor, båtutflykter och barn som aldrig vill lämna vattnet. En finare midsommar är svårt att önska sig! Men om det var en avslappnad midsommar är svårt att säga; har vi tillräckligt många och säkra flytvästar till alla, är barnen (och de vuxna) insmorda med solskyddskräm, vems tur av de vuxna är det att få ligga och läsa en bok medan de andra håller koll på barnen i vattnet, får alla tillräckligt med vätska i sig...

Tyvärr hade alla inte samma lycka som vi. Rapporter om drunkningsolyckor över midsommarhelgen har kommit både från Finland och Sverige. De drabbade är både vuxna, ungdomar och barn.

Dessa råd skulle vi vilja dela med oss till er för en säker stund vid vattnet:

• Simkunnighet är en färskvara, testa den varje år. Klarar du att hoppa i och simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, både inne och ute?

• Simma och bada tillsammans med någon simkunnig.

• De som ej är simkunniga, barn som vuxna, behöver ständig övervakning och ska alltid finnas på en armlängds avstånd.

• Lägg inte över ansvaret för övervakning till syskon eller ej simkunniga vuxna.

• Tappa inte fokus från barnen! Behöver du hjälpa ett barn på toaletten – ta även med de andra, försjunk dig inte i en bok eller telefonen.

• Simma alltid längs med stranden och på ett djup där dina fötter når botten.

• Hoppa och dyk inte i okänt vatten och simma inte under bryggor.

• Använd alltid flytväst!

• Alkohol hör inte till båtliv eller bad och simning.

• Lär dig grundläggande livräddning och hjärt- och lugnräddning.

Så låt oss nu alla jobba för att drunkningsstatistiken på Åland är noll efter denna sommar. Vi måste alla hjälpas åt så att ingen hamnar i nöd. Kom ihåg att säkerheten alltid går först!

Erika Kvarnström, Anna Hagman och Lina Werner

Simenheten, Folkhälsan på Åland

Tisdagen den 28 juli demonstrerade sympatisörer till Black lives matter (BLM) i Mariehamn. Men ett stöd för svarta just för att de är svarta är grundläggande feltänkt. Är det verkligen att dessa människor är svarta, som är problemet?

Enligt Deepak Chopra är meningen med livet glädje och att med glädje delta i universums utveckling.

Vi går nu mot augusti och många återgår till sina arbeten efter en välförtjänt semester. Skolledarna står nu i startgroparna i sina tills vidare ganska tomma skolor.

Från och med den 1 augusti öppnar Danmark upp gränsen mot hela Sverige. De danska myndigheterna bedömer att smittspridningen i Sverige minskat tillräckligt under juli för att tillåta resor från alla delar av landet.

Sommaren är här och ljuvliga dagar på sjön kan lätt förändras om vi inte tar ansvar och visar hänsyn. Havet och våra vikar kan tyckas stora och fria. Sanningen visar dock på något helt annat.

Jag vill tacka Albin för hans beundransvärda insändare i Ålandstidningen den 15.7. Håll gränsen stängd länge. Vart är Ålands politiker på väg?

Vilken statsmakt som vidtagit rätt åtgärder för att hindra coronapandemins framfart kommer säkert att analyseras många gånger än.

Polismyndigheten på Åland jobbar fokuserat på de inriktningsmål som tagits fram i samarbete med polisstyrelsen och som slagits fast i samband med budgeten. Dessa fastställs varje år.

Flera insändare har klagat på att landskapsregeringen slår alla blommande växter längs vägrenarna, senast en i tisdags. Något vettigt motiv till detta har jag inte sett presenterat av LR.

Omkring 100 personer deltog i en manifestation, som utlysts av en anonym organisation kallad ”BLM-arrangörerna på Åland”.

Vi har inget Eiffeltorn på Åland men väl flera utsiktstorn. Förra veckan guidade jag fyra finländare från Vasa och Kuusamo, jag förvånades lite över hur imponerade de var av utsiktstornet vid Uffe på berget.

Tisdagen den 28 juli blev jag i staden invinkad till en parkerad finskregistrerad personbil.

Lite bakgrundsinformation.

Barn i bild

Fler insändare