Publicerad 7 september 2020 kl. 22:00

Rörigt med Viking Lines tidtabeller

Tack för att du väljer Ålandstidningen!
I oroliga tider är det extra viktigt med pålitlig journalistik. Artiklar som innehåller samhällsviktig information om coronakrisen är därför öppna för alla på vår sajt.

För några år sedan skrev jag en insändare om röriga Viking Line och bristen på kunskap om Åland bland Viking Lines personal. Sorry, Viking... men inget har blivit bättre! Alla vi ålänningar vill ha gamla Rosella kvar, men få lite ordning och reda på produkten Åland.

Jag bor bara kilometer från Kapellskär, så numera far jag mest med Rosella, när jag ska ta mig till kära Åland. Rederiet har slutat med tryckta tidtabeller och när jag frågar om tidtabellen i terminalen i Kappis, får jag ett lätt förvirrat svar om olika tider olika dagar och olika månader och Gud vet vad?

Detta syndrom har Viking Line lidit av i många år. Man ändrar avgångstider nästa lika ofta som jag byter skjorta. Eckerölinjen kämpar på med samma tidtabell år efter år efter år, men ingen människa kan längre hålla koll på när Rosella avgår, och personalens kunskap om resmålet Åland är fortfarande låg.

Jag förstår verkligen att Viking, Eckerö och Tallink kämpar mot effekten av covid-19, och att dessa ovanliga tider kräver ovanliga åtgärder. Jag känner flera av de som jobbar ombord på Rosella, och jag förstår att de inte alltid har så lätt just nu.

Men, för fasen... Bestäm er för en sommartidtabell och en vintertidtabell, så som Eckerölinjen gjorde för många, många år sedan. Är man dessutom medlem i Viking Line Club Åland, så blir allting ännu mer förvirrat och mycket dyrare för en bortaålänning som jag. En 25-kronorskryssning kostar plötsligt mycket mer och går ej att boka för mig som är ålänning. Åker jag inte från Långnäs eller Mariehamn, så kan jag inte boka på nätet–och straffas med 50 kronor i bokningsavgift. Hallå?

Snälla, få lite ordning och reda, äntligen! Ni förlorar kunder.

Mats Sandberg

Debattör

Rederierna har drabbats hårt av covid-19-pandemin. Våra turlistor är helt och hållet anpassade enligt efterfrågan för respektive marknad med beaktande av myndigheternas restriktioner samt av lönsamhetskrav. Turlistor trycks inte längre upp i pappersformat av miljöhänsyn. De hittas på våra webbsidor. Prissättningen styrs av de olika marknadernas efterfrågan och kan variera på grund av de olika marknadernas specialkampanjer.

Det är utmanande tider för rederierna just nu. Fokus ligger på att klara av en lång höst och vår till nästa högsäsong.

Johanna Boijer-Svahnström

Informationsdirektör, Viking Line

Styrelsen för Ålands Kenneldistrikt har med stor oro följt rapporteringen från ÅMHM:s styrelsemöte den 3.9.2020 då majoriteten av styrelsen valde att inte stöda myndighetschef Susanne Peranders förslag om att inrätta en tillfällig tjänst som veter

Jag läste en intervju i tidningen Åland med minister Annika Hambrudd om att förlänga läroplikten eller inte.

Två dokumentärfilmare har med hjälp av undervattensroboten ROW (Remotely Operated Vehicle) filmat Estonias styrbordssida och där funnit ett hål i skrovet som är 4 meter högt och 1,2 meter brett på den bredaste biten.

Ålands landskapsregering ställer sig kallsinnig till att införa utvidgad läroplikt på Åland. Detta kommer att missgynna åländska ungdomar och står dessutom i strid med självstyrelselagen § 44 om minst samma sociala förmåner som i riket.

I lördags fick vi medlemmar i föreningen vara med om bekräftelsen på att Stornäset är naturreservat. Det blev en sammankomst i fri och skön stämning – som det brukar vara då ämnet är Stornäset.

Bra Kurre och Anneli, kämpa på! Alla skall ha rätt att spela på Veikkaus. Svensk trav finns kvar på Åland. Bra så. Åland hör ju till Finland. Då borde alla ålänningar ha denna spelrätt.

Yle spred en falsk nyhet:”Den föregående månaden, september, var den hittills varmaste septembermånaden på jorden, enligt Copernicus som är EU:s jordobservationsprogram.”

Dagens största ros till ”Kurre i Jurmo” som envist kämpar vidare för allas vår rätt till att få Veikkaus tillbaka! Vi tillhör Finland och det ärobegripligt att vi har tagits ifrån rätten att spela på vad vi vill!

Kommunerna socialtjänst föddes år 2013 där Susannegruppen under ledning av Barbro Sundback lade fram sitt förslag för hur kommunernas socialverksamhet exklusive barnomsorg och äldreomsorg skulle organiseras.

Vad beror det på att politiker och media inte gräver djupare i mystiken om Veikkaus närvaro på Åland? Många vill spela och bli miljonärer på Veikkaus olika spel och det ska vara valfritt att göra det.

Märkligt, det är väl det ord som bäst beskriver landskapsregeringens förmåga att låta fisklandnings bryggan i Eckerö, Skeppsvik, helt förfalla och placeras på avstjälpningsplatsen för landskapets bortglömdaprojekt.

Det finns rum för två filer mot väst med en relativt enkel breddning av vägbanan, broarna räcker till, se karta.

Till skillnad från tidigare, skulle filerna nu avskiljas med en heldragen linje och skyltning.

Vår verksamhet i Gymnastics Åland har under en lång tid haft en positiv utveckling och antalet utövare har årligen ökat.

Barn i bild

Fler insändare